Productivitatea activității științifice în sectorul medicinii, raportată în cadrul orei de bilanț, la AȘM

2017-01-23
 
20 ianuarie curent a fost ziua, în care Secția Științe Medicale a AȘM a raportat activitatea ştiinţifică şi inovaţională pentru anul 2016.
 
La Adunarea generală de dare de seamă a Secţiei, moderată de vicepreședintele AȘM, m.c. Viorel Prisăcari, au participat prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, membrii AŞM din cadrul Secţiei, directorii, vicedirectorii și secretarii științifici ai institutelor și centrelor de cercetare, conducători de proiecte, cercetători. De asemenea, la ora de bilanț a colegilor au fost prezenți m.c. Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, parlamentarul Valentina Stratan și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
 
În numele conducerii AȘM, Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu,  a adus sincere felicitări cu ocazia desfășurării Adunării generale a Secției, dedicată audierii rapoartelor privind activitatea științifică și inovațională pentru anul 2016. În luarea sa de cuvânt, prim-vicepreședintele AȘM a menționat că domeniul medicinii este cel care se dedică plenar omului, sănătății acestuia și societății în întregime. Fiind un domeniu multidisciplinar, medicina înregistrează astăzi o dezvoltare și progrese extraordinare. Acest lucru se datorează parțial și anumitor colaborări cu instituții din varii domenii, dar și dezvoltării tehnologiilor avansate, ce poziționează medicina la un nivel înalt.
 
Prim-vicepreședintele Tighineanu a atras atenția și la faptul că anul 2017 este unul foarte important pentru toată comunitatea științifică, inclusiv pentru știința medicală. În anul în curs vor fi promovate reforme, modificări la lege, la Codul cu privire la știință și inovare. În context, prim-vicepreședintele AȘM a remarcat colaborarea foarte bună cu factorii decizionali din domeniul medicinii, exprimând, în acest sens, mulțumiri Ministerului Sănătății. Totodată, acad. Tighineanu a exprimat speranța că aceasta colaborare își va găsi continuitate, iar miza pe comunitatea medicală este una foarte mare și că, indiferent de faptul cum vor fi promovate reformele, acestea vor aduce o consolidare în continuare a comunității științifice în Republica Moldova. „Șansa noastră de a supraviețui este doar în consolidare, în conlucrare și orice problemă care apare își poate găsi o soluționare doar prin colaborare și dialog”, a remarcat prim-vicepreședintele AȘM, dorindu-le tuturor să vină la ora de bilanț cu cele mai frumoase realizări care ar reflecta la justa valoare efortul comunității medicale în anul 2016.     
 
Vicepreședinte al AȘM, m.c. Viorel Prisăcari, a exprimat bucuria de a se revedea de fiecare dată cu întreaga comunitate științifică medicală, cu reprezentanții instituțiilor de cercetare, la Academia de Științe, în cadrul Adunării generale a Secției științe medicale, considerând că este o sărbătoare ziua în care „ se numără bobocii” și că toți împreună vor asculta rezultatele cercetărilor, producția lor științifică acumulată cu efort și dăruire pe parcursul unui an. „Bineînțeles, întotdeauna suntem bucuroși să auzim de lucruri mari, frumoase, că rezultatele noastre sunt publicate în reviste internaționale, mai ales, în cele cu factor de impact, că suntem recunoscuți”, a menționat vicepreședintele AȘM. Totodată, m.c. Prisăcari a subliniat că ar fi bine ca, paralel cu rezultatele științifice care vor fi raportate, să fie abordate și problemele cu care se confruntă comunitatea medicală, dar și cu ce poate contribui știința medicală, prin cercetările efectuate, la optimizarea, îmbunătățirea asistenței medicale din sănătatea publică din țară, a sănătății populației, cu atât mai mult că întrunirea este onorată și de ministrul de ramură. Toți se confruntă cu anumite probleme, susține savantul, acestea au fost și vor fi mereu, ele își așteaptă o soluționare și nu una oarecare, este vorba, totuși, de cea mai mare bogăție a țării – sănătatea omului. Dacă aceste probleme vor fi vociferate, Academia va putea face demers către Guvern, Parlament, cu atât mai mult că în planul AȘM de  activitate a CSȘDT sunt incluse două probleme importante - productivitatea activității științifice în sectorul medicinii și problema salarizării.
 
Înainte de a trece la raportarea activității științifice, prim-vicepreședintele Tighineanu și ministrul Glavan au înmânat, pentru merite deosebite, rezultate remarcabile în știință, câteva distincții academice. Cu Medalia „Dimitrie Cantemir”, au fost distinși dl Vitalie Moscalu, doctor în medicină, profesor cercetător, director al Institutului de Cardiologie și dl Iurie Guzgan, secretar științific al Spitalului Clinic Republican. Mai multor savanți le-a fost acordată Medalia jubiliară „70 de ani ai AȘM”: acad. Eva Gudumac, m.c. Ion Corcimaru, m.c. Vladimir Hotineanu, m.c. Victor Ghivacâi, m.c. Eremia Zota, prof. Ghrigore Zapuhlâh, dl. Anatol Cibotaru, dna. Liliana Domente, dl Vitalie Moscalu, dl Iurie Pînzaru, dl .Serghei Ștepa.  

Raportorii și-au prezentat activitatea științifică și inovațională, au remarcat cele mai relevante rezultate ştiinţifice, performanţele înregistrate pe parcursul anului 2016, dar și impactul cercetărilor pentru dezvoltarea științei medicale, a domeniului în general, activitatea ce are ca obiectiv prioritar sănătatea persoanei. Aceștia au răspuns la întrebările adresate, care au vizat preponderent situația cadrelor tinere, modalitățile de atragere a tinerilor în cercetare, posibilitatea pregătirii cadrelor prin co-tutelă a doctoranzilor etc. Drept răspuns, a fost remarcat faptul că o bună parte din doctoranzi se pierd chiar până la susținerea tezelor, în rezultatul colaborării sau chiar încadrării acestora în alte centre europene de prestigiu, fiind invocat aspectul subfinanțării, aspect ce face știința neatractivă, deși, susțin conducătorii de doctorat, se depun mari eforturi ca să-i responsabilizeze, să-i intereseze, situația însă este una cunoscută.
 
În cadrul Adunării de totalizare, toți reprezentanții celor nouă instituții din cadrul Secției au raportat performanțele anului de referință, avizele fiind expuse de președinții comisiilor de experţi care au  apreciat pozitiv activitatea ştiinţifică, inovaţională şi managerială.
 
Toate rapoartele prezentate pot fi accesate aici:         
1. USMF „Nicolae Testemițanu”, prorector, dr.hab., Gheorghe Rojnoveanu          
2. Institutul Mamei și Copilului, director, dr. Sergiu Gladun           
3. Institutul Oncologic, director Larisa Catrinici      
4. Institutul de Medicină Urgentă, director, dr.hab., Mihail Ciobanu         
5. Institutul de Cardiologie, director, dr. Vitalie Moscalu   
6. Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, director Liliana Domente
7. Centrul Național de Sănătate Publică, director Iurie Pânzaru      
8. Institutul de Neurologie și Neurochirurghie, director, dr. hab., Grigore Zapuhlîh          
9. Spitalul Clinic Republican, director, dr.hab., Anatol Ciubotaru
 
„Partea de cercetare și de știință, în special, în cadrul institutelor care sunt subordonate nemijlocit Ministerului Sănătății este extrem de importantă pentru noi”, a  menționat la finele Adunării generale a Secției ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan. Demnitarul a specificat că în anul 2016 a avut loc o schimbare radicală atât pentru sistemul de finanțare, cât și pentru Ministerul Sănătății, în calitate de coordonator și gestionar nemijlocit al componentei cercetare. În context, ministrul Glvan a precizat că în acest an va fi deja clar cum va fi reformată știința, prin rolul și locul componentei cercetare, în cadrul noului Cod al educației, în cadrul reformei autorității publice centrale, care a fost anunțată și care urmează a fi implementată. Oficialul și-a exprimat toată încrederea că pe parcursul anului 2017, lucrurile, la capitolul finanțarea cercetării, dirijarea cercetării vor avea perspective clare pentru tinerii care vor să devină cercetători, cel puțin vor fi discutate, va exista un concept care va facilita activitatea. Ministrul Sănătății a mulțumit reprezentanților comunității științifice medicale pentru activitatea dedicată, pentru eforturile depuse dincolo de posibilități, pentru faptul că, în condiții destul de complicate, din punct de vedere financiar, lipsei echipamentelor performante necesare, savanții se implică și fac față tuturor dificultăților din domeniu. Ministrul Glavan a dat asigurări că anul 2017 va fi un an mai bun pentru știință, dar va fi și unul din primii ani când transformările urmează a fi aplicate, cu certitudinea că vor aduce plus valoare atât sistemului de sănătate, cât și nemijlocit componentei știință.        

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM