La 31 octombrie, la Academia de Științe a Moldovei a avut loc cea de-a VII-a Reuniune Comună a Comisiei moldo-ucrainene pentru Cooperare Științifică și Tehnologică, la care au fost prezenți ministrul adjunct al Educației și Științei din Ucraina, dr. Maksym Strikha și președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca.
În cadrul Reuniunii a avut loc un schimb de informații cu privire la procesele moderne din domeniul științei, tehnologiei și inovării în Ucraina și Moldova, situației pe segmentul cooperării dintre cele două țări pentru punerea în aplicare a proiectelor din cadrul Programului UE pentru cercetare și inovare „Orizont 2020”, precum și altor programe europene.
Părțile au discutat perspectivele cooperării bilaterale, implicit privind adoptarea celor 10 proiecte științifice și tehnologice recomandate pentru cercetarea și punerea în aplicare a fondurilor comune în 2017-2018. În contextul discuțiilor, părțile au dispus identificarea posibilităților de a crește în viitor, numărul de proiecte de la 10 la 15, precum și pregătirea pentru semnarea proiectului Programului de cooperare știință și tehnologie între Ministerul Educaţiei și Știinţei din Ucraina și Academia de Științe a Moldovei pentru perioada anilor 2018-2022.
De asemenea, a fost exprimată disponibilitatea de a dezvolta în continuare cooperarea dintre Ucraina și Republica Moldova în cadrul Programului UE pentru cercetare și inovare „Orizont 2020”, în calitate de țări - membri asociați.
În cadrul Comisiei a fost semnat Protocolul celei de-a VII-a Comisii Comune a Comisiei moldo-ucrainene pentru Cooperare Științifică și Tehnologică. Documentul este semnat în baza unui program de colaborare a Academiei de Științe a Moldovei și Ministerul Educației și Științei Ucrainei pentru anii 2018-2022.
Oaspeții au vizitat Universitatea AȘM, ministrul ucrainean fiind interesat, în special, de modul în care este organizată universitatea, având intenția de a crea o structură similară în Ucraina. Ulterior, delegația ucraineană a fost la Institutul de Fizică Aplicată, dat fiind faptul că la Institutul respectiv se află în derulare patru proiecte de tipul celor care au fost semnate.
La ședința Comisiei, din partea Academiei de Științe a Moldovei, au participat: dr.hab. Aurelia Hanganu, Secretar științific general al AȘM, dr. Lidia Romanciuc, director al Centrului de Proiecte Internaționale al AȘM, dr. Viorica Boaghi, director al Agenției pentru Cercetare și Dezvoltare al AȘM. Delegația Ucrainei a fost reprezentată de Stella Shapoval, Șef adjunct, Direcția cooperare internațională și integrare europeană - șef al Secției cooperare științifică și tehnologică internațională, Ministerul Educației și Științei al Ucrainei; Olena Savina, specialist superior, Secția cooperare științifică și tehnologică internațională, secretarul părții ucrainene a Comisiei, Ministerul Educației și Științei al Ucrainei; Irina Bilous, specialist superior, Secția cooperare științifică și tehnologică internațională, Ministerul Educației și Științei al Ucrainei; Alla Otvercenko, Primul Secretar pentru cooperare cultural-umanitară al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.
La solicitarea ministrul adjunct al Educației și Științei din Ucraina, dr. Maksym Strikha, limba de lucru a ședinței Comisiei a fost limba engleză.
S-a convenit că următoarea reuniune a Comisiei va avea loc în 2018, la Kiev.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |