Secţia Ştiinţe Umanistice şi Arte a AŞM s-a întrunit, la 24 ianuarie 2017, în cadrul celei mai importante Adunări anuale pentru a-şi raporta activitatea științifică, inovațională și managerială pentru 2016.
La Adunarea generală a Secției a fost prezentă conducerea AȘM, în persoana prim-vicepreședintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu și dr.hab. Aurelia Hanganu. Întrunirea anuală a fost prezidată și moderată de coordonatorul Secției, dr.hab., prof. Victor Țvircun. La întrunirea de totalizare a rezultatelor științifice au participat membrii AŞM din cadrul Secţiei, directorii, vicedirectorii și secretarii științifici ai institutelor de cercetare, șefi de centre și conducători de proiecte, cercetători.
Înainte de a trece la audierea rapoartelor de activitate, prim-vicepreședinte al AȘM, acad. Ion Tighineanu a transmis un mesaj de salut reprezentanților Secției, în numele conducerii AȘM, CSȘDT și a felicitat asistența cu ocazia desfășurării Adunării generale a Secției Științe Umanistice și Arte, dedicate audierii dărilor de seamă privind activitatea științifică din anul 2016. Prim-vicepreședintele a menționat că anul 2016 a fost un an cu o dinamică foarte pronunțată, un an jubiliar pentru comunitatea științifică și Secția a desfășurat mai multe conferințe, foruri, a venit cu rezultate frumoase și către aceasta aniversare, dar și către acest sfârșit de an științific. „Generalizând ceea ce s-a realizat în anul trecut, desigur că gândurile noastre sunt orientate spre viitor”, a remarcat prim-vicepreședintele AȘM, în ideea că în anul în curs vor fi promovate reformele, modificare la Codul cu privire la știință și inovare și este foarte important ca implementând aceste reforme să se păstreze unitatea comunității științifice. „Numai împreună avem șansa să ne promovăm cu vizibilitate, să supraviețuim, să ne impunem, dacă doriți, atât pe plan intern, cât și pe extern. Și eu cred că împreună vom reuși”, a conchis academicianul.
Întâmplător sau nu, într-o zi plină de semnificații istorice, Institutul de Istorie al AȘM a fost cel care a deschis seria prezentărilor rapoartelor de activitate pe anul 2016. Conducătorii celor 11 instituţii de cercetare din cadrul Secție şi-au prezentat rapoartele de activitate ştiinţifică şi inovaţională pentru anul 2016, în care au fost expuse cele mai semnificative rezultate ştiinţifice obţinute în perioada de referinţă. Raportorii au accentuat relevanţa realizărilor ştiinţifice, precum şiacţiunile de perspectivă ce urmează a fi întreprinse în anul următor. Dincolo de succesele prezentate, vorbitorii au raportat şi o serie de probleme cu care se confruntă în procesul de cercetare. Totodată, conducătorii au venit cu propuneri concrete de soluționarea acestora, cu anumite recomandări.
Problemele invocate de raportori au vizat atragerea tinerilor în cercetare, finanțarea modestă, deplasările (majoritatea institutelor), relațiile cu diaspora (Institutul Patrimoniului Cultural) etc.
Toate rapoartele au fost avizate de către comisii de experţi specializate, în care s-a apreciat pozitiv activitatea ştiinţifică, inovaţionalăşi managerială. În cadrul Adunării, au fost audiate, de asemenea, rapoartele de activitate ale membrilor titulari şi membrilor corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei.
Toate rapoartele prezentate pot fi accesate aici:
3. Biblioteca Științifică Centrală „A. Lupan” (Institut), dr.hab., Constantin Manolache, director;
4. Institutul de Filologie al AȘM, dr. Nina Corcinschi, vicedirector;
5. Institutul Patrimoniul Cultural al AȘM, dr.hab., Victor Ghilaș, director;
6. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinăi, dr. Varvara Buzilă, secretar științific;
7. Muzeul Național de Istorie a Moldovei, dr.hab., Elena Ploșniță, secretar științific;
8. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, mun. Chișinău, dr.hab., Igor Racu, profesor;
9. Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, dr. Lidia Pădureac, secretar științific;
10. Universitatea Academiei de Științe a Moldovei, dr. Galina Păduraru;
Un cuvânt de final a rostit Secretarul științific general al AȘM, dr.hab. Aurelia Hanganu. Domnia Sa a felicitat Secția cu ocazia încheierii unui an de activitate intensă și importantă și a bunei intrări într-un an nou cu idei și începuturi noi. „Ceea ce s-a prezentat astăzi este cu totul special, întrucât vorbim despre Secția Științe Umanistice și Arte, iar aceste cercetări sunt probabil cele mai deschise către comunitatea, societatea noastră având un impact direct”, a specificat dna Hanganu. În același context, Secretarul științific general a subliniat că, cunoștințele pe care le aduc reprezentanții Secției sunt ceea ce trebuie asimilat, promovat, adus la cunoștința fiecărui cetățean al țării noastre, mai ales, în situația în care ne aflăm. „Aceasta este calea noastră, a ieși în societate și a vorbi despre lucrurile pe care le facem. Noi, cei care nu ne putem demonstra activitatea prin brevete de invenție și prin contracte economice, ne putem demonstra importanța cunoștințelor pe care le producem prin distribuirea lor la urechea auditoriului și a cetățeanului”, a sugerat Aurelia Hanganu, specificând, totodată, că informarea și comunicarea trebuie promovată la nivel de întreagă țară, or, puterea în acest sens este în consolidarea și promovarea ideilor doar în comun.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|