Visul academicianului Haralambie Corbu să ajungă filolog și să facă cercetare în acest domeniu a împlinit 65 de ani

2016-11-23
 
Se considera că o societate poate crește doar dacă menține viu focul cercetării științifice pure. Să ajungă filolog și să facă cercetare în acest domeniu - acesta a fost visul academicianului Haralambie Corbu, care a adunat într-un frumos palmares de 65 de ani de activitate în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, motiv pentru care Institutul de Filologie al AȘM l-a omagiat în cel mai frumos mod posibil.
 
„Perioada în care a activat academicianul Corbu a fost o perioadă grea, ideologizată, plină de eforturi de a face cultură națională, dar și de a fi într-un fel să nu decalezi de la linia partidului”, a menționat în debutul evenimentului de omagiere directorul Institutului de Filologie al AȘM, dr.hab. Vasile Bahnaru. Cu toate acestea a fost o pleiadă de oameni, personalități, din această perioadă care și-a făcut datoria și a promovat cultura noastră națională, printre aceștia numărându-se și acad. Corbu. Spre deosebire de alții, a precizat directorul, acad. Corbu nu pedalează pe ideile perimate, ieșite din uz și chiar străine sufletului nostru, dar caută să fie în pas cu cerințele vremii de astăzi. Cu prilejul acestei originale aniversări a excelenței, directorul Bahnaru, în numele colectivului,  a exprimat cuvinte de gratitudine academicianului Corbu pentru ceea ce a făcut și face, i-a dorit sănătate și noi izbânzi. Pentru contribuție substanțială la studierea problemelor literare din Republica Moldova și pentru rezultatele relevante pe parcursul a 65 de ani în munca de cercetare și organizare a științei, promovarea științei autohtone pe plan național și internațional, Institutul i-a conferit academicianului Corbu Diploma de Excelență.
 
La evenimentul aniversar a fost prezent Secretarul științific general, dr. hab. Aurelia Hanganu, care a adresat un mesaj de salut în numele conducerii Academiei de Științe a Moldovei. Dna Hanganu a adus în memorie și câteva cifre, legate de omagiatul Haralambie Corbu. Anul acesta comunitatea științifică marchează 70 de ani de la instituirea primelor instituții de cercetare și 55 de ani de la fondarea AȘM și dacă se face referință la activitatea acad. Corbu, 65 de ani este ceva mai mult decât vârsta Academiei și un pic mai puțin decât vârsta primelor instituții de cercetare din Republica Moldova. În acest sens, se constată că acad. Haralambie Corbu a fost unul dintre primii care a stat la fondarea, crearea și dezvoltarea științei literare din țară. Secretarul științific general a precizat că succesele și realizările dânsului sunt bine cunoscute, el fiind unul dintre academicieni care și-a spus cuvântul și la diferite foruri ale AȘM. Pentru contribuția esențială la dezvoltarea literaturii în general și a celei române în Republica Moldova în mod special, precum și pentru activitate îndelungată, fructuoasă și plină de importante căutări ale Domniei Sale, prin decizia CSȘDT, acad. Corbu i-a fost conferită Diploma de Recunoștință a AȘM.
 
Un mesaj de felicitare a adresat și coordonatorul Secției științe umanistice și arte a AȘM, dr.hab., prof. Victor Țvircun, care a exprimat onoarea de a fi prezent la acest eveniment care marchează peste șase decenii de activitate științifică a acad. Haralambie Corbu. Prof. Țvircun a apreciat suportul și insistența academicianului în pregătirea și îndrumarea a zeci de doctori și doctori habilitați în domeniul filologiei, literaturii, creând o școală științifică cu care nu foarte mulți academicieni se pot lăuda. Și dacă tot veni vorba de laudă, Dl Țvircun a subliniat că împreună cu omagiatul au fost inițiatorii unei ediții care se referă la Letopisețul Țării Moldovei, exprimând bucuria pentru faptul că lucrarea a fost înalt apreciată și utilă, deopotrivă. I-a dorit academicianului ca Dumnezeu să-l ocrotească, să-i dea puteri, să fie tot atât activ în știință și în tot ceea ce face.
 
Cuvinte de gratitudine a exprimat și discipolul academicianului, dr. Vlad Caraman, care actualmente deține funcția de șef Catedră la Universitatea de Stat „Ion Creangă”.
 
„Sunt foarte plăcut surprins și vă mulțumesc tuturor pentru prezența dumneavoastră în această zi”, a spus, la rândul său, protagonistul evenimentului. Acad. Corbu a ținut să mulțumească organizatorilor acestei întâlniri emoționante pentru Domnia Sa, colectivului și direcției Institutului și, nu în ultimul rând, conducerii Academiei de Științe, pentru gestul de atenție și recunoștință. Academicianul Corbu a făcut o incursiune în vasta sa biografie, menționând treptele parcurse, dar și înaintașii săi, personalități care i-au marcat existența de-a lungul anilor, oamenii remarcabili care i-au condus destinul, realizările de excepție care  au fost puse la temelia operei sale, cuvintele de gratitudine îndreptându-se către patriarhii filologiei – acad. Nicolae Corlăteanu și acad. Vasile Coroban. Răvășind un pic trecutul, savantul și-a amintit despre cele mai semnificative momente și transformări care l-au format sau l-au transformat și i-au conturat cariera științifică, progresele înregistrate și momentele critice care și-au pus și ele amprenta asupra vieții sale. Cu drag și lumină în suflet a vorbit despre prima sa lucrare editată, dar și despre școală științifică de elită pe care a creat-o, astăzi ajungând să se mândrească cu generația valoroasă de filologi, care speră să asigure domeniului un viitor frumos.
 
„Viitorul este un edificiu misterios pe care îl construim azi pentru mâine. Să-l făurim deci din ceea ce avem mai bun în suflet, să-l făurim cu dragoste”, spunea Victor Hugo. Făcând trimitere la acest îndemn cu siguranță cea mai importantă moștenire cu adevărat perenă sunt valorile morale, culturale și spirituale, purtătorii căreia sunt profesioniști, oameni dedicați, care reușesc să-și facă meseria, indiferent în ce domeniu, indiferent în ce circumstanțe.

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM