Secţia Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice a AŞM și-a raportat activitatea științifică, inovațională și managerială pentru anul 2016.
Adunarea generală a Secției a avut loc la 25 ianuarie 2017, la care a participat prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, ședința fiind moderată de coordonatorul Secției Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice, dr.hab., prof. Veaceslav Ursachi.
Reprezentanții celor șase entități de cercetare din cadrul Secției, dar și oaspeții prezenți la reuniunea anuală, au fost salutați de prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, care le-a adresat un mesaj de felicitare, în numele conducerii AȘM și al CSȘDT, cu ocazia desfășurării Adunării Generale a Secției cu privire la dările de seamă a anului 2016. Subliniind importanța întrunirii de totalizare pentru fiecare dintre cei prezenți, prim-vicepreședintele a menționat că anul trecut a fost un an jubiliar, prin marcarea celor 70 de ani de la crearea primelor instituții care au stat la baza fondării AȘM în 1961. În context, academicianul a relevat faptul că toate instituțiile din cadrul secțiilor au activat foarte eficient, reușind să soluționeze mai multe probleme de importanță majoră pentru țară. Sub acest aspect, aprecierile s-au îndreptat către Institutul de Geologie și Seismologie, care, într-un an cu multiple „scuturări” seismice de diverse intensități le-au studiat, monitorizat și le-au integrat în rețele de monitorizare regionale europene. Institutul de Energetică a abordat mai multe probleme legate de energetică, a bătut alarma și a fost permanent de veghe. Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii a fost cel care a inițiat un proiect foarte important de transfer tehnologic, împreună cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, acesta fiind un exemplu mai mult decât elocvent. Mai multe elaborări au fost realizate de Universitatea Tehnică din Moldova, s-a impus vizibil și Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale a realizat un proiect foarte important cu impact național. „Avem și alte rezultate frumoase și relevante cu care vor veni astăzi raportorii, deci, avem posibilitate încă odată să evaluăm succesele noastre din anul trecut, dar scopul principal este de a informa societatea”, a subliniat prim-vicepreședintele Tighineanu.
Și dacă anul trecut a fost important în contextul celor remarcate, prim-vicepreședintele AȘM a atenționat asupra faptului că anul în curs este unul nu mai puțin important. Important prin prisma reformelor, care vor fi implementate, chiar în lunile ce urmează. De o importanță majoră va fi obiectivul reintegrării Secției, în speranța că într-o versiune reintegrată se vor reuși și mai multe. Pentru aceasta, însă, a subliniat prim-vicepreședintele, trebuie să fie susținute și conexiunile cu alte secții, să se inițieze pregătirea propunerilor de proiecte interdisciplinare, pentru că, de fapt, tehnologiile trebuie să penetreze în toate domeniile, dar ar fi și o posibilitate de a câștiga surse extrabugetare prin proiecte multidisciplinare.
Anul acesta, start prezentării rapoartelor au dat universitățile, reprezentanții acestora aducând mulțumiri conducerii AȘM, pentru că sunt invitați să-și prezinte activitatea anume la AȘM, chiar dacă instituțiile universitare au fost transferate deja în subordinea ministerelor de resort.
Succese, realizări de performanță, activitate editorială, participări la conferințe naționale și internaționale, la saloane de invenții europene și mondiale, distincții și aprecieri – despre acestea au relatat conducătorii în dările de seamă. Un aspect important invocat în rapoarte l-a constituit problemele actuale existente cu care se confruntă aproape toate instituțiile, implicit: lipsa motivării financiare pentru participare în procesul de cercetare; nu toate departamentele/catedrele au potențial științific suficient pentru a promova cu succes proiecte științifice la nivel național și internațional; elaborarea și susținerea tezelor de doctorat nu reprezintă o prioritate pentru tinerii dotați; puține laboratoare de cercetare sunt dotate cu echipament tehnico-științific modern; capacitatea de absorbție scăzută a rezultatelor științifice în domeniul ingineriei de către mediul economic etc.
Totodată, raportorii au venit și cu propuneri de perspectivă, în speranța îmbunătățirii situației pe mai multe segmente, printre care vom menționa: participarea activă la procesul de reformare a domeniului de cercetare și inovare în Republica Moldova prin colaborarea cu instituțiile din sfera științei și inovării; promovarea colectivelor de cercetare științifică de performanțe marcante, a școlilor cu tradiție în cercetarea științifică, care au șanse reale de a se integra în colective internaționale interdisciplinare; identificarea unor parteneriate cu colective din instituții de cercetare din țară și UE pentru depunerea proiectelor în cadru programelor internaționale etc.
Toate rapoartele prezentate au primit avizul pozitiv al Comisiilor de experţi respective, în care s-a menţionat că toate lucrările de cercetare ştiinţifică şi inovare planificate au fost realizate în volumul preconizat, în termeni stabiliţi şi la nivel corespunzător. Rapoarte de activitate au prezentat şi membrii titulari şi membrii corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei.
Toate rapoartele prezentate pot fi accesate aici:
1. Universitatea Tehnică a Moldovei, prorector, dr.hab., Valerian Dorogan
2. Universitatea de Stat „Alecu Russo”
3. Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D.Ghițu”, director, m.c. Anatolie Sidorenko
4. Institutul de Energetică, director dr. Mihai Tîrșu
5. Institutul de Geologie și Seismologie, director, dr. Igor Nicoară
6. Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, director, dr. Igor Cojocaru
O noutate îmbucurătoare și un bun exemplu din domeniul ingineriei a adus acad. Ion Bostan, un temei de a se felicita reciproc prilejuit de un eveniment care nu a mai avut loc, începând cu 1901. Academia Regală din Suedia a acordat, la 5 octombrie 2016, Premiul Nobil pentru lucrarea „Proiectarea și sinteza mașinilor moleculare”, o lucrare pur inginerească ca denumire (nu a mai fost un asemenea precedent) unor savanți din domeniul ingineriei mecanice, altor doi savanți din domeniul chimiei moleculare. Academicianul a specificat că, după denumire, această lucrare aparține mașinologiei, lucrarea elaborată la joncțiunea domeniilor ingineriei mecanice ultrafine și chimie moleculară. Un exemplu de ultimă oră, similar ca importanță cu inventarea laserului, sunt mașinile moleculare, susține acad. Bostan. Premiul a fost acordat unui american de la Academia de Științe din SUA, care este semi-specialist în domeniul chimiei moleculare și în domeniul mecanicii fine J.F. Stoddart, unui francez J.-P. Sauvage și olandezului B.L. Feringa. „Acești trei au elaborat primii trei pași spre proiectarea mașinilor moleculare de dimensiuni de 1000 de ori mai mici, decât diametrul unui fir de păr. Deci, prin această lucrare s-a deschis o nouă eră în domeniul mașinologiei și anume în domeniul mașinilor moleculare”, a remarcat acad. Bostan, aceasta însemnând și că se va schimba ideologia tratamentelor în medicină, vor apărea calculatoare noi, cu memoria de un milion de ori mai mare, decât calculatoarele cele mai puternice din prezent, se va schimba, în mare parte, filosofia de tratament a bolilor.
O intervenție la fel de pozitivă și îmbucurătoare a fost și cea a acad. Valeriu Canțer, președintele CNAA care, profitând de cadrul festiv al întrunirii, i-a înmânat Diploma de Merit a instituției dr.hab., prof. Veaceslav Ursachi, coordonatorului Secției Științe Inginerești și Tehnologice cu ocazia aniversării celor șase decenii de viață, cu felicitările de rigoare și cu aprecierile înalte pentru reușitele Secției.
Concluziile Adunării generale au fost făcute de prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, care le-a mulțumit tuturor pentru rezultatele obținute, pentru implicare în munca deloc simplă de cercetare, pentru creșterea numărului publicațiilor cu factor de impact, aspect foarte important și necesar sub aspectul vizibilității, implicit pentru introducerea în baza de date Thomson a Revistei „Problemele energiei regionale”, apreciat ca un succes destul de mare. „Vreau să aduc felicitări colectivelor instituțiilor din cadru Secției care au contribuit la realizarea proiectelor, la dezvoltarea cercetării, la promovarea unei imagini bune a comunității științifice atât la scară națională, cât și la scară internațională”, a menționat prim-vicepreședintele AȘM. Cât privesc problemele, nu putem fugi de ele, susține acad. Tighineanu, ele au fost și vor fi. Important e să găsim soluții și să mergem împreună înainte. Doar așa vom fi mai puternici și vom reuși.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|