La Academia de Ştiinţe a Moldovei au demarat, la 17 ianuarie curent, Adunările generale ale secţiilor de ştiinţe, consacrate audierii rapoartelor privind activitatea ştiinţifică şi inovaţională pentru anul 2016. Onoarea de a da startul ședințelor anuale de totalizare i-a revenit anul acesta Secției științe sociale și economice. La ora de bilanţ a Secţiei a participat conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membrii AŞM din cadrul Secţiei, directorii, vicedirectorii și secretarii științifici ai institutelor de cercetare, șefi de centre și conducători de proiecte, cercetători.
Adunarea a fot prezidată și moderată de către dr.hab., prof. Victor Moraru, coordonator al Secției de științe sociale și economice a AȘM. Prof. Moraru a felicitat membrii Secției cu ocazia sosirii noului an și să le-a dorit tuturor activitate rodnică, frumoasă, succese și noi împliniri.
Prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a transmis, în numele conducerii AȘM, felicitări cu ocazia acestei importante întruniri anuale de bilanț a Secției, pe care o consideră chiar o sărbătoare și asta pentru că raportarea activității științifice ar trebui să fie considerată realmente o sărbătoare. Le-a dorit tuturor celor prezenți succes și ca anul 2017 să vină cu noi rezultate, noi oportunități, noi aprecieri, să fie un an cât mai bun pentru cercetătorii din cadrul Secției de științe sociale și economice, dar și pentru întreaga comunitate științifică. Totodată, prim-vicepreședintele AȘM a subliniat faptul că, pentru comunitatea științifică, anul 2017 va fi unul de o importanță majoră, cu multe realizări, fiindcă vor fi promovate modificări la Codul cu privire la știință și inovare, vor fi realizate reforme la diferite niveluri, inclusiv la nivelul comunității științifice.
Raportorii au prezentat activitatea științifică și inovațională, evidențiind cele mai relevante rezultate ştiinţifice, performanţele înregistrate pe parcursul anului 2016, impactul cercetărilor pentru dezvoltarea țării, publicarea articolelor în reviste de prestigiu de peste hotare şi cele cu factor de impact, cooperarea internaţională, recunoaşterea rezultatelor ştiinţifice pe plan național și internaţional etc. Totodată, reprezentanţii instituţiilor au raportat şi o serie de probleme cu care s-au confruntat în procesul de activitate şi cercetare. Problemele au rămas în principiu cele din anii precedenţi. Acestea au vizat insuficienţa financiară, problema deplasărilor peste hotare, lipsa cadrelor tinere ș.a. Cu toate acestea, colaboratorii au făcut faţă situaţiilor dificile, au reuşit să realizeze obiectivele stabilite şi au venit către sfârşitul anului de referință cu rezultate bune.
Multe și frumoase realizări au fost prezentate în dările de seamă ale instituțiilor din cadrul Secției, raportorii evidențiindu-le pe cele mai relevante în sintezele lor. Din multitudinea de rezultate pe care le-a înregistrat Institutul Național de Cercetări Economice, directorul Alexandru Stratan, care a fost, de fapt, și primul invitat la raport, a remarcat: elaborarea Raportului analitic Analiza Situației Populației, care prezintă o analiză comprehensivă a dinamicii populației luând în considerare scenarii potențiale de dezvoltare în viitor. Analiza constituie un suport pentru monitorizarea indicatorilor ce vizează implementarea Programului național strategic în domeniul securității demografice a Republicii Moldova (2011-2025); harta interactivă – Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică, prezintă un instrument de monitorizare a situației socio-economice și demografice în profil administrativ-teritorial al Republicii Moldova; elaborarea raportului asupra stabilității financiare a Republicii Moldova în baza indicatorilor sistemului de avertizare timpurie; elaborarea Raportului de evaluare a competitivităţii Republicii Moldova cu prezentarea rezultatelor în cadrul Consiliului pentru Competitivitate la nivel de Guvern; argumentarea stiințifică și promovarea unei noi priorități „Dezvoltarea economiei verzi pentru IMM” incluse, în anul 2016, în Planul de acțiuni al Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
Luând în considerare specificul activității Institutului de Cercetări Juridice și Politice, directorul Valeriu Cușnir a menționat că anul 2016 a fost unul cu o activitate științifică intensă, plin de evenimente și colaboratorii Institutului au participat activ la cercetarea acestor evenimente și fenomene pentru a scoate în evidență esența lor, a realiza o abordare doctrinală și a veni cu anumite viziuni, recomandări pentru beneficiari, în vederea modernizării statului Republicii Moldova. În cadrul proiectelor, paralel cu alte activități, dr.hab., prof. Cușnir a menționat că s-au operat studii analitice și elaborări de acte și avize efectuate în 2016. Chiar dacă aceste studii presupun sustragerea potențialului, implicare, timp, acestea sunt foarte de utile și au un caracter practic competitiv. Directorul a subliniat că cercetările au fost promovate în cadrul manifestărilor științifice, care au fost într-un număr destul de impunător pe parcursul anului. Totodată, raportorul a scos în evidență și o formă de cooperare cu autoritățile centrale de specialitate, referindu-se cu precădere la prelegerile publice prezentate la AȘM, de către specialiști de înaltă calificare, inclusiv juriști. Un indicator bun a fost și creșterea numărului de publicații din edițiile științifice din străinătate. Drept o reușită înregistrată a fost menționată Revista moldovenească de drept internațional care a fost indexată ISI, factor de impact 08, anul trecut. Folosind acest prilej, directorul ICJP a mulțumit colegilor pentru activitate devotată, și le-a dorit succes în continuare în promovarea imaginii institutului și AȘM.
Pe parcursul Adunării, toți reprezentanții celor 11 instituții din cadrul Secției au raportat performanțele anului de referință, verdictul final fiind dat de către comisiile de experţi specializate care au apreciat pozitiv activitatea ştiinţifică, inovaţională şi managerială.
Toate rapoartele prezentate pot fi accesate aici:
La finele întrunirii de totalizare a Secției, m.c. Ion Guceac, vicepreședinte al AȘM a dat o apreciere rapoartelor audiate, rezultatelor obținute, în termeni pozitivi prezentând activitatea și capacitățile conducătorilor instituțiilor care sunt cu experiență, privesc în viitor cu optimism, fapt ce îi încurajează și pe cei care fac parte din marea familie a cercetătorilor din Republica Moldova. Totul depinde de eforturile care sunt depuse, de ingeniozitatea, capacitatea și posibilitatea de a identifica o nouă filosofie de administrare și organizare a posibilităților din sfera cercetării și inovării, a conchis vicepreședintele AȘM.
De menționat și faptul că membrii Secției au votat unanim, alegerea dr.hab. Olga Gagauz, în funcția de vicedirector a Institutului Național de Cercetări Economice și a dr. dr. Angela Timuș – în funcția de secretar științific al institutului, candidaturile acestora fiind aprobateîn cadrul ședinței CSȘDT din decembrie 2016.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |