În curând va fi lansat primul volum al Enciclopedie Moldovei

2017-01-13
 

Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică, în cadrul primei sale ședințe din acest an, l-a confirmat, pe o perioadă de 4 ani, în funcția de director al Bibliotecii Științifice Centrale „A. Lupan” (Institut),  pe dr. hab. Constantin Manolache. Vom preciza, în acest context, că dl Manolache a deținut anterior funcția de director al Institutului de Studii Enciclopedice, iar după comasarea celor două instituții (cu Biblioteca Științifică Centrală „A. Lupan” a AȘM), acesta a deținut interimatul de director al instituției nou create. În cadrul Adunării Secției de Științe Umanistice și Arte a AȘM, candidatul înscris în concurs, dr. hab., Constantin Manolache, a fost ales unanim cu 16 voturi pro. Directorul confirmat va prezenta, în termen de 20 zile, programul de activitate. Editarea Enciclopediei Moldovei în 10 volume este unul din obiectivele primordiale ale instituției, pe care o va conduce directorul Constantin Manolache, dar și un proiect științific vast și complex, care s-a impus ca o strategie de cercetare, axată pe valoroase studii enciclopedice. Acesta este și motivul pentru care am solicitat proaspătului director ales, Constantin Manolache, un interviu.

Consemnare: Eugenia Tofan, 
șef Centrul Media al AȘM
                
Dle director, Constantin Manolache, în primul rând, aș vrea să Vă felicit cu ocazia alegerii Dumneavoastră în funcția de director al Bibliotecii Științifice Centrale „A. Lupan” (Institut), funcție care, sper eu, Vă onorează, dar și Vă responsabilizează, deopotrivă. Acum, ca să trecem la subiectul propus pentru discuție, V-aș ruga să ne mai oferiți câteva detalii despre acest proiect de anvergură, Enciclopedia Moldovei în 10 volume.
 
În cadrul proiectului instituțional „Cercetări enciclopedice și de istorie a științei”, pe parcursul mai multor ani, au fost editate un șir de lucrări cu caracter enciclopedic, care s-au înscris în activitatea de pregătire a ediției principale a institutului, care se numește Enciclopedia Moldovei în 10 volume. Acum, când avem definitivat și pregătit pentru tipar primul volum al Enciclopediei, ne-am adresat Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică cu rugămintea de a aproba tirajul acestei ediții, care să ne permită asigurarea tuturor bibliotecilor publice din republică cu câte un exemplar din ediția respectivă.     Pe măsura apariției fiecărui volum, vor fi distribuite gratis în toate bibliotecile publice din țară. Acesta este proiectul de bază al activității noastre. Suntem siguri că această ediție va fi de mare utilitate consumatorilor de informații științifice, dar și va spori imaginea Academiei în societate. Proiectul este realizat cu suportul și susținerea permanentă a conducerii Academiei de Științe a Moldovei. Țin să remarc faptul că președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, este președintele Consiliului științifico-editorial al Enciclopediei și aș vrea să folosesc această oportunitate pentru a-i exprima mulțumiri pentru susținere și ajutorul permanent.  
         
Vorbim despre 10 volume ale Enciclopediei. Pentru ce perioadă este preconizat acest proiect?      

După cum am menționat, primul volum este gata pentru tipar. Până la sfârșitul anului în curs, preconizăm definitivarea volumelor II și III, anul viitor IV-V, deci, câte două volume pe an.  La momentul actual este pregătită toată baza informativă, materialul necesar fiind acumulat pe parcursul anilor precedenți. De asemenea, a fost definitivat registrul de termeni, astfel încât putem afirma cu certitudine că actualmente sunt create toate premisele pentru ca acest proiect să fie realizat cu succes. De asemenea, în această perioadă s-a format și consultat colectivul de autori, aspect foarte important pentru o lucrare de asemenea calibru.

Și dacă tot ați făcut această remarcă, cine sunt cei cu care colaborează instituția Dvs în realizarea acestui proiect de anvergură? 

Alături de  colaboratorii titulari ai Institutului, în acest imens proiect de elaborare a Enciclopediei Moldovei participă, în calitate de autori, recenzenți, consultanți, lingviști cu renume, scriitori, poeți, prozatori, oameni de cultură, practic, cele mai mari personalități din știință, nume notorii, exponenți de marcă ai mediului academic și universitar, astfel încât putem realiza o lucrare de înaltă ținută științifică și să asigurăm o calitate ireproșabilă a conținutului științific al ediției.         
 
Dle director, spuneați mai devreme că primul volum este gata pentru tipar. Ne putem aștepta, în timpul apropiat, și la o lansare pe măsură sau nu ați preconizat încă o lansare? 
 
Vă mulțumesc pentru această întrebare. Intenționăm chiar foarte curând să organizăm lansarea acestui volum care va fi consacrată Zilei Naționale a Culturii, eveniment la care sunteți invitați, inclusiv, colegii Dvs din mass-media.
 
Domnule director Manolache, abia așteptăm lansarea acestui prim-volum al Enciclopediei Moldovei, pe care îl vedem deja ca pe un eveniment de succes și, bineînțeles, vom fi acolo. Acum aș vrea să Vă mulțumesc pentru timpul acordat,  la realizarea acestui interviu, care sper să fie citit cu plăcere de către cei care ne urmăresc activitatea.
 
Va mulțumesc și eu.