Mesajul de felicitare al Președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca cu ocazia Zilei Internaționale și Naționale a Științei

2016-11-10

  „Știința ne-a ajutat sa fixăm hotarul care se întinde între ceea ce este cu putință
și ceea ce nu este cu putință, între ceea ce stă în puterea noastră
și ceea ce întrece puterile omenești.”

Mircea Florian

Distinși savanți,

În consolidarea valorică și intelectuală a oricărei societăți, științei îi revine un inestimabil rol fondator: aceasta însumează toate realizările trecutului și, în același timp, întrunește premisele ascensiunii și progresului fie acesta economic, social, cultural sau științific.

Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a devenit o tradiție pentru Republica Moldova, prilejuiește an de an rememorări și bilanțuri, dar, în același timp, impulsionează focalizarea spre noi perspective de dezvoltarea a sferei științei și inovării din țară. Succesele obținute de personalități notorii, recunoscute pe plan național și internațional, vorbesc despre importantul potențial științific al Republicii Moldova.

Cu pași mici, dar fermi, comunitatea științifică din țară a țintit mereu spre atingerea excelenței internaționale în cercetare, bazându-se pe principiile promovării adevărului istoric, al respectării valorilor identitare și naționale, a libertății creatoare și de exprimare, iar Academia de Științe, în acest proces, a pavat calea spre Spațiul European de Cercetare.

În atingerea acestor idealuri savanții nu au simțit tot timpul suportul autorităților și al societății. În realizarea unui viitor sustenabil al țării și desăvârșirea performanței științifice, intelectualii pledează pentru unitate și consolidare, centrată pe o schimbare de mentalitate și o atitudine de susținere și încurajare, care poate contribui esențial la consolidarea capacităților de cercetare și la stimularea unui salt valoric care ne-ar situa în pas cu standardele științifice mondiale, precum și va impulsiona creșterea țării.

Fiind convins că progresul în cercetare trebuie să devină o prioritate în societatea actuală, îmi exprim ferm adeziunea pentru știința orientată spre societate și spre nevoile acesteia, spre rezultate care să aducă schimbări esențiale în plan atitudinal, identitar, cultural, economic pentru fiecare cetățean.

În acord cu afirmația filosofului Mircea Florian, îmi exprim recunoștința față de toți oamenii de știință care au contribuit la fortificarea și dezvoltarea cercetării naționale, celor care au făcut cunoscut numele țării noastre pe arena științifică internațională, care au generat idei de o valoare inestimabilă, dorindu-le să transforme în realitate ceea ce astăzi întrece puterile lor omenești.

Acad. Gheorghe DUCA,
Președinte al Academiei de Științe a Moldovei