La 1 februarie curent, a fost convocată şedinţa Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, la care au participatmembrii CSŞDT, coordonatorii și secretarii ştiinţifici ai secţiilor de ştiinţe, şefii de direcţii din cadrul CSŞDT. Pe agendă a fost inclusă problema cu privire la alegerea membrilor AȘM.
În legătură cu faptul că au fost înaintate mai multe adresări referitor la desfăşurarea concursului pentru alegerea membrilor corespondenți şi membrilor titulari, în cadrul ședinței Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, din 1 februarie 2017, au fost abrogate două hotărâri ale CSȘDT – Hotărârea nr. 328 din 15 decembrie 2016 „Cu privire la Demararea concursului pentru alegerea membrilor corespondenți” și Hotărârea nr. 40 din 19 ianuarie 2017 „Cu privire la demararea concursului pentru alegerea membrilor titulari și membrilor corespondenți”.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a specificat faptul că această decizie a fost dictată de faptul că anterior Secțiile de științe ale AȘM au propus specialități mult mai ample, care, în Nomenclatorul specialităților științifice sunt nominalizate ca ramuri științifice, având ca scop oferirea posibilității unui număr mult mai larg de potențiali candidați să participe la concursul pentru alegerea membrilor titulari și corespondenți. Dat fiind faptul că, cadrul legal în prezent prevede demararea concursului la titulatura vacantă de specialități se recomandă de a concretiza distribuirea posturilor vacante de membri ai Academiei, conform specialităților în strictă conformitatea cu prevederile Hotărârii Guvernului RM „Cu privire la aprobarea Nomenclatorului specialităților științifice” nr. 199 din 13 martie 2013.
Pe marginea subiectului pus în discuție s-au pronunțat mai mulți membri ai CSȘDT care și-au argumentat poziția și punctul de vedere. „Noi trebuie să dirijăm completarea corpului academic, pentru aceasta trebuie să cunoaștem din timp cine sunt persoanele care aspiră la aceste titluri și cine merită cu adevărat de atras în cadrul Academiei. De aceea, noi trebuie să alegem persoane care vor face cinste Academiei, nu doar să-și facă autoritate pe contul acesteia”, a menționat în intervenția sa acad. Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor.
Împărtășind punctul de vedere al Academiei de a respecta legislația, Valeriu Canțer, președinte CNAA, a subliniat un aspect ce vizează interpretarea legislației, mai exact, ce urmează să se înțeleagă prin termenul de specialități, domenii, ramuri și profiluri. Academicianul este de părere că la alegeri, în cadrul Academiei să nu se meargă prea îngust, adică pe specialitate, dar pe domeniu, invocând, totodată, necesitatea interpretării clare a acestor termeni pentru a evita anumite confuzii pe viitor.Punctul de vedere al președintelui CNNA, de a defini termenii respectivi, a fost susținut și de acad. Leonid Culiuc.
Acad. Grigore Belostecinic, rector ASEM, consideră căpentru a avea mai multă flexibilitate, ar fi mai ușor să fie operate modificările în legislație și regulamente, în care s-ar fi stipulat că la propunerea Adunării Generale a Secțiilor, CSȘDT poate anunța concurs la specialități, profil sau ramura științifică. În acest caz, ar fi posibilă implicarea conducerii Academiei în formarea acelui corp academic, dar, totodată, ar fi respectate normele legale și regulamentare.
„Eu atrag atenția asupra faptului că, actualmente, sunt peste 400 de specialități. Dacă noi vom alege membrii AȘM după specialități, ca să acoperim toate aceste specialități ne va trebui peste 400 de membri ai Academiei, ceea ce nu este posibil. Este clar că noi alegem membri ai Academiei care trebuie să devină locomotive, să joace rolul de locomotive în ramurile și profilurile respective”, a subliniat acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședintele AȘM. Totodată, academicianul a specificat că trebuie de schimbat ceva și nu se exclude faptul că în anumite cazuri se poate merge pe specialitate îngustă, dar logic ar fi de mers pe ramuri și profiluri și asta pentru că fiecare membru trebuie să reprezinte un domeniu cât mai larg.
În opinia m.c. Viorel Prisacari, vicepreședinte AȘM nueste rațional de anunțat concurs pe specialități. La alegerile pe domenii pot să participe mai mulți pretendenți și există posibilitatea de a-l selecta pe cel care merită.
Luând în considerare cele expuse, CSSDT a decis abrogarea hotărârilor aprobate anterior, cu privire la demararea concursului pentru alegerea membrilor titulari și corespondenți. Secțiile de științe vor veni cu noi propuneri, care urmează a fi examinate la proxima ședință a CSSDT.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|