Oameni de știință, cultură și artă, reuniți la Forumul Intelectualității, în capitala Kârgâstanului

2016-10-31
 

Peste 200 de reprezentanţi ai intelectualităţii, personalităţi marcante din domeniul culturii, ştiinţei, învăţământului, turismului sportului din 10 state-membre CSI (Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan, Ucraina) s-au reunit la 27-28 octombrie 2016, în capitala Republicii Kârgâstan, orașul Bishkek, la cea de-a XI-a ediție a Forumului Intelectualităţii statelor-membre CSI.

Republica Moldova a fost reprezentată la For de o delegaţie, condusă de coordonatorul Secției științe umanistice și arte a Academiei de Științe a Moldovei, dr.hab., prof. Victor Țvircun. Din componenţa delegaţiei moldave au făcut parte reprezentanţi ai Guvernului, mediului academic şi cel universitar.
 
Preț de două zile, reprezentanții elitei intelectuale au promovat un dialog intercultural la tema „25 de ani ai CSI. Perspectivele cooperării umanitare”, o atenție deosebită fiind acordată problemelor din domeniul educației, în contextul declarării anului 2016  -  „Anul educației în spațiul CSI”.
 
Forumul a demarat cu o acțiune de depunere de flori a delegațiilor participante la monumentul renumitului scriitor kârkâz Cinghiz Aitmatov și Monumentului Memoriei.
 
Ediția curentă a forului s-a desfășurat la Reședința de Stat a Republicii Kârgâstan. Forul și-a ținut lucrările în formatul unei ședințe plenare şi cinci  secţiuni tematice. Ședința plenară a fost inaugurată și moderată de către co-preşedintele Fondului Interstatal pentru Cooperare Umanitară CSI, Mihail Șvâtcoi și vicepremierul Republicii Kârgâstani, Gulimira Kudaiberdieva, care au salutat participanții la o nouă ediție a Forului și au transmis mesajele de salut din partea Președinților Federației Ruse și, respectiv, Republicii Kârgâstan.
 
În cadrul ședinței plenare, alături de alţi şefi ai delegaţiilor participante, un mesaj de salut din partea delegaţiei Republicii Moldova, a Academiei Republicii Moldova, Guvernului, a transmis dr.hab., prof. Victor Țvircun. În luarea sa de cuvânt, conducătorul delegației din Republica Moldova a remarcat, în primul rând, nivelul înalt de organizare al forului interstatal, eforturile care au fost depuse de gazda kârgâză, condițiile foarte bune oferite participanților, delegațiile beneficiind de o atmosferă caldă de prietenie, lucru ce i-a făcut pe forumiști să se simtă ca acasă. Profesorul Victor Țvircun a subliniat importanţa relaţiilor de colaborare interstatale pe parcursul mai multor ani cu țările membre CSI, pe diverse dimensiuni, inclusiv în sfera culturii, învăţământului, ştiinţei, dar şi altor domenii, cu titlu special menționând că un rol important în cadrul proceselor de integrare îi revine culturii şi ştiinţei, care contribuie ireductibil la progresul social al fiecărei ţări. În contextul tematicii Forului, profesorul  a atras atenția comunității științifice a țărilor membre CSI la câteva aspecte cheie. Una din problemele la care a făcut referință a vizat activitatea cercetătorilor, savanților din CSI în arhivele, bibliotecile, muzeele altor țări membre CSI, sugerând un tratament adecvat celor cu statut de membru CSI, fie că e vorba de atitudine, fie de aspectul financiar, invocând, în context, capacitățile financiare, posibilitățile, care diferă mult de cele ale cercetătorilor din Franța, Germania etc.
 
Șeful delegației moldave a atras atenția și la faptul că, din păcate, nu se utilizează la maxim capacitățile și potențialul care este oferit de CSI, fiind vorba, în acest sens, de lansarea și implicarea în mai multe proiecte științifice și de creație ale membrilor CSI. O problemă evocată, care a atras atenția participanților a fost și cea a conlucrării între est și vest, specificând faptul că Republica Moldova prezintă o fericită ocazie, un punct excepțional de convergență, o punte de legătură între est și vest. Mai mult, există posibilitatea de a încorpora în diferite proiecte, pe care Republica Moldova le are deja cu partenerii din Europa de Vest, din UE să-i atragă și pe cei din Ucraina, Rusia, din alte țări independente membre CSI, țara noastră servind o conexiune importantă și credibilă, în același timp, pentru comunitatea științifică, atât din partea estului, cât și vestului. Totodată, șeful delegației Țvircun a subliniat necesitatea de a utiliza cât mai eficient potențialul din domeniul științelor naturale, exacte, umanistice și de a crea pe baza lor noi direcții de cercetare, acestea oferind posibilitatea de a deveni vizibili pe arena internațională, iar în toate acestea rolul cheie revenindu-i Academiei de Științe – drept promotor al acestor proiecte, un magnet care ar atrage forțele și potențialul intelectual, științific atât al Republicii Moldova, cât și al partenerilor din alte țări.
 
Tradițional, într-un cadru festiv, au fost înmânate premiile „Содружество дебютов” tinerilor cercetători ai statelor CSI. Forumiștilor le-au fost prezentate, într-un documentar video, pagini memorabile din istoria şi cultura orașului azerbaidjan Gheandja, căruia, în anul 2017, i se va conferi  titlul de capitală culturală a CSI.
 
În intervenția sa din cadrul secțiunii „Turismul ca factor de accelerare a proceselor de integrare în spațiul CSI”, prof. Tvircun a menționat faptul că turismul, actualmente, nu se raliază plenar la cerințele economice ale țării noastre, dar, cu siguranță, și ale altor țări a unităților țărilor Independente. Majoritatea proiectelor care sunt lansate nu iau în considerare potențialul existent, dar nu țin cont nici de aspectul infrastructurii existente, care este o problemă nu doar a Republicii Moldova, dar și a altor țări a comunității independente.
 
Dr. Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM, care  a participat la panelul ce ține de rolul tineretului în integrarea spațiului euro-asiatic,   a punctat unele acțiuni care tind să acorde Academiei de Științe a Moldovei, ca organ suprem în domeniul științei în Republica Moldova, oportunități pentru dezvoltarea tineretului în cercetare, precum și aplicarea Republicii Moldova la programele europene și posibilitatea tinerilor de a circula liber în spațiul european, nu doar în spațiul CSI.  
    
Agenda Forului intelectualității a inclus și un amplu program cultural. Forumiștii au vizionat filmul „Cytak”, în regia lui Mirlan Abdâkalov, care a devenit laureat al Premiului „Nika”, la nominalizarea „Cel mai bun film al țărilor CSI și țărilor Baltice. La teatrul național „C. Aitmatov” participanții au fost așteptați la o premieră teatrală într-o inedită regie ruso-kârgâză „Demonul”, după lucrarea clasicului rus M. Lermontov, proiecte susținute de Fondul Interstatal pentru Cooperare Umanitară CSI. Acordul final al programului cultural a fost concertul maeștrilor în artă, pregătit de colectivele artistice ale țării-gazdă a forului, care a avut loc la Conservatorul din Kârgâstan, pe scena căruia, a cântat de două ori renumitul și compozitorul-academician din Republica Moldova, Eugen Doga.
 
Lucrările Forului au finalizat cu adoptarea unei Rezoluţii, unde au fost incluse recomandările tematice din cadrul secţiilor de profil, ce vor sta la baza dezvoltării, consolidării şi cooperării statelor CSI.
 
Forul Intelectualităţii statelor-membre CSI a fost organizat de Fondul Interstatal pentru Cooperare Umanitară CSI, cu suportul Guvernului Republicii Kârgâstan. Evenimentul are loc anual în unul din statele-membre CSI. Din 2006 Forul Intelectualității CSI s-a desfăşurat în Federaţia Rusă, Kazahstan, Kârgâstan, Republica Moldova, Ucraina, Turkmenistan, Kazahstan. Republica Moldova a găzduit, cea de-a IV-a ediţie a Forului, care s-a desfăşurat în anul 2009, la Chişinău. Desfăşurarea anuală a Forului Intelectualităţii în diferite ţări CSI a devenit deja o tradiţie care reuneşte cei mai de seamă exponenţi ai ştiinţei, culturii şi artei acestor ţări.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,
Bishkek, Republica Kârgâstan,
27-28 octombrie 2016