Criticul și istoricul literar, Nicolae Bileţchi, a venit în tabăra optezeciștilor cu o lecție de vigurozitate spirituală

2017-03-10
 

Membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, Nicolae Bilețchi, critic și istoric literar, doctor habilitat în filologie, personalitate de excepție a științei și culturii contemporane, a împlinit respectabila vârstă de 80 de ani. Cu acest frumos prilej, Institutul de Filologie al AȘM a organizat o conferință științifică, dedicată omagierii savantului, care „reconstituie panorama literaturii române din Basarabia, trece în revistă generații de scriitori, opere esențiale…”.

„Ne-am întâlnit într-o conferință științifică consacrată dl profesor și acad. Nicolae Bilețchi. E o zi frumoasă nu numai pentru dumnealui, dar și afară e frumos”, a spus în deschiderea evenimentului aniversar directorul Institutului de Filologie, dr.hab. Vasile Bahnaru, dorindu-i sărbătoritului, în numele colegilor, multă sănătate și spor la muncă.
 
Un mesaj cu cele mai călduroase felicitări din partea conducerii AȘM a transmis omagiatului dr. hab. Aurelia Hanganu, Secretar științific general al AȘM. I-a urat octogenarului Bilețchi La mulți Ani cu multă sănătate și multe realizări, or, spune reprezentatul conducerii, vârsta fizică este una, iar vârsta spirituală este cea care rămâne mereu aceeași, doar îmbogățită de noi și noi nuanțe pe care le obții în comunicarea cu oamenii dragi, cu colegii de serviciu și cu învățăceii pe care îi ai.
În semn de mare considerație pentru m.c. Nicolae Bilețchi, pentru experiența pe care a acumulat-o și pentru meritele deosebite în dezvoltarea științei literare, contribuția substanțială în dezvoltarea istoriei criticii literare și în legătură cu împlinirea onorabilei vârste de 80 de ani, Academia de Științe i-a conferit savantului Medalia „Nicolae Milescu Spătarul”.
           
Vorbind despre fascinația modelelor, în comunicarea sa științifică, dr. hab. Alexandru Burlacu a subliniat că numele m.c.Nicolae Bilețchi se asociază mai întâi cu ideea constituirii genului românesc în literatura noastră, consacrându-i lucrarea „Romanul și contemporanitatea”, unde problema constituirii genului românesc, reconsiderări și recuperări literare în curs de apariție, demonstrează că autorul și la o vârstă onorabilă e preocupat de revindecarea trecutului literar din Basarabia și Bucovina de Nord.
 
„Senin la chip și drept la statură, pare să sfideze anii și greutățile de tot soiul”, îl descrie frumos la această venerabilă vârstă dr.hab. Ion Ciocanu pe criticul și istoricul literar Nicolae Bilețchi, mai nou și eseist interesant, preocupat de problemele stringente ale realității și artei scrisului în continuă dezvoltare. Dr.hab. Ciocanu mărturisește că volumul „Pagini Alese” i-a deschis ochii asupra câtorva momente foarte esențiale pentru un critic literar, în general. Nicolae Bilețchi a făcut aici o paralelă între eul biografic al autorului și destinul. În toate cărțile, precizează vorbitorul, Nicolae Bilețchi a demonstrat că este un cercetător de vocație, un cercetător conștiincios, un scrupulos până la un fel de pedantism de calitate. „Aceste calități, în toate cărțile lui Nicolae Bilețchi, le-am găsit, le-am apreciat, despre asta am scris, despre asta v-am vorbit”, a specificat filologul, dorindu-i prietenului și colegului să fie sănătos.    
 
„Acum 5 ani vorbeam de la aceeași catedră despre Nicolae Bilețchi, „criticul reconsiderărilor”, a menționat în discursul său, dr. Nina Corcinschi, vicedirector al Institutului de Filologie, reluând sintagma respectivă, deoarece, consideră cercetătoarea, oferă o optică foarte importanta de înțelegere a parcursului științific al unui savant format în timpuri sovietice, foarte neprielnice cercetării literare. Meritul cel mai mare al m.c. Bilețchi, specifică vorbitoarea, este că nu a încremenit în proiect, și-a revăzut și reevaluat opiniile, și-a modernizat aparatul critic, a fost mereu de o „creativitate perpetuă”. Dr. Nina Corcinschi a subliniat și faptul că m.c. Bilețchi a fost exeget al unor genuri în devenire, cum erau în perioada sovietică drama şi romanul. A fost unul din foarte puținii istorici literari care s-a ocupat de dramaturgie. A avut o perspectivă înnoitoare de cercetare, în special, a dramei Casa mare, care, după propria-i mărturisire, a marcat evoluția genului la noi. Cercetătoarea a reliefat atenţia deosebită pe care exegetul a acordat-o literaturii bucovinene, în special scriitorilor Vasile Leviţchi, Mircea Lutic, Mircea Streinul etc., despre creaţia cărora a scris studii consistente.
 
De o eleganţă solemnă, distins în atitudine şi expresie, Domnul Nicolae Bileţchi este o lecție de vigurozitate spirituală, își încheie comunicarea dr. Corcinschi, urându-i cu toata căldura și dragostea tradiționalul La multi ani octogenarului Bilețchi.
 
Vorbind despre Nicolae Bilețchi în stofă de academician, dr. Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a concentrat atenția distinsului public asupra faptului că tot ce a scris istoricul literar Nicolae Bilețchi sunt niște volume literare care nu au plătit tribut timpului, moment foarte important, în opinia cercetătorului. Chiar dacă titlul „Pagini Alese”, nu vă concentrează, atenționează filologul, trebuie să vă concentreze în cuprinsul acestui volum, unde vor fi regăsite, în cele 380 de pagini, fragmente care nu au fost introduse nici în Crestomație de studiu literar contemporan din acest spațiu literar românesc. Așadar, autorii vor fi trecuți prin acea mașinărie de studiu pe care o face Nicolae Bilețchi. Timpul tot timpul este cel mai frumos măsurător, își încheie filosofic discursul dl. Răileanu, însă atunci când înnobilează un nume rămâne și o pagină deosebită în istoria culturii, iar savantul Nicolae Bilețchi are pagina scrisă deja.     

„Vă privim că pe Omul cu trei litere majuscule puternice, Destinul, Devotamentul și Demnitatea, a spus dr.hab., prof. Victor Țvircun, coordonatorul Secției științe umanistice și arte, prezent la omagierea m.c. Nicolae Bilețchi. În context, profesorul a subliniat că destinul pe care Nicolae Bilețchi l-a ales în frageda tinerețe și pe care îl duce și până în ziua de astăzi, devotamentul manifestat față de știință, față de Academie, a coincis totalmente cu anii lucrați la Academie, la care se adaugă devotamentul față de cei dragi inimii cu care a trecut prin viață.
 
„Bine ai venit în tabără optzeciștilor”, i-a zis omagiatului acad. Mihai Cimpoi, critic și istoric literar, eminescolog. Referitor la rigoarea științifică, la exactitate, la caracterul aplicat, despre care au menționat antevorbitorii, academicianul a mai adăugat scrisul și felul lui de a se comporta, o anumită sobrietate austro-germană. „E o facultate deosebită de a fi coleg bun, de a nu fi agresiv, de a fi sociabil, eleganță care se vede și în vestimentație”, a punctat criticul literar, specificând și fapta culturală deosebită a Dl Bilețchi, de a-l readuce printr-un studiu foarte profund pe Mircea Streinul. I-a dorit colegului de tabără optezecistă multă sănătate și inspirație să facă lucrul acesta până la capăt. 
 
Despre demnitatea aniversarului ca și calitate definitorie, atât în scrierile sale de critică literară, în activitatea didactică, de conducător științific, dar și în relațiile cu colegii, prietenii a vorbit dr. Maria Cosniceanu. Devotamentul cauzei românești l-a manifestat participând la discuțiile și formularea hotărârilor adoptate de Academie cu privire la limba română. „Omenos, cumpătat, delicat în toate relațiile lui cu toată lumea, Nicolae Bilețchi este spiritual, cu umor fin. Este o onoare și o fericire de a-l avea de prieten, de aceea și el are mulți prieteni”, a conchis dr. Cosniceanu.
 
Un omagiu cu urări de sănătate și de La Mulți Ani, din partea instituției scriitoricești, din partea bucovinenilor, din partea Asociației Social-Culturale Bucovina, care l-au apreciat dintotdeauna pe Nicolae Bilețchi ca pe un fiu devotat Basarabiei, deopotrivă și Bucovinei, a adus Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor. Dl Suceveanu a exprimat certitudinea că m.c. Bilețchi reprezintă acel fericit exemplu, când viața și vârsta unui om nu trebuie să fie măsurată cu anii, ci cu vigoarea spirituală. Ceea ce a apreciat la acest om viguros, robust și fizic și spiritual, a fost calmul, seriozitatea cu care a reacționat în toate împrejurările cu care și-a scris cărțile. „Nicolae Bilețchi nu este un scriitor prolific, o știm. Nu a căutat niciodată să epateze prin numărul mare de lucrări. Nu și-a făcut statutul său de scriitor pe contul imaginii publice, să zic. Statutul său de critic și istoric literar și l-a construit prin câteva lucrări importante privind proza și dramaturgia din Republica Moldova, lucrări de referință, lucrări pe care le cunoaștem și care lucrează de mai multă vreme în contextul istoriografiei noastre”, a subliniat președintele US. I-a dorit aniversarului multă sănătate, să se păstreze cât mai mult în această formulă, în care va statornici Atotputernicul de om viguros, cu suflet și minte sănătoasă și, nu în ultima instanță, om blajin și om de omenie, lucru foarte important în contextul de astăzi. „Să vă sporească caratele tinereții în inimă și caratele argintului în peniță”, i-a mai dorit scriitorul.  
 
Publicistul Nicolae Dabija, m.c. al AȘM, redactor şef al revistei Literatura şi Arta i-a mulțumit omagiatului pentruarticolele pe care le-a avut în publicația de cultură, care erau foarte curajoase prin anii 88-89, de altfel. „Sunteți unul dintre cei mai buni cititori de proză de la noi, un cititor de vocație care a dat un critic de profesie, pentru că atunci când citeam ce scriați Dumneavoastră despre anumite proze simțeam necesitatea să Vă citesc cărțile”, a remarcat scriitorul. Poetul Dabija a mai precizat că Nicolae Bilrțchi face parte din generația de aur a criticii noastre - Cimpoi, Ciocanu, Doga, Gavrilov, Botezatu - niște critici extraordinari care s-au manifestat nu doar prin a scrie texte, dar care puteau citi texte,subtexte, dar și pretexte…
Cuvinte de înaltă apreciere i-au adus omagiatului, dr.hab. Anatol Eremia, dl Nicolae Sptaru de la US ș.a.
 
La rândul său, octogenarul Nicolae Bilețchi le-a adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment aniversar al său pentru care se simte onorat. Îi mulțumește lui Dumnezeu ca a ajuns la aceasta vârstă și că acum scrie mai ușor decât în tinerețe. Se mândrește cu faptul că generația sa, generația de la Institutul de Filologie este cea mai frumoasă și cea mai nobilă generație. „Nu știu cine s-ar putea compara cu generația noastră? Să-mi spuneți cine a fost acela care a spus că limba noastră este limba cea română? Numai noi putem să ne lăudăm cu chestia aceasta”, a mărturisit cu mândrie sărbătoritul.     
    
Nicolae Bileţchi s-a născut la 12 martie 1937, în satul Oprişeni, Ucraina. În 1959 a absolvit Facultatea de Filologie Romano-Germanică a Universităţii din Cernăuţi. Doctorand la Institutul de Literatură Universală „Maxim Gorki” din Moscova între 1964 și 1967. În 1987 a devenit doctor habilitat în filologie. Este cercetător științific principal la Institutul de Istorie și Teorie Literară al AŞM. În 1992 a fost ales membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. A publicat peste 380 de studii şi articole, inclusiv două monografii. În 1996 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic” şi în 2007 – cu medalia „Dimitrie Cantemir” a AŞM.

Galerie foto 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM