Societatea trebuie să știe că la Academia de Științe se face cercetare de cea mai înaltă calitate

2017-01-26
 

Cea de-a cincea Secție care și-a raportat activitatea științifică și inovațională pentru anul 2016 a fost Secția Științe ale Naturii și Exacte a AȘM, Secția în care cantitatea se îmbină foarte armonios cu calitatea, cum avea să spună în cuvântul său de salut, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. Adunarea generală a Secției, dedicată audierii rapoartelor de totalizare a activității, a avut loc la 26 ianuarie 2016, la care a participat conducerea Academiei de Științe. Reuniunea anuală a Secției a fost prezidată și moderată de acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator.

Un mesaj de salut din partea conducerii AȘM și CSȘDT, a adresat distinșilor academicieni, directori, vicedirectorii și secretarii științifici ai institutelor de cercetare, șefi de centre și conducători de proiecte, cercetători, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. Sunteți o forță, a remarcat prim-vicepreședintele Tighineanu, adresând felicitări reprezentanților Secției cu prilejul desfășurării Adunării generale a Secției. Despre această cunoaștem nu doar la orele de bilanț. Despre aceste realizări și cazuri de succes este important de a informa societatea noastră care trebuie să știe că la Academia de Științe se face cercetare de cea mai înaltă calitate. Și acestea nu sunt doar cuvinte. Secția Științe ale Naturi și Exacte, a punctat academicianul, s-a impus anul trecut prin rezultate foarte frumoase, prin granturi solide câștigate, prin competiții acerbe la nivel regional, european. Domnia Sa a atenționat asupra faptului că, comunitatea științifică se află în pragul reformelor, iar aceasta presupune și miza pe faptul că Secția va veni cu propuneri pertinente pentru a consolida atât secția, cât și comunitatea. Totodată, este necesar a crea condiții cât mai bune posibil pentru cercetători, pentru ca ei să aleagă să rămână acasă, să activeze pentru binele țării noastre. Prim-vicepreședintele AȘM le-a dorit succes membrilor Secției, exprimând certitudinea că aceasta își va continua activitatea la același nivel înalt și cu aceeași consacrare și dăruire de sine pentru a rămâne un bun exemplu și pentru alte secții de științe.
 
În cadrul orei de bilanț au fost audiate 12 rapoarte de activitate științifică ale instituțiilor de cercetare din cadrul Secției. În rapoartele lor, directorii de institute şi centre de cercetare au punctat rezultatele ştiinţifice pertinente, obţinute în domeniile ştiinţelor biologice, chimice, ecologice, zoologice, exacte, pe parcursul anului 2016, evidențiind cazurile de succes cu care se mândresc. Un spectru larg de realizări înregistrat de cercetători, dar și aprecierea și recunoașterea națională și internațională, au fost prezentate în rapoarte, impactul cercetărilor privind aplicabilitatea acestora în principalele ramuri ale economiei naţionale constituind o prioritate. Raportorii au scos în evidență și posibilităţile de soluţionare a problemelor majore din mai multe domenii ale vieții. Totodată, au fost raportate și o serie de probleme, care, în principiu, au coincis la majoritatea instituțiilor. Printre problemele majore care au fost evidenţiate de către raportori a fost menţionată finanţarea insuficientă alocată cercetării, inclusiv pentru procurarea echipamentului ştiinţific, înzestrarea laboratoarelor cu aparataj performant pentru efectuarea cercetărilor complexe. O problemă frecvent invocată s-a dovedit a fi antrenarea cadrelor tinere în activitatea de cercetare-inovare, fluctuația tinerilor etc. Cu toate acestea, conducătorii instituțiilor au raportat că s-a reușit realizarea obiectivelor stabilite.
 
Relevanţa rezultatelor ştiinţifice ale instituţiilor academice şi centrelor universitare a fost confirmată de comisiile de experţi, care au avizat pozitiv toate rapoartele de dare de seamă. Experţii nu doar au dat verdictul activității de un an, dar au venit și cu anumite sugestii şi recomandări, în vederea îmbunătățirii situației atât pe segmentul cercetare, cât și pe cel managerial. Acestea au vizat în mare parte eforturile privind atragerea tinerilor în cercetare, perfecţionarea cadrului de cercetare, creșterea numărului de publicații în reviste cu factor de impact, creşterea vizibilităţii activităţii de cercetare, creșterea proiectelor de transfer tehnologic cu impact economic real etc. În cadrul Adunării, rapoarte de activitate au prezentat şi membrii titulari şi membrii corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei.
 
Toate rapoartele prezentate pot fi accesate aici:             
1. Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, director, dr. Valentina Ciochină   
2. Institutul de Chimie, director, m.c. Tudor Lupaşcu      
3. Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie, director, acad. Valeriu Rudic    
4. Institutul de Zoologie, director, acad. Ion Toderaş       
5. Institutul de Matematică şi Informatică, director, dr. hab. Svetlana Cojocaru            
6. Grădina Botanică (Institut), director, dr. Alexandru Teleuță   
7. Institutul de Ecologie şi Geografie, director, dr. hab. Maria Nedealcov          
8. Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, director, dr. hab. Vasile Botnari
9. Institutul de Fizică Aplicată, director, dr.hab. Mihai Macovei     
10. Universitatea AŞM, Centrul de Genetică Funcţională, director, acad. Maria Duca
11. Universitatea se Stat din Moldova, Institutul de Cercetare şi Inovare, prorector, dr.hah. Florentin Paladii
12.Universitatea se Stat din Tiraspol, Profilul de cercetare „Probleme actuale ale ştiinţelor matematice şi fizico-chimice” şi profilul de cercetare „Studii regionale asupra sistemelor geografice şi biologice", director, dr.hab. Dumitru Cozma.
 
Făcând o generalizare a rapoartelor prezentate, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a felicitat reprezentanții Secției cu ocazia întrunirii anuale și le-a  mulțumit raportorilor pentru dările de seamă bine structurate și pentru performanțele prezentate. În pofida tuturor austerităților, președintele AȘM a subliniat că omul de știință, în fond, are un destin fericit, argumentând că pentru cercetătorul de vocație e mai bine să lucreze degeaba, decât să stea degeaba. Ei știu că până la urmă, rezultatul muncii lor va fi apreciat și recunoscut, iar pentru omul de știință acest lucru este foarte important. Le-a mulțumit tuturor celor care şi-au făcut destin din cercetare și astăzi au venit cu rezultate impresionante, rezultate cu care se pot mândri nu doar instituțiile, Secția, Academia, dar și țara. În acest context, președintele Duca a exprimat cuvinte de apreciere pentru  implicare și realizări pe măsura eforturilor, mai multor institute, dar și unor savanți renumiți, care au făcut un nume bun Academiei și țării. Totodată, președintele AȘM a atras atenția la utilizarea mai pe larg a relaţiilor ştiinţifice cu centrele de performanţă de profil de peste hotare, cu accent pe  intensificarea procesului de pregătire a cadrelor științifice de înaltă calificare. „Sunt foarte multe lucruri importante, lucruri pe care noi trebuie să le facem împreună, dar pentru aceasta noi trebuie să avem mai multe proiecte științifice. Majoritatea proiectelor noastre sunt de infrastructură, dar consider că ar trebui să atragem atenția mai mult la proiecte științifice, să cooperăm mai mult cu colegii noștri și mai ales cu cei din România”, a sugerat președintele AȘM. Academicianul le-a dorit tuturor succes și noi realizări.
Adunarea generală a finalizat cu înmânarea Medaliei jubiliare „70 de ani ai AȘM”, mai multor membri ai Secției.

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM