Fenomenul manipulării, moralitatea și răspunderea în campania electorală. Abordări științifice și opinii post-electorale

2016-11-21
 
„Campania electorală: manipulare, moralitate, răspundere”,acesta a fost genericul unei conferințe științifice, organizate, la 18 noiembrie 2016, de Institutul de Cercetări Juridice și Politice al AȘM. Dată fiind actualitatea problemelor abordate, evenimentul a întrunit nu doar cercetători din cadrul Institutului, dar și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, membri ai Consiliului Coordonatori al Audiovizualului, consilieri prezidențiali pe probleme de politică și relații externe, reprezentanți CEC, Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) etc.
 
Deși acum vorbim deja la trecut despre campania electorală și „bisturiul” electoral și-a făcut treaba, ecoul campaniilor electorale din 30 octombrie și 13 noiembrie curent se va face resimțit mult timp de acum încolo. Cert rămâne a fi un lucru – ei, prezidențiabilii au promis, noi, alegătorii, am pus ștampila. Astfel, în vizorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice au fost trei mari probleme legate de desfășurarea campaniei electorale - manipularea campaniei electorale, exercitată de către diferiți actori, comportamentul moral, dat fiind că în societatea noastră s-a uitat cu desăvârșire de moralitate, dar și  răspunderea. Numai în  asemenea condiții plierea răspunderii juridice și a unui comportament moral poate să contribuie la însănătoșirea societății, la crearea și desfășurarea unui proces electoral corect, transparent, care ar putea să reflecte opțiunile oamenilor pentru o anumită perioadă de timp, sunt de părere organizatorii evenimentului.
 
Potrivit directorului ICJP al AȘM, dr.hab., prof. Valeriu Cușnir, fenomenul manipulării a fost cercetat mai mult timp și cu eficiență de către cercetătorii institutului, dar care, de la campanie la campanie, capătă noi forme, noi dimensiuni și noi contururi. Și acest lucru nu poate să nu preocupe, dat fiind faptul că acesta aduce atingere nu doar moralei, culturii, dar și dreptului. Anumite acțiuni prezintă, în viziunea sa ca jurist, dar și a cercetătorilor politologi, un grad avansat de pericol social care se nasc în procesul electoral. Mai mulți cercetători, inclusiv, dr. Aurelia Peru-Balan, dr. Valeriu Mândru au consacrat mai multe studii acestui fenomen, care se regăsesc și în domeniul cercetării și în mass-media. În context, prof. Cușnir a scos în evidență câteva secvențe ce se referă la înșelăciune și la fals, care, în mare măsură, se regăsesc și în manipulare. Manipularea, însă, făcând trimitere la autorul Aurelia Peru-Balan, are ca obiect „vânătoarea de voturi”, mai bine zis dobândirea voturilor, fenomen ce are un impact negativ asupra proceselor sociale. Legiuitorul, în opinia directorului ICJP trebuie să intervină în acest segment pentru a aranja lucrurile în așa măsură, încât să excludă acest fenomen distructiv și să prevină procedeul înșelăciunii și falsului.

Cu un cuvânt de salut, în numele conducerii Academiei de Științe a Moldovei, la manifestare a fost prezent prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. Prim-vicepreședintele AȘM a subliniat importanța organizării unui atare eveniment științific, dat fiind contextul ultimelor săptămâni, unde cu toții am fost martorii desfășurării campaniei electorale pentru alegerea președintelui țării. Academicianul a făcut, totodată, o paralelă cu ceea ce se întâmplă peste ocean, în SUA, unde cetățenii au trecut, de asemenea, printr-un exercițiu similar, cu o multitudine de aspecte și nuanțe. Cert este faptul că în era internetului, toți sunt informați, se discută problemele actuale, susține acad. Tighineanu, de aceea, consideră că inițiativa Institutului de Cercetări Juridice și Politice de a organiza această întrunire și de a pune în discuție aspectele desfășurării campaniei electorale la noi, este importantă, cu titlu special accentuând, însă, că este foarte important de a avea o abordare științifică a acestor procese, de a scoate în evidență ce este adevărat și ce este fals și, tocmai aici, implicarea cercetătorilor științifici este de o importanță majoră. Prim-vicepreședintele AȘM a dorit discuții constructive Conferinței, discuții care sunt importante nu doar prin prisma scopului de a înțelege ce s-a întâmplat, dar și de a ne pregăti, a pregăti societatea pentru viitoarele evenimente, campanii electorale. „Timpul trece foarte repede și în perspectivă vine anul 2018, un an foarte important pentru pentru Republica Moldova și pentru noi toți”,  a conchis acad. Tighineanu.  
        
În contextul celor menționate de către prim-vicepreședintele Tighineanu, directorul ICJP al AȘM, dr.hab., prof. Valeriu Cușnir, a ținut să specifice că cercetarea științifică care se realizează la institut are tocmai menirea să analizeze profund toate procesele, inclusiv să vină cu abordări bazate pe principiul obiectivității, pe experiența care este în domeniu, dar și să furnizeze soluții, soluții care ar avea impact pentru viitor. Există norme care ar trebui într-un fel sau altul materializate prin acțiuni concrete. Este foarte important ca alegătorul să poate distinge procedeele care-l induc în eroare,  de aceea el trebuie ajutat, inclusiv prin cercetări ca să poată să facă diferențe acolo unde este manipulat, remarcă profesorul.
 
În prezentarea sa ,,Votul sub influența manipulărilor din spațiul politico-mediatic din Republica Moldova”, dr. Aurelia Peru-Balan, consilier prezidențial pe probleme politice, a venit cu elemente inedite de comunicare electorală națională cu pronunțat subtext manipulativ. În acest sens, cercetătoarea a făcut referire la așa-numitele strategii  a „transfuziei  de imagine” sau „ofertă indezirabilă”, stereotipuri de gen etc. Dna Peru-Balan a prezentat și modele de persuadare a opiniei, dar și unele tehnici de manipulare, de care s-a făcut uz în campania electorală - de la apelul la mitul conspirației, până la conflict, interesul uman, sublinierea consecințelor, dar și invocarea moralității și responsabilizării. Consilierul prezidențial a prezentat și o noutate ce demonstrează faptul că, cuvântul post-truth (post-adevar) a fost desemnat de renumitul dicționar Oxford, cuvântul anului 2016. În opinia dr. Peru-Balan, popularitatea acestui cuvânt arată că trăim într-o epocă în care conceptul de adevăr a devenit neimportant sau irelevant. Votul este, de fapt, ţinta iluziilor noastre. Pentru concluzii, autoarea prezentării l-a citat pe renumitul Otto von Bismarck , care încă la acele timpuri declara: „Niciodată nu se spun mai multe minciuni, decât în timpul războiului, după vânătoare și înainte de alegeri”.
 
Agenda Conferinței a continuat cu prezentarea unui studiu sociologic, expus de către dr. Valeriu Mîndru intitulat „Alegerile prezidențiale și mecanismele de influență asupra opiniei publice”. Autorul studiului a menționat că studiul relevă opinia experților privind procesul electoral,  dar și cum a fost pricepută campania electorală de alegere a șefului statului. Acesta a fost efectuat cu participarea a 192 de experți, în mare parte, cercetători ai științelor politice și dreptului, pentru o mică comparație în percepția altor actori, a fost selectat și un anumit grup din administrația publică. Întrebările adresate au vizat preponderent vectorul politic de dezvoltare, metodele de manipulare și mecanismele de utilizare manipulatorii, încălcarea normelor morale, mesajele mobilizatoare. Autorii studiului s-au referit și la un alt aspect ce ține de informarea populației, obiectivitatea, veridicitatea informației, în ce măsură diverse surse de informare mass-media (presa scrisă, presa electronică, internet), întâlnirile cu actorii politici au contribuit la o mai bună și obiectivă informare a electoratului. Cercetătorii au lansat și unele propuneri, printre acestea evidențiind necesitatea perfecționării legislației electorale, având finalitate îmbunătățirea procesului electoral în Republica Moldova, ridicarea culturii politice a cetățenilor, dar și a clasei politice etc.
 
La sesiunea de comunicări a fost participat și directorul de program  Promo-Lex, Dl Pavel Postică, care a prezentat studiul „Percepția alegerilor de către societatea civilă”, dar nu înainte de a mulțumi gazdei pentru oportunitatea de a vorbi despre faptul cum au văzut colegii săi din teritoriu,  reprezentanți Promo-Lex, aceste alegeri. Expertul a făcut o retrospectivă a principalelor constatări din rapoartele realizate de ei, în ideea punerii sub observații a presupunerile lor cu realitatea în care s-a ajuns, ce s-a întâmplat și ce am trăit cu toții. Intuind reacția participanților, directorul Promo-Lex a răspuns la o serie de întrebări din partea audienței.
 
Dr. Ion Mocanu a prezentat ,,Practica internațională în domeniul combaterii manipulărilor și fraudelor electorale. Aspecte juridice și deontologice”. Cercetătorul a exprimat opinia că procesul electoral are sau ar trebui să aibă menirea de a promova în instituțiile de guvernământ pe cei mai competenți cetățeni din sfera politică. Cu regret, s-a constatat că lipsa unei culturi politice participative atât în rândul actorilor politici, cât și în rândul electoratului, duce la apariția unor fenomene negative în perioada electorală.  
 
Vladislav Șaran, cercetător științific în cadrul ICJP a vorbit despre geopolitică ca element de manipulare în actuala campanie electorală. Tânărul cercetător a abordat, de asemenea, subiectul manipulării, fenomen pronunțat în cadrul alegerilor prezidențiale din acest an. În mod special, s-a referit la tehnici și practici de manipulare care, finalmente, au influențat votul în cadrul acestor alegeri. Vlad Șarban a făcut și unele concluzii, venind cu unele propuneri și recomandări privind îmbunătățirea procesului electoral din viitoarele alegeri.     
  
În cadrul intervențiilor au luat cuvântul dr.hab. Pantelimon Varzari, dr.hab. Andrei Smochină, dr. Ion Rusandu, dr.hab. Valentina Tiosa, dr. hab. Ion Sârbu, Artur Cozma, membru CCA ș.a. Vorbitorii au analizat situația post-electorală, dar au propus și noi teme de dezbatere, care vor face constitui agenda altor întruniri importante ale cercetătorilor cu invitarea experților și partenerilor institutului.
 
La finele conferinței, dr.hab., Victor Juc, vicedirectorul ICJP al AȘM, expert în politologie, a venit cu trei propuneri, în speranța îmbunătățirii situației privind procesul electoral. O primă propunere vizează amendarea Codului Electoral, perioada electorală urmând să înceapă concomitent pentru toți actorii.  Al doilea aspect ține de arondarea mai multor buletine electorale către secțiile de votare din străinătate și asta pentru a nu repeta această pagină tristă din istoria electorală a Republicii Moldova, când mulți cetățeni nu și-au putut exercita dreptul de vot, fiindu-le încălcat dreptul constituțional de a alege. A treia propunere se adresează Ministerului Justiției care ar trebui să revadă și să reînregistreze partidele politice în condițiile aceleiași legislații.
 
Expertul Victor Juc a dat și o apreciere rapoartelor prezentate în cadrul conferinței, care sunt bazate pe date empirice, dar și pe construcții teoretice, considerând necesar a pune în discuție și pe viitor toate problemele stringente ale societății. O problemă foarte importantă ar fi transformările societății în plan global, alegerile din SUA, dar și alte aspecte care demonstrează că societatea se transformă, că noi trecem la un neopostmodernism, când instituțiile și-au schimbat capacitatea lor de funcționalitate, societatea este cu totul alta, decât a fost până acum.
 
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM