Compozitorul Constantin Rusnac apreciat cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa al AȘM

2016-12-21
 
Academia de Științe a Moldovei i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa compozitorului, Maestrului în Artă, Constantin Rusnac. Ceremonia de înmânare a însemnelor academice a avut loc la 20 decembrie 2016, la care a participat conducerea AȘM, reprezentanți ai mediului academic și universitar, oameni de cultură și artă, diplomați, prieteni și colegi ai compozitorului.
 
Festivitatea a fost inaugurată de președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, care a remarcat, în luarea sa de cuvânt, contribuția substanțială a maestrului Constantin Rusnac la promovarea culturii și artei naționale. Mai mult, în calitatea sa de Secretar General al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, funcţie pe care o deţine din 1993, compozitorul a fost și un ambasador al culturii naționale, promovând cultura autohtonă în cel mai frumos mod în întreaga lume, demonstrând prin aceasta că suntem un popor valoros, cu personalități marcante care trebuie sa fie cunoscute departe de hotarele țării. Istoria vieții demonstrează că, maestrul, este nu numai un creator de excepție, compozitor desăvârșit, un muzicolog iscusit, un poet talentat, dar este și o persoană publică foarte importantă care merită toată considerația comunității. „Avea 28 de ani când a compus opera „Sărbătoreasca”, în 1976, după aceea i-a fost acordat Premiul de Stat. Nicio personalitate nu a fost distinsă la atare vârstă cu un premiu atât de important”, a spus președintele AȘM. În contextul aprecierilor, președintele AȘM remarcat că Academia de Științe se mândrește cu faptul că, alături de alte personalități marcante ale științei și culturii moldave, o personalitate notorie, cum este compozitorul Constantin Rusnac, va fi deja parte a familiei academice, lucru ce va aduce și mai multă imagine forului științific din țara noastră”, a menționat președintele Duca, mulțumind membrilor AȘM care au susținut demersul de a-l onora pe compozitorul Constantin Rusnac cu acest onorific titlu.
 
Tradiționalul Laudatio a fost prezentat de Secretarul ştiinţific general al AŞM, dr.hab. Aurelia Hanganu, care a subliniat contribuția merituoasă a maestrului Constantin Rusnac, remarcându-i creaţia sa inegalabilă ca valoare artistică, dimensiunile activităţii sale fiind înalt apreciate de către comunitatea ştiinţifică. „Ne bucură faptul că avem prilejul să-l omagiem pe profesorul Constantin Rusnac – personalitate de excepţie a artei sunetelor, format pe trainice fundamente artistice, să-l onorăm cum se cuvine, să-i exprimăm recunoștința noastră pentru tot ceea ce a oferit culturii naționale pe parcursul a peste patru decenii, în care manifestă o prezență activă în viața culturală a țării”, a menționat dr.hab. Hanganu. Totodată, Secretarul științific general a remarcat faptul că pentru comunitatea academică  este o favoare și mândrie deopotrivă, precum și un moment de considerațiune de a-i acorda, în cadrul acestei ședințe festive, maestrului, compozitorului, profesorului universitar Constantin Rusnac însemnele titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei.
 
În Oratio Gratitudinis, proaspătul Doctor Honoris Causa, a mulţumit conducerii AŞM pentru acest semn de înaltă considerație și pentru onoarea care i-a fost acordată de cel mai înalt for științific din țară. „Vreau să vă mulțumesc din suflet pentru că mi-ați apreciat eforturile mele modeste, nu zic de dragul cuvântului, pentru că într-adevăr sunt modeste”, a spus compozitorul Rusnac, făcând promisiunea de a-şi continua activitatea, la fel de prodigios ca şi până acum - să compună muzică şi să promoveze valorile naţionale.
 
Discursul, pe care l-a rostit cu acest prilej a fost dedicat fenomenului culturii, rolului culturii în societate, reflectat prin lucrări, oameni, personalități care și-au dedicat întreaga viață acestui fenomen, concluzionând că, într-adevăr, rolul culturii asupra stării societății este primordial. Maestrul a ținut să remarce chiar în debutul alocuțiunii sale faptul că, cultura este forţa motrice a unei societăți, anume prin cultură noi putem să dăinuim. În acest sens, a făcut o trimitere la spusele tatălui său, pe care le are în memorie până acum: „Cultura pentru unii e și rușine, cultura presupune și obraz subțire care poate să roșească, fiindcă cei care nu au cultură, au obrazul gros și nu roșesc”.
 
Având și peniță de poet, maestrul a vorbit și despre acrostihurile sale, pe care le-a dedicat distinșilor Mihai Cimpoi, Dumitru Matcovschi, Ion Vatamanu, iar pentru că se afla în incinta Academiei a dorit să citească membrilor comunității științifice câteva din ele. Primul i-a fost dedicat lui Grigore Vieru, deoarece l-a considerat drept o personalitate foarte atentă față orice izbucnire cât de mică de talent: 
„Gând ți-i poezia,       
Raza din popor,          
Inima-ți vorbește,       
Gura-vers de dor,       
O, Poet de-acasă,       
Ram de-april la geam,            
Ești iubirea noastră,    
Visu-acestui neam,     
Iz de pâine coaptă,     
Este al tău vers,          
Rugăciunea sfântă,     
Urma-n univers!”
 
Din mesajul de gratitudine al maestrului Rusnac a făcut parte și regalul muzical, prezentat distinsului auditoriu de invitații săi - artista emerită, Silvia Goncear, Constantin Rusnac fiind compozitorul ei preferat, având în repertoriu său mai multe piese ale maestrului, dar și Andrei Ștefăneț.
 
Titlul onorific de Doctor Honoris Causa al AȘM i-a fost acordat compozitorului Constantin Rusnac, în semn de prețuire și recunoaștere a meritelor culturale, didactice și artistice,  de apreciere a contribuției sale originale la promovarea și sporirea prestigiului artei muzicale naționale pe meridianele lumii. 
 
Constantin Rusnac s-a născut la 6 februarie 1948 în satul Trebisăuţi, raionul Briceni. A absolvit Şcoala de muzică republicană de 11 ani (actualmente – Liceul de muzică „C. Porumbescu”) şi Institutul de Arte „G. Musicescu” (teoria muzicii, muzicologie şi contrabas) din Chişinău. A fost profesor de solfegiu, armonie şi teoria muzicii la aceleaşi instituţii, redactor, redactor-şef al Colegiului de repertoriu pentru colectivele artistice din țară, prim-viceministru al Culturii, rector al Conservatorului Moldovenesc de Stat „G. Musicescu”. Din 1993 este secretar general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO şi din 2000 – preşedinte al Consiliului Naţional Delfic. În 1976 a fost distins cu Premiul de Stat pentru lucrarea „Sărbătoreasca”, în 1984 – cu titlul „Maestru al Artei”  şi  în 1998 – cu ordinul „Gloria Muncii”.  În 2008 a editat CD-ul „Folclor instrumental românesc de pretutindeni”, care include notele a 3600 de melodii, în 2012 – cartea  „Acrostihuri . Portrete în timp” şi în 2013 – volumul „101 poeme” în colecţia „Ideal”. 

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM