Eveniment onorant la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei. Casa Regală a României a oferit încă două burse de studii, Regele Ferdinand și Regina Maria, studenților Universității - Daniel Podgornîi și Ana Anastasiu.
Ceremonia de înmânare a burselor a avut loc la 12 decembrie 2016, eveniment la care a participat conducerea Academiei de Științe a Moldovei, academicieni, m.c. Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei Parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Dna Corina Fusu, ministrul Educației, E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, prorectori, decani, șefi de catedră, studenţi, masteranzi, doctoranzi.
Invitatul de onoare al ceremoniei a fost Alteța Sa Regală Principele Radu al României, Doctor Honoris Causa al Universității. Înaltul oaspete a fost întâmpinat tradițional cu pâine și sare, de către rectorul Universității, acad. Maria Duca și studenții Mihail Curagău și Olesea Tabără, deținătorii burselor Regele Ferdinand și Regina Maria în anul 2015.
În cuvântul său inaugural, rectorul Universității AȘM, acad. Maria Duca a exprimat onoarea de a-i saluta prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României pentru a treia oară în incinta Universității AȘM, evenimentul fiind unul ce se înscrie în șirul manifestărilor pe care Casa Regală le promovează pe parcursul anilor, un eveniment de diseminare a tradițiilor, a valorilor veritabile, un eveniment de susținere a tinerilor și celor consacrați, dar și unul cu totul deosebit pentru Universitatea Academiei, care a avut marea șansă de a fi selectată dintre cele peste 20 de universități. Rectorul a subliniat faptul că, comunitatea academică și studențească a Universității AȘM este deosebit de onorată să-şi exprime admiraţia şi preţuirea faţă de Alteța Sa Regală - o personalitate marcantă a ştiinţei contemporane, o figură care s-a manifestat în viața socială culturală, politică și științifică a României. Acad. Maria Duca a ținut să specifice faptul că Universitatea și studenții ei sunt onorați prin acest fericit eveniment oferit de Casa Regală a României, grație căruia încă doi studenți vor completa echipa de „bursieri regali”, în speranța că aceștia vor continua să-și dezvolte și valorifice aptitudinile și cunoștințele prin implicarea activă în cercetări și activități extra curriculare. „Este un avans, o șansă de a fi mai buni”, a specificat rectorul Duca.
M.c. Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei Parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a remarcat în luarea sa de cuvânt că studenții care își fac studiile în această prestigioasă universitate, care în scurt timp a știut să se prezinte, dar și să-și arate prestația în cohorta universităților din Republica Moldova, este una din cele mai bune din Republica Moldova. „Mă bucur că astăzi Alteța Sa este aici, alături de noi, dar și mai mult ca atât, pentru faptul că promovează o activitate deosebită a Casai Regale care are mai mult de 100 de ani de promovare a tinerilor valori din Regatul României. Mă bucur că, Casa Regală nu uită de Basarabia, noi suntem parte a pământului românesc, suntem un spațiu unic, cu aceleași valori care astăzi prezintă o parte componentă a civilizației moderne”, a subliniat parlamentarul. A felicitat deținătorii burselor, iar Alteței Sale Regale i-a dorit multă sănătate și mulți ani pentru a dezvolta acțiuni importante, culturale, științifice în acest spațiu și în spațiul dintre Nistru și Prut.
„Suntem în Republica Moldova, astăzi, Custodele Coroanei Române și cu mine, pentru a aniversa la Chișinău și în întreaga Republică Moldova, un secol și jumătate de la fondarea Casei Regale și al familiei sale. De aceea, faptul că Parlamentul republicii este prezent la această întâlnire, în persoana președintelui comisiei, faptul că Guvernul este reprezentat de doi miniștri, ministrul Educației și președintele Academiei, faptul că un număr atât de mare al savanților moldoveni sunt prezenți și astăzi, ca și la întâlnirile trecute pe care am avut onoarea să le am, mă bucură, pentru că găsesc participarea autorităților statului moldovean, ca un semn de admirație și respect față de 150 de ani de istorie comună”, a ținut să remarce la rândul său Alteța Sa Regală Principele Radu al României.
În contextul celor afirmate, Alteța Sa a subliniat faptul că deși suntem o țară încercată, totuși suntem și una binecuvântată și asta pentru că după 150 de ani putem trăi astăzi bucuria unei întâlniri în preajma Crăciunului în aceeași încăpere, pentru că cei tineri au ajuns în ziua în care reprezentantul Legislativului să le vorbească despre Casa Regală, ziua în care ministrul Educației ia parte la întâlniri cu Familia Regală. „Ne adună pe toți aici aceleași principii, valori și idealuri”, a conchis Alteța Sa, iar bursele oferite nu fac nimic decât să continue o muncă de mare răbdare și de multă încredere, loialitate pe care cele cinci generații ale Familiei Regale le-au dovedit de-a lungul unui secol și jumătate. Reprezentantul Casei Regale a specificat că, actualmente, Bursele Carol I și Regina Elisabeta sunt acordate Universității de Studii Economice din București, Bursele Regele Ferdinand și Regina Maria - Universității AȘM de la Chișinău, iar pentru că este sfârșit de an și unul jubiliar pentru Casa Regală, Principesa Moștenitoare Margareta dorește să instituie la Universitatea din Comrat Bursele Regele Mihai și Regina Ana, în memoria Reginei dispărute anul acesta dintre noi. Menționăm, în acest sens, că Alteța Sa a vizitat de două ori Universitatea din Comrat, ambele vizite fiind legate de existența recentă a unui lectorat de limbă română.
„Vă mulțumesc pentru prezență. Sunt foarte fericit că ziua de astăzi va mai aduce și alte evenimente legate de societatea moldovenească a zilelor noastre în legătura ei identitară și istorică cu Coroana și vă mulțumesc pentru privilegiu de a continua mulți ani de aici încolo această frumoasă tradiție a burselor regale la Universitatea AȘM”, a menționat la finele discursului Alteța Sa Regală, după care a urmat ceremonia de acordare a burselor.
Bursele Regele Ferdinand I și Regina Maria sunt acordate pentru anul universitar 2016-2017. Cele două burse regale dedicate studenților basarabeni au fost fondate în anul 2015 de Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu. Acestea au caracter anual și sunt o continuare a legăturii tradiționale dintre Coroană și educație începută de întemeietorul României Moderne, Regele Carol I.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|