Reuniune internațională în domeniul Biotehnologiei Microbiene, organizată și găzduită de Institutul de Bicrobiologie și Biotehnologie, unul din institutele lider ale Academiei de Științe a Moldovei. Savanți din opt țari și-au dat întâlnire la Conferința Internațională de la Chișinău, inclusiv România, Federația Rusă, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Republica Moldova etc. Peste 250 de autori, inclusiv 70 de peste hotare, au prezentat cca 120 de lucrări științifice și au discutat cele mai actuale realizări din domeniu, cercetările de perspectivă, abordând și unele problemele cu care se confruntă specialiștii domeniului.
La eveniment au participat reprezentanții conducerii AȘM, dl prim-vicepreședinte al AȘM, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședintele de onoare al AȘM, acad. Teodor Furdui, academicianul coordonator al Secției de Științe Naturale și Exacte, acad. Aurelian Gulea. La lucrările conferinței, au fost prezenți, de asemenea, directori și cercetători ai instituțiilor academice din cadrul Secției, rectorul universității AȘM, profesori de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „M. Testemițanu”, Universitatea Agrară de Stat din Moldova etc.
Acad. Valeriu Rudic, directorul Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie a salutat participanții la for, mulțumind, îndeosebi, oaspeților care și-au arătat preocuparea pentru dezvoltarea științei biotehnologiei, dar și domeniului în general. Directorul Rudic a menționat faptul că biotehnologia, în ultimii 25 de ani, se realizează în diferite domenii, exprimând bucuria că la lucrările conferinței participă specialiști de talie internațională, lucru ce permite de a consolida și mai mult relațiile între cercetătorii din diferite instituții și țări. Totodată, aceasta va permite de a abordă și a realiza probleme importante pentru societate. „Cred că fiecare va avea ocazia să culeagă lucruri folositoare, benefice pentru activitatea ulterioară, iar cei care sunt în ospeție vor vizita unele din cele mai frumoase locuri ale plaiului nostru”, a remarcat academicianul, dorind mult succese lucrărilor conferinței și dezbateri constructive.
Cu ocazia inaugurării evenimentului științific internațional, dedicat biotehnologiei microbiene, un mesaj de salut, în numele conducerii AȘM, Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică, a adresat acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al AȘM. Prim-vicepreședintele AȘM a ținut să remarce anul special, pe care îl parcurge comunitatea științifică din Republica Moldova, prin marcarea a două aniversări importante - 70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare, care, în 1961, au stat la baza fondării AȘM, deci, 55 de ani de la fondarea AȘM, dar și 25 de ani de independență a Republicii Moldova, în acest context înscriindu-se și conferința respectivă. Exprimând felicitări directorului institutului, dl academician Valeriu Rudic, dar și întregului colectiv pentru acest succes, prim-vicepreședintele Tighineanu a apreciat nu doar cantitatea, dar și calitatea lucrărilor prezentate, considerând că doar în așa mod cercetătorii se pot integra și nu doar în regiune, ci și în spațiul european de cercetare și inovare, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie fiind în avangarda celor care au reușit să se integreze în spațiul european, în primul rând, prin lucrări de valoare. „Este un domeniu foarte important și dacă analizăm cum se dezvoltă în general cercetarea științifică, prin prisma impactului asupra vieții noastre cotidiene, noi suntem în pragul unui salt colosal, în primul rând, în biotehnologii. Desigur, că sunt implicate și alte domenii, cum ar fi tehnologiile informaționale, nanotehnologiile, dar accelerația cea mai mare va fi anume în biotehnologii, cu suportul domeniului nanotehnologiilor, tehnologiilor informaționale și altor domenii”, a remarcat academicianul, iar faptul că Institutul a reușit să aducă experți de valoare, că a reușit să se implice în realizarea unor proiecte de importanță majoră nu numai pentru Republica Moldova, dar și pentru regiune, civilizație, este un lucru de apreciat și de mare succes.
La deschiderea lucrărilor Conferinței a luat cuvântul acad. Aurelia Gulea, academician-coordonator al Secției Științe Naturale și Exacte a AȘM. „Secția se mândrește, de fapt, cu Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, fiindcă aici se nasc idei frumoase, sunt duse până la desăvârșire și ajung să se realizeze în practică”, a menționat acad. Gulea, considerând că aceste caracteristici vorbesc despre faptul că Institutul este unul care „s-a copt” deja, prin urmare, acesta poate să genereze nu doar idei, dar și implementări, pe care le văd toți. Aceste realizări, confirmă academicianul, se văd prin publicațiile cu impact național și internațional, prin acele tehnologii introduse în practică și, totodată, prin rezultatele de rezonanță care conduc nu numai la implementări, dar și la dezvoltarea științei ca atare, aceasta fiind un fundament solid pentru acele proiecte naționale și internaționale pe care institutul le realizează. Nu mai puțin important este și faptul că institutul, în frunte cu acad. Valeriu Rudic, a știut să colaboreze la interfață cu alte științe – chimie, fizică, aceasta aducând un mare succes institutului.
Acad. Teodor Furdui a menționat că, deși cunoaște poate cel mai bine activitatea institutului, chiar de la începuturi, fiind martor a tuturor etapelor de dezvoltare a acestuia, a menționat că Institutul de Microbiologie și Biotehnologie nu a avut niciodată atare recunoaștere și succese ca în prezent, meritul pentru aceasta performanță fiind indiscutabil al directorului Valeriu Rudic. Acad. Furdui a ținut să specifice faptul că acad, Rudic este o personalitate de mare pondere în domeniu, este cel care promovează colaboratorii institutului în cercetare, în evaluarea cercetărilor și în prezentarea în fața societății, lucru deloc de neglijat. „Acest institut se deosebește de alte institute prin-o organizare foarte largă și profundă de colaborare cu institutele Academiei și nu numai - cu chimiști, biochimiști, fizicienii până la nivel de nanotehnologii, succesul datorându-se în mare parte acestei colaborări”, este convins acad. Furdui, subliniind că microbiologia și biotehnologiile sunt direcțiile contemporane cu largi perspective.
Prezent la deschiderea forului internațional, prof. Mădălin Enache, Institutul de Biologie, București, a exprimat onoarea de a participa la acest eveniment important în domeniul microbiologiei. Și pentru că importanța domeniului a fost subliniată cu foarte mult profesionalism de către antevorbitori, profesorul român a dorit să felicite Institutul de Microbiologie și Biotehnologie al AȘM și personal pe directorul acestuia pentru faptul că a reușit să adune la acest eveniment științific o comunitate importantă și reprezentanți de marcă ai domeniului, dar și într-un număr destul de mare de țări. A dorit succes ediției curente, consolidare și să sporească rezultatele frumoase. Din partea Institutului de Biologie al Academiei Române, a oferit institutului „Dicționarul de Microbiologie Generală și Biologie Moleculară”, o lucrare foarte importantă, în speranța că va fi utilă specialiștilor din institut.
Conferința și-a continuat lucrările cu prezentarea unui raport, în expunerea dr. Svetlana Codreanu, care a făcut cunoștință oaspeților cu parcursul istoric al institutului, aducând și un omagiu celor care au stat la bazele științelor microbiologice din țara noastră. În acest sens, a fost remarcată activitatea și contribuția de mare angajament a somităților din domeniu, de-a lungul anilor, în primul rând, a acad. Mihail Lupașcu, fondator al Laboratorului Proteină Vegetală, personalitate care a ocupat și foarte multe posturi importante în știința autohtonă; m.c. Vasile Șalaru, fondatorul Școlii Științifice în Algologie și profesorul multor dintre cei prezenți; prof. Mircea Ciuhrii, savant cu renume mondial în domeniul virusologiei; prof. Grigore Voinu, Laboratorul Proteină Vegetală. Citându-l pe Pitagora, care spunea că „Începutul este jumătate din întreg”, raportoarea a menționat primele laboratoare care au apărut în cadrul Secției de Microbiologie, realizând și un așa-numit arbore genealogic al institutului. Dr. Codreanu a făcut și un rezumat al comunicării sale, prezentând cele trei etape importante în istoria institutului și anume: 30 decembrie 1959, data când s-a format Secția de Microbiologie Generală (în 1992 Secția s-a transformat în Institutul de Microbiologie al AȘM); în 2005, Institutul de Microbiologie, împreună cu Colecția națională de microogranisme a format Institutul de astăzi de Microbiologie si Biotehnologie; în 2016, Institutul împlinește 25 de ani de când îl are la cârmă pe dl academician Valeriu Rudic.
După sesiunea plenară, Conferința și-a continuat lucrările în cadru a șase sesiuni tematice: Biotehnologia galbenă (biotehnologia alimentară); Biotehnologia albastră şi verde (biotehnologia marină, agricolă şi a mediului); Biotehnologia roşie (sănătate, medicină, diagnostică); Biotehnologia albastră şi verde (biotehnologia marină, agricolă şi a mediului); Biotehnologia albă şi aurie (bioindustrii genetice, bioinformatică, nanobiotechnologii); Biotehnologia gri (biotehnologii clasice).
Evenimentul a inclus și o sesiune de postere.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|