Experiența și potențialul mediului academic din Republica Moldova trebuie să fie puse la dispoziția mediului de afaceri

2016-10-25
 
Oameni de ştiinţă, reprezentanţi ai mediului de afaceri, conducători ai ministerelor, sistemului financiar bancar, asociaţiilor de business s-au reunit, astăzi, 25 octombrie 2015, la Academia de Științe a Moldovei, în cadrul unui Forum, unde a fost lansată Platforma Știință pentru Businesș.
 
Evenimentul a fost deschis și moderat de academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În luarea sa de cuvânt, Domnia Sa a menţionat că evenimentul de lansare a platformei „Ştiinţă pentru business” se înscrie perfect în şirul evenimentelor dedicate aniversării a 70-a de la crearea primelor instituţii de cercetare în Republica Moldova, care în 1961 au stat la baza fondării Academiei de Ştiinţe. Lansarea platformei de interacţiune dintre mediul de afaceri şi cel al cercetării ştiinţifice este o iniţiativă foarte bună în contextul noilor realităţi şi oportunităţi care au apărut graţie asocierii comunității științifice naționale la programele europene, în particular la Programele Orizont-2020 şi COSME. „Sper ca noile oportunităţi, care vor fi descrise în prezentările de astăzi, să impulsioneze procesul inovaţional şi de transfer tehnologic, implementările rezultatelor ştiinţifice în practică”, exprimând certitudinea că în cadrul întrunirii vor fi menţionate şi cazuri de succes, cum ar fi colaborarea dintre Institutul de Fizică Aplicată şi Uzina TOPAZ, dintre Universitatea de Stat din Comrat şi SA „Tomai-Vinex”, dintre Institutul de Chimie şi Întreprinderea UISPAC, scopul AȘM fiind de a crea condiţii pentru dezvoltarea în continuare şi replicarea cazurilor de succes.
 
Cu un mesaj de salut către participanți s-a adresat președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca. Președintele AȘM a subliniat necesitatea aprofundării colaborării reciproc avantajoase între mediul de cercetare şi cel de afaceri, accentuând că doar în asemenea mod se va putea asigura competitivitatea Republicii Moldova pe plan național şi internaţional. Totodată, acad. Duca a remarcat fenomenul existenței neîncrederii reciproce a oamenilor de știință și celor de afaceri, cauzată de lipsa unei conlucrări eficiente. În acest context, președintele AȘM a exprimat doleanța că o conexiune între comunitatea ştiinţifică şi mediul de afaceri trebuie neapărat păstrată și ca oamenii de afaceri să aibă încredere în oamenii de știință și viceversa, doar așa vor exista mai multe istorii de succes și doar așa se va putea vorbi despre progres și creștere economică. Profitând în sensul frumos al cuvântului de prezența viceministrului Iurcu, dar și reprezentanților mediului de afaceri, președintele AȘM a ținut să remarce și faptul că, comunitatea științifică este asociată din 2011 la Programul PC7, iar din 2014, la Programul Orizont 2020, subliniind, în context, gradul cel mai înalt de participare al cercetătorilor noștri, în comparație cu cei din țările din Parteneriatul Estic și din țările balcanice, asociați la acest program. Acest fapt, a precizat acad. Duca, se datorează, în primul rând, existenței celor 25 de puncte de contact care activează împreună cu subprogramele europene, care vin în țară și instruiesc cercetătorii noștri pentru a stimula participarea cât mai largă în aceste programe. Președintele Duca a dorit succes lucrărilor forului, în speranță că după lansarea acestei Platforme se vor îmbunătăți și mai mult relațiile dintre  business și știință.         
 
Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a reiterat necesitatea conlucrării active între mediul de afaceri și ceea ce se realizează sub aspectul cercetării, subliniind importanța implementării în practică a rezultatelor științifice. Totodată, oficialul a subliniat importanța includerii componentei de reorganizare a activităților ce țin de inovare și transfer tehnologic. „Este cert faptul că fără a ne axa pe un model nou bazat pe import de tehnologii de transfer tehnologic și dezvoltarea acestor tehnologii în Republica Moldova, va fi destul de dificil ca Moldova să fie o țară competitivă”, a subliniat viceministrul, specificând că toate țările care ne înconjoară, inclusiv Ungaria, România, Cehia etc., se focusează pe acest deziderat, conștientizând că fără progres în tehnologie, în transfer de tehnologie este imposibil a deveni competitiv. În acest sens, demnitarul a apreciat activitatea Agenției de Inovare și Transfer Tehnologic, care se dorește a fi și mai efectivă și asta pentru a se înțelege că mediul de afaceri, împreună cu cel științific vor veni cu proiecte fezabile care o să conducă la o creștere economică și la progrese mult mai esențiale pentru țară în întregime.              
 
Viceministrul Iurcu a salutat ideea lansării Platformei Știință-Business, și a apreciat activitatea și entuziasmul în cadrul diferitor proiecte, exprimând certitudinea că între mediul de afaceri și cel academic trebuie să existe o sinergie viabilă, astfel încât să fie posibil de realizat un progres. „Fără aceasta e dificil să-mi imaginez un oarecare progres pentru țara noastră. Având acea experiență, pe care o are mediul academic în Republica Moldova, trebuie să fie pusă la dispoziția mediului de afaceri și de realizat acele proiecte în care noi vom avea avantaje mai competitive”. Dorind ca lucrările forului să fie cât mai productive, oficialul speră că la anul viitor va fi o pondere de cel puțin 50 la 50, între mediul academic și cel de afaceri. Până atunci, însă, urmează ca întrunirile de acest gen să fie cât mai frecvente,  în cadrul cărora să fie luate în dezbatere problemele existente, dar să fie expuse și prezentările din partea mediului academic, istoriile de succes, să fie și mai mult promovat mediul de afaceri, astfel încât să se proceseze importanța și necesitatea unor atare proiecte comune.        

Și pentru că inițiativa de creare a Platformei Știință pentru Business îi aparține Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, directorul general al Agenției, dl Roman Chircă, a ținut să sublinieze, în luarea sa de cuvânt, importanța și rolul acesteia pentru dezvoltarea economică. În acest sens, directorul Chircă a menționat că Agenția vrea să creeze o PlatformăBusiness-Știință, pentru ca ea să fie una dinamică, de interacțiune și lansare a proiectelor noi, de punere în orbită a tuturor actorilor care sunt implicați în procesele de inovații și transfer tehnologic, pentru a obține această energie  de dezvoltare atât a sectorului de cercetare, cât și a afacerilor bazate pe inovații. „Noi considerăm că inovațiile constituie acel domeniu care aduce plus valoare și în cazul Republicii Moldova  este capabil să asigure o dezvoltare net superioară unei dinamici de dezvoltare pe care o avem în acest moment”, a  afirmat directorul AITT. Domnia Sa explică și faptul că, prin oferirea proiectelor de transfer tehnologic, pot fi atrase mijloace din sectorul privat care sunt canalizate spre implementarea proiectelor inovaționale. Deși volumul de finanțare din bugetul de stat a scăzut dramatic, dinamica este în creștere. În general, precizează, dl Chircă, Platforma nu consideră că inovațiile trebuie să fie dezvoltate exclusiv prin finanțarea bugetară, dar este foarte importantă crearea de condiții și facilități, mai ales, în perioada incipientă de încurajare. Directorul AITT a menționat că, la moment, principalii actori sunt, bineînțeles, AITT, dar și un set de întreprinderi inovaționale, cca 30 la număr, care au fost identificate și sunt gata să fie parte a acestei Platforme. Pe parcurs, însă, inițiatorii Platformei își propun să extindă  reprezentativitatea până la câteva sute și chiar câteva mii de întreprinderi, pentru ca în această Platformă să aibă loc și fluxul curent de schimb de informații, de identificare de mecanisme de finanțare a proiectelor, crearea unei baze de date de interacțiune și de schimb, bursă de inovații cu elemente de brokeraj inovațional în care o idee cu un potențial să găsească investitori.
 
Platforma și-a propus drept scop să faciliteze comunicarea dintre reprezentanții oamenilor de afaceri, mediului de afaceri și comunității de cercetare. Cât de complexă sau sofisticată ar fi cercetarea, ea poate fi pusă într-o formă de aplicare.          

Directorul Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol le-a vorbit participanților despre rolul și locul subiectului proprietății intelectuale în lansarea și funcționarea Platformei Știință pentru Business. Directorul a demonstrat care este rolul proprietății intelectuale în acest sistem, și anume în elaborare, protecție și valorificare, mediul academic și cel de afaceri este extrem de important. „Noi ne aflăm în mijloc, la nivelul protecției, dacă este vorba de elaborarea unei invenții, inovații. Noi încercăm să realizăm un cadrul legislativ cât mai bun pentru ca invențiile și inovațiile, mărcile să fie protejate, astfel încât să atragem investițiile în Republica Moldova, iar proprietatea intelectuală joacă un rol important în realizarea acestor deziderate”, a menționat directorul AGEPI.  
         
Forumul și-a continuat lucrările prin expunerea prezentărilor reprezentanților mediului de afaceri și cazurilor de succes înregistrate, a sistemului bancar care au încercat să facă publicitate programelor de care dispun aceștia, reprezentaților ONG-urilor din mediul afacerilor care, de asemenea, și-au exprimat disponibilitatea de a adera la această platformă.
Eugenia Tofan,
                     Centrul Media al AȘM