(31 martie 1932 – 31 octombrie 2016)
La 31 octombrie 2016, a trecut la cele veşnice membrul corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, doctorul habilitat în ştiinţe istorice, profesorul universitar Vladimir Ţaranov, Laureat al Premiului de Stat, director al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei în anii 1977-1991.
Vladimir Ţaranov s-a născut la 31 martie 1932, în or. Gorlovka din regiunea Doneţk, Ucraina, într-o familie de muncitori. După absolvirea şcolii medii, în 1950, a fost admis la studii la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în 1955. A urmat mai apoi şcoala doctorală (aspirantura) din cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, elaborând teza de doctorat cu titlul „Colectivizarea gospodăriilor ţărăneşti în raioanele din dreapta Nistrului ale RSS Moldoveneşti”, pe care a susţinut-o cu succes în 1960.
După încheierea şcolii doctorale a fost angajat la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iniţial în calitate de cercetător ştiinţific inferior, avansând ulterior în funcţia de cercetător ştiinţific superior, şef de secţie, pentru ca din 1977 să devină director al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În calitate de organizator şi coordonator al ştiinţei istorice academice din RSS Moldovenească, Vladimir Ţaranov a editat un șir de lucrări şi sinteze de amploare.
Începând cu a doua jumătate a anilor ’60, în preocupările ştiinţifice ale istoricului Vladimir Ţaranov au intrat, de asemenea, problemele industrializării socialiste din RSS Moldovenească, editând o serie de studii, articole, comunicări, inclusiv monografia „Pe calea industrializării”, care a stat la baza tezei sale de doctor habilitat în ştiinţe istorice, susţinută în anul 1976, la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
O parte considerabilă a producţiei ştiinţifice a dr. hab., prof. univ. Vladimir Ţaranov se referă la istoria construcţiei naţional-statale în RSS Moldovenească, la problemele de istoriografie contemporană etc.
De-a lungul întregii sale cariere ştiinţifice, Vladimir Ţaranov a cercetat problemele de istorie a Moldovei din perioada postbelică, în special, istoria agrară, dezvoltarea industriei şi consecinţele ei sociale, evoluţia statalităţii Republicii Moldova, problemele de istoriografie. A participat la redactarea a peste 180 de monografii, lucrări de sinteză, culegeri de documente, studii, reviste, enciclopedii, inclusiv la redactarea publicaţiilor ştiinţifice ale Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la organizarea, coordonarea şi scrierea propriu-zisă a lucrărilor de sinteză, inclusiv a „Istoriei RSS Moldoveneşti”. A editat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi de popularizare a ştiinţei, inclusiv 20 de monografii.
De rând cu activitatea pe care a desfășurat-o în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Vladimir Ţaranov a ținut, o lungă perioadă de timp, cursuri de istorie la Universitatea de Stat a Moldovei, unde, în 1980, i-a fost acordat titlul de profesor universitar. În calitate de conducător ştiinţific, Vladimir Ţaranov a pregătit, de-a lungul timpului, 20 doctori şi doctori habilitaţi în ştiinţe istorice.
Fiind un specialist notoriu în probleme de istorie contemporană, Vladimir Ţaranov a fost ales, la diferite etape ale activităţii sale, preşedinte al mai multor consilii ştiinţifice specializate de susţinere a tezelor de doctorat, activând inclusiv în calitate de membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Urmare a recunoaşterii meritelor deosebite ale doctorului habilitat, profesorului universitar Vladimir Ţaranov în dezvoltarea ştiinţei istorice naţionale, Academia de Ştiinţe a Moldovei l-a ales, în 1981, membru corespondent al celui mai înalt for ştiinţific, la specialitatea Istoria Moldovei, perioada contemporană.
În calitate de recunoscut organizator al ştiinţei istorice, Vladimir Ţaranov a participat la numeroase manifestări ştiinţifice, inclusiv la congrese internaţionale ale istoricilor, care au avut loc la Moscova, Bucureşti, Stuttgart, Madrid etc. A fost preşedinte al Asociaţiei Savanţilor din Moldova „Nicolae Milescu Spătarul” (din 1996).
Vladimir Ţaranov a deținut titlul de Laureat al Premiului de Stat al RSSM şi al Premiului de Stat al RSS Ucrainene. A fost decorat cu ordinele „Gloria Muncii”, „Insigna de Onoare”, cu „Diploma de Onoare” a Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti, medaliile „D. Cantemir”, „Nicolae Milescu Spătarul”, „N.I. Vavilov”, precum și medaliile jubiliare 60 și 70 de ani ai AŞM.
În persoana membrului corespondent Vladimir Ţaranov, Academia de Științe a Moldovei, întreaga comunitate ştiinţifică a Republicii Moldova au pierdut un mare savant istoric, un bun coleg, prieten şi îndrumător al generaţiilor de istorici în devenire.
Dumnezeu să-l ierte şi să-i dea odihna binemeritată între aleşii Săi.
Gheorghe Duca, Ion Tighineanu, Teodor Furdui, Viorel Prisăcari, Ion Guceac, Aurelia Hanganu, Mihai Cimpoi, Haralambie Corbu, Eugen Doga, Andrei Eșanu, Gheorghe Mustea, Gheorghe Rusnac, Valeriu Pasat, Arcadie Ursu, Nicolae Bilețchi, Demir Dragnev, Mariana Șlapac, Victor Țvircun, Nicolae Chicuș, Gheorghe Cojocaru, Nicolae Enciu, Valentin Dergaciov, Anatol Țăranu, Ion Gumenîi, Silvia Corlăteanu-Granciuc
Corpul neînsuflețit al m.c. Vladimir Țaranov va fi depus miercuri, 2 noiembrie 2016, cu începere de la ora 11:00, la Academia de Științe a Moldovei (bd.Ștefan cel Mare și Sfânt, 1), unde va avea loc și mitingul de doliu.
Savantul va fi înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească.
|