Să credem în valori, credința în valori ne va salva

2017-01-20
 
De Ziua Națională a Culturii, la Palatul Republicii din Chișinău, Ministerul Culturii a organizat Gala Premiilor anuale, ediția 2017, în cadrul căreia au fost acordate premii pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei, dar și pentru promovarea culturii în mass-media și a managementului în domeniul culturii, în anul 2016.
         
Alături de premianții ediției, la festivitatea de înmânare a premiilor au participat și invitații acestora, membri ai Guvernului, oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, invitați de onoare, oameni de cultură.
 
Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii a fost acordat ex-equo academicianului Mihai Cimpoi, critic literar, eminescolog, pentru volumul „Dicționar de teorie și critică literară”, realizat la un înalt nivel științific, conform noilor metode și abordări teoretice.
 
Acad. Mihai Cimpoi a menționat că este onorat să primească acest premiu care poartă numele   savantului, scriitorului român, omului politic Constantin Stere. A fost și un prilej de-ai mulțumi ministrului Monica Babuc pentru faptul că a finalizat ediția Stere, pe care a îngrijit-o și a apărut la Editura „Gunivas”, cu o prezentare grafică excelentă. Ediția a fost dăruită Academiei Române, unde a fost înalt apreciată. Această ediție, a specificat premiantul, va fi oferită tuturor bibliotecilor din spațiul nostru. Eminescologul a exprimat bucuria și pentru faptul că și Ziua Culturii Naționale adună mai multe nume sub același semn călăuzitor. „Cred că în acest timp trebuie să credem în valori, credința în valori ne va salva și va salva și lumea de astăzi”, a afirmat acad. Cimpoi.
 
Cu același premiu  a fost distins și poetului Iulian Filip, prozator, dramaturg, folclorist, cercetător științific, pentru volumul de proză „Nuca lui Newton”. În cuvântul său de gratitudine, poetul a mărturisit că și-a început anul cu „Nuca lui Newton”, exact când a sunat ora 12 noaptea și tocmai la acel moment au venit „declarațiile de dragoste” din partea Editurii „Prut Internațional”, cu care colaborează timp de 20 de ani și de unde provin cele mai frumoase și importante premii. A fost un an foarte bun pentru el, i-au apărut 10 titluri de carte, dintre care cinci - la „Prut Internațional”, iar la momentul când editura a constatat ca „nuca are miez”, a dat semnale frumoase la Ministerul Culturii, iar Ministerul, de câțiva ani are un proiect de toată frumusețea care analizează cărțile bune și care le „rostogolește” spre bibliotecile publice. 
 
Premiul „Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei a fost acordat Ambasadei României la Chișinău, pentru contribuția substanțială a Guvernului României la restaurarea și promovarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova, în special pentru proiectele derulate în anul 2016: construcția sediului Teatrului Muzical Dramatic „B.P. Hașdeu”, restaurarea sediului Sălii cu Orgă și a Muzeului Național de Artă al Moldovei.  
 
Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării culturii în mass-media a fost acordat publicistului Nicolae Roibu, reporter la Agenția Informațională de Stat Moldpres, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, pentru promovarea vieții culturale în mass-media. 
 
Ediția curentă a inclus și alte premii, inclusiv: Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale; Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii; Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice; Premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografie, Premiul „Petru Leonardi” în domeniul coregrafiei (balet); Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic şi bibliografic; Premiul pentru cel mai bun manager „Alexandru Fedcu”, în total 11 premii.
 
În cadrul festivității au evoluat artiștii Teatrului „Alexei Mateevici”, Margareta Nazarchevici și Nicolae Jelescu; artiștii Teatrului „Geneza Art”, Daniela Burlaca și Iurie Gologan; interpreții Cristina Scarlat, Aurelia Chirtoacă, Silvia Goncear, Valeria Pașa, Natalia Tanasiiciuc, acompaniați de Orchestra de muzică populară „Folclor”, a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.
 
Pe parcursul serii, tematica evenimentului a fost reflectată prin executarea desenelor în nisip, de pictorița Veronica Seroveț.
 
Potrivit Ministerului Culturii, acţiunea are ca scop susţinerea şi promovarea capacităţilor creative și perfecţionarea măiestriei interpretative ale oamenilor de cultură din țară.
 
Eugenia Tofan,
         Centrul Media al AȘM