Institutul de Cercetări Juridice și Politice al AȘM are rezerve pentru a impulsiona procesul de cercetare

2016-11-08
 

Premieră la Institutul de Cercetări Juridice și Politice al AȘM. Crearea unei platforme pentru tinerii cercetători în cadrul ICJP de a-și prezenta public unele rezultate științifice, pe care le-au realizat în cadrul proiectelor instituționale, implementate la institut, dar și formarea abilităților de comunicare în public printre tineri - acestea au fost obiectivele principale ale conferinței științifice „Modernizarea Republicii Moldova: realități și perspective”, care s-a desfășurat la 8 noiembrie 2016, la Academia de Științe. Evenimentul a fost prilejuit și de marcarea, la 10 noiembrie, a Zilei Mondiale a Științei pentru Pace și Dezvoltare.

Manifestarea științifică a fost deschisă de către directorul ICJP al AȘM, dr. hab., prof. Valeriu Cușnir, pe post de moderator fiind dr., conf. cercet. Sergiu Sprâncean, secretar științific al institutului.
 
Peste 20 de tineri cercetători și-au prezentat temele de cercetare, dar și unele rezultate obținute până la ora actuală în cadrul proiectelor instituționale. Tinerii au fost încurajați și susținuți plenar de conducerea institutului, dar și de către colegii, care au deja o carieră bogată în domeniu.  Îndrumătorii au salutat intenția tinerilor de a-și valida activitatea și rezultatele obținute prin discuții, răspunsuri, provocări, dar și conturarea unor planuri de perspectivă.
 
„E un moment potrivit sau o coincidență cu ceea ce se întâmplă în societate și, dacă este așa, acestea se încadrează perfect în genericul conferinței „Modernizarea Republicii Moldova: priorități și perspective”, a menționat în cuvântul de salut directorul ICJP al AȘM, dr.hab., prof. Valeriu Cușnir. Salutând inițiativa tinerilor de a organiza atare întrunire, directorul a subliniat faptul că transformările de la 1990 încoace au lăsat loc și pentru o modernizare mai eficientă, de aceea, consideră că ideile care vor fi lansate de către tinerii cercetători în cadrul conferinței, vor fi foarte utile, sperând și într-o ulterioară valorificare a acestora. Directorul consideră că interesul și prezența tinerilor la acest eveniment demonstrează o dată în plus că sunt rezerve pentru a impulsiona procesul de cercetare, iar formatul în care tinerii își susțin pledoariile este unul adecvat și benefic. 
 
Un cuvânt de salut a adresat unul din organizatorii evenimentului, doctor în științe politice, Vitalie Varzari, directorul Centrului Cercetări Strategice al ICJP, președintele Asociației tinerilor cercetători. Reiterând scopul central al conferinței, dr. Varzari a ținut să evidențieze și anumite particularități și tendințe de dezvoltare a țării noastre din perspectiva tinerilor cercetători, venind și cu unele precizări asupra motivației de a alege ca destin anume cercetarea. „Ambiția, interesul, curiozitatea și dorința aprigă de a înțelege și explica diversele fenomene social-politice, cred că ne-a făcut pe majoritatea dintre noi să alegem profesia de cercetător științific”, a afirmat dr. Varzari. Totodată, directorul Centrului a specificat că, pe lângă activitatea de cercetare și producerea noilor cunoștințe, cercetătorul are menirea de a transmite noile informații, cunoștințe, inovații către colegi, dar cel mai important, către publicul larg.

În comunicarea sa „Consolidarea securității naționale a Republicii Moldova: reformarea cadrului juridic”, dr. Vitalie Varzari a  prezentat unele activități de grup din cadrul Centrului cercetări strategice, ce vizează în special oferirea expertizei științifice în elaborarea anumitor documente strategice, implicit, Strategia Securității Naționale, Proiectul Strategiei Naționale de Apărare etc.
 
Conferința a inclus o agendă cu o tematică foarte variată și foarte actuală, astfel încât autorii comunicărilor au fost provocați la discuții interactive interesante. Dr. Alexandru S. Roșca, a reflectat la subiectul „Poziţionarea concurenţilor electorali din campania prezidenţială şi convergerea acesteia cu perceperea externă”, o temă de viu interes pentru toți participanții, luând în considerare contextul actual din țară. Despre fraudele electorale în viziunea cetățenilor Republicii Moldova a vorbit dr. Ion Mocanu, iar dr. Natalia Abu a prezentat perspectiva gender în sectorul de securitate și apărare. Un subiect care a suscitat interesul participanților a fost și cel prezentat de dr. Cristina Ceban, care a vizat dreptul comunitar și problemele protecției mediului. Realitățile și perspectivele în reglementarea juridică a E-votingului în Republica Moldova a fost subiectul la care s-a referit dr. Ion Ciobanu. Mihail Potoroacă a relatat despre structura populației Republicii Moldova, conform recensămintelor populației din anii 1989 și 2004, iar Vladislav Șaran a venit cu aspecte actuale ale războiului informațional în Republica Moldova.
 
La finele conferinței, un cuvânt de încheiere a fost rezervat vicedirectorului ICJP, dr.hab., profesor cercetător Victor Juc, căruia îi aparține ideea organizării conferinței științifice a tinerilor cercetători cu vârsta până la 40 de ani.  Vicedirectorul Juc consideră că tinerii cercetători de la institut trebuie să-și dezvolte capacitățile de comunicare, de prezentare a unei comunicări științifice și de a răspunde la întrebări. Prof. Juc a constatat cu satisfacție că obiectivele propuse au fost, în linii mari, atinse, exprimând certitudinea că institutul are viitor, tinerii cercetători care au prezentat comunicări științifice demonstrând capacități de analiză și documentare.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM