Prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a înmânat astăzi, 1 decembrie 2016, diplome academice unor jubiliari din domeniul științelor agricole. Este vorba de dr.hab., prof. Gheorghe Savin, șef al Laboratorului de Genetică și Selecție a Viței de Vie a Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologie Alimentară, care a marcat venerabila vârstă de 8o de ani și dr. Dumitru Bratco, consultant în cadrul Direcției politici a Sectorului Vitivinicol al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care a rotunjit șase decenii de viață.
Pentru realizări notorii în selecția soiurilor apirene de struguri de masă și cu ocazia aniversării a 80-a de la naștere, doctor habilitat în științe agricole, Gheoghe Savin, a fost distins cu Diploma „Meritul Academic”.
„Diploma de Onoare” a AȘM i-a fost oferită dr. Dumitru Bratco, doctor în științe agricole, pentru realizări științifice importante în domeniul vitivinicol și cu ocazia aniversării a 60-a de la naștere.
Prim-vicepreședintele AȘM a felicitat aniversarii cu acest frumos prilej, dorindu-le succes în domeniul ales, să fie întotdeauna plini de energie, exemplu pentru toată comunitatea și să continue cu aceeași dăruire activitatea lor care este de mare utilitate comunității științifice, dar și țării. „Este o ocazie foarte frumoasă să evidențiem activitatea prodigioasă cu rezultate, de asemenea, foarte frumoase și în contextul evenimentelor care sunt marcate anul acesta de comunitatea științifică din țară - aniversarea a 70-a de la crearea primelor institute de cercetare și a 55-a de la fondarea AȘM”, a remarcat acad. Tighineanu, specificând că țara noastră e mică, comunitatea e mică și, de aceea, contribuția fiecăruia este foarte importantă.
Jubiliarii au fost felicitați și de academicianul Boris Gaina, academician-coordonator al Secției științe agricole a AȘM. „Colegul nostru, prof. Gheorghe Savin, a intrat în știința mondială vitivinicolă prin obținerea Premiului Organizației Mondiale a Viei și Vinurilor, cu trei ani în urmă, la Paris, distincție pe care o dețin actualmente doar două persoane din Republica Moldova, dovedind lumii întregi că prin selecția interspecifică pot fi obținute soiuri apirene cu o existență sporită la factorii abiotici și biotici”, a subliniat acad. Gaina, supranumindu-l pe prof. Savin „clopotul” institutului. Acad. Gaina a mulțumit conducerii AȘM pentru gestul de apreciere a colegilor care au o sarcină foarte importanță în domeniul vitivinicol și își onorează cu cinste misiunea.
Cuvinte de felicitare le-a adresat aniversarilor și secretarul științific al Secției științe agricole a AȘM, dr. Gheorghe Tudorache, care, ca nimeni altul le cunoaște activitatea, problemele cu care se confruntă în cercetare, dar și rezultatele obținute. Le-a dorit sărbătoriților sănătate și noi realizări în susținerea și dezvoltarea științei vitivinicole.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |