Concursul „Topul Inovațiilor 2016” și-a premiat câștigătorii

2016-12-19
 
La Academia de Științe a Moldovei a avut loc, la 16 decembrie 2016, festivitatea de premiere a învingătorilor Concursului „Topul Inovațiilor 2016”, a VI-a ediție.
 
La ceremonia de premiere a participat președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, directorul general al Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Roman Chircă, Ana Gușan, reprezentant al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, partcipanți la concurs, susținători ai câștigătorilor.
 
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a salutat câștigătorii și participanții concursului, menționând că alături de concursul „Cel mai bun elev inovator”, la care participă peste 200 de elevi din toată țară, concursul „Cel mai bun inovator al anului”, dar și alte competiții motivante, organizate de AȘM, AITT, AGEPI „Topul inovațiilor”, și-a găsit locul și rolul lui foarte important pentru comunitate. „Este foarte interesant și foarte bine că sunt organizate atare competiții, pentru că viitorul dezvoltării sunt inovațiile și noi trebuie să le cunoaștem, să cunoaștem oamenii care generează idei originale, care le produc. Ideile, de obicei, se transformă în inovații și acestea aduc bani, iar în baza lor se dezvoltă economia, tehnologiile. De aceea, însăși știința trebuie să fie susținută, în special, din partea statului”, a remarcat președintele Duca. Făcând o comparație cu alte țări, academicianul a menționat că țara noastră este cea mai bună după domeniul de cercetare, lucru ce demonstrează că Republica Moldova dispune de un bun potențial. Chiar dacă este insuficient susținut financiar, producția cercetătorilor noștri este cu mult mai valoroasă și depășește cu mult costul producției științifice și inovaționale.   

Președintele AȘM a făcut referire și la o serie de nume, personalități marcante în domeniul științei care s-au născut în Moldova, făcând glorie prin invențiilor lor care astăzi sunt utilizate în toată lumea, precum Zelinski, Mecinicov, Frunchin, Gheorghe Paladi, dar și Sava Costin, care a depus dosarul la Stockholm pentru Premiul Nobil, pentru descoperirea sa. A menționat descoperirile foarte importante ale fraților Moscalenco, Bersuker, Pavel Vlad și altor savanți care fac cinste științei moldave. Președintele Duca a exprimat bucuria pentru faptul că se păstrează tradiția de a prezenta și promova inovațiile oamenilor de știință, că acestea vor avea o continuitate, dorind ca inventatorii să beneficieze de ceea ce au descoperit și inventat.  
 
Un cuvânt de salut din partea AGEPI a rostit dna Ala Gușan, șefa Secției de Brevetare. În calitate de partener tradițional al AȘM în organizarea tuturor concursurilor menționate, dna Gușan a subliniat că interesul Agenției este de a promova cât mai mult procesul de generare a ideilor, de a proteja ideile, astfel încât cei care le generează să poată obține drept asupra lor, iar ulterior să profite de aceste drepturi pentru a le implementa și a avea profit. În acest sens, AGEPI vine în susținerea acestor idei prin o nouă hotărâre de Guvern privind susținerea brevetării în străinătate, a mai precizat reprezentatul AFEPI.
 
În cadrul festivității au fost acordate câte trei premii pentru fiecare direcție strategică: Sănătate și Biomedicină; Biotehnologii; Eficiență energetică și valorificarea surselor regenerabile de energie; Materiale, tehnologii și produse inovative.
 
Premiile au fost înmânate de președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca și Ala Gusan, AGEPI.
În cadrul festivității a fost selectată „Inovația anului”. Câștigător - Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Tulpini de levuri autohtoni de genul SACCHAROMYCES pentru producerea vinurilor, conducător, Taran  Nicolae
 
 
Precizăm că la ediția curentă au fost depuse 43 de inovații care au fost repartizate pe 4 direcții strategice. Scopul concursului constă în promovarea şi stimularea activităţii ştiinţifice şi de inovare în Republica Moldova, identificarea celor mai originale şi valoroase inovaţii, informarea publicului cu privire la potenţialul inovaţional al ţării.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM