Cercetările din domeniul zoologiei dezbătute și analizate la nivel global

2016-10-14
 

La Academia de Științe a Moldovei și-a ținut lucrările, la 12-13 octombrie 2016, Conferinţa Internaţională a Zoologilor cu genericul „Valorificarea raţională, protecţia lumii animale şi managementul  forestier, în contextul schimbărilor climatice”, eveniment organizat de Institutul de Zoologie al AȘM. 

La forul științific a fost prezentă conducerea AȘM, reprezentanți ai Băncii Mondiale, Agenției „Moldsilva”, agenții de mediu, peste 50 de savanți zoologi cu renume din 10 țări, inclusiv, România, Belarus, Polonia, Italia, SUA, specialişti interesați de dezvoltarea științei zoologice, de problemele biodiversităţii, dezvoltării durabile a societăţii etc.
 
Evenimentul a fost deschis şi prezidat de academicianul Ion Toderaş, directorul Institutului de Zoologie al AŞM. Directorul a remarcat și apreciat reprezentativitatea participanților la for, salutând oaspeții care au dat curs invitației, dorindu-le ședere frumoasă în capitala țării noastre. Subliniind importanţa şi semnificaţia Conferinței, academicianul Toderaș a menționat că aceasta oferă o multitudine de oportunităţi atât pentru cercetătorii din Republica Moldova, cât şi pentru cei din țările pe care le reprezintă. În context, directorul a adresat un călduros Bun venit delegației din România, una din cele mai numeroase prezente la întrunire - Universitatea „Ioan Cuza”, Iași, Universitatea din București, Universitatea din Sinaia, Universitatea de Științe, Cluj-Napoca, Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău, Universitatea „Transilvania”, Brașov, Muzeul din Craiova ș.a. Totodată, academicianul i-a salutat și le-a mulțumit pentru prezența colegilor care reprezintă institutele de cercetare din Republica Moldova, în primul rând, institutele din cadrul Secției ştiințe ale naturii, dar și colegilor din universități.  
 
La inaugurarea lucrărilor conferinței a participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a remarcat importanţa evenimentului pentru comunitatea ştiinţifică a ţării noastre, în special, pentru cercetătorii din domeniul ştiinţelor naturale şi vieţii, precizând că orice ediție este o totalizare a cunoașterii și a cunoștințelor la etapa respectivă. Președintele Duca a ținut să menţioneze și performanța realizărilor Institutului de Zoologie, specificând că acesta este unul din institutele care înregistrează an de an rezultate dintre cele mai bune, este un institut de cercetare foarte important și necesar pentru Republica Moldova. „În fiecare an, Institutul de Zoologie vine cu noi descoperiri, noi abordări ale proceselor faunistice în Republica Moldova și noi ne bucurăm pentru aceste reușite”, a subliniat președintele AȘM, apreciind și faptul că, grație unui management iscusit al directorului,  în institut vin tineri interesați de a studia viața lumii animale din Republica Moldova și nu numai. Președintele Duca a apreciat și faptul că la conferință participă colegi din alte țări și, în primul rând, din România, cu care Academia are o colaborare foarte bună, respectiv, cu Italia, specificând prezența cercetătorilor noștri în programele bilaterale, acesta fiind un indicator destul de bun al anului în curs.  În numele conducerii AȘM, printr-o hotărâre a CSSDT, preşedintele AŞM a conferit câteva distincţii academice unor personalităţi, specialişti în domeniu din ţară şi de peste hotare pentru contribuţie în dezvoltarea ştiinţei zoologice. 
 
Un cuvânt de salut participanților a adresat acad. Aurelian Gulea, coordonator al Secției Științelor Naturale și Exacte. „Astăzi, noi asistăm la o sărbătoare a zoologilor din Republica Moldova”, a declarat academicianul, fiind impresionat de prezența numeroaselor colective de cercetători care vor face schimb de opinii  pe cele mai actuale probleme din domeniu, dar și din cele adiacente, care vor constitui și un fundament al viitoarelor colaborări la nivel european. Academicianul a exprimat certitudinea că reuniunea va consolida și mai mult aceste eforturi comune, deoarece e știut lucru că astăzi devine o realitate situația,când doarprin intermediul unor colaborări la intersecții de discipline se nasc noi idei, care pot genera succese și dezvoltare.
 
Ideea că este o zi de sărbătoare, a fost reiterată și de acad. Dumitru Morariu de la Academia Română. „Este o producție științifică impresionantă, asigurată de specialiștii institutului, care au urmat programele stabilite de conducerea acestui institut, în frunte cu acad. Ion Toderaș, o echipă eficientă și împreună au asigurat împlinirea misiunii acestui institut de a se apleca asupra structurii, comportamentului clasificării, ocrotirii și utilizării faunei, viețuitoarelor în condițiile cunoscute de presiunea mediului natural, în special, din partea noastră, a omului, care devine din ce în ce mai aglomerat și resursele nu sunt naturale și inepuizabile”, a subliniat academicianul român. Domnia Sa a remarcat și faptul că prezența distinșilor invitați reprezintă o notă de apreciere pentru ceea ce realizează specialiștii Institutului de Zoologie, prin prezența în viața științifică din republică și din afară. Acad. Morariu a menționat că Secția de științe biologice a Academiei Române se uită cu interes, se bucură și îi felicită pe specialiștii institutului pentru rezultatele obținute, dar și conducerea care manageriază eficient acest institut. 
 
Profesorul Nicola Sasanelli, Universitatea Științelor Agricole, Bari, Italia, a exprimat onoarea de a participa la conferință, mulțumind pentru aceasta Institutului de Zoologie, nemijlocit directorului Ion Toderaș, care a organizat evenimentul, dar și președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca pentru oportunitatea de cooperare dintre AȘM și Universitatea Științelor Agricole din Italia în domeniul zoologiei, considerând cooperarea una de foarte mare importanță, deoarece pune o bază solidă pregătirii și discutării proiectelor din cadrul Uniunii Europene.
 
Din partea organizațiilor partenere ale Institutului de Zoologie, în particular Banca Mondială, Fundația Mondială pentru Natură și Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, dr.hab. Arcadie Capcelea, reprezentant al Băncii Mondiale, a exprimat recunoștință pentru faptul că, de rând cu problemele zoologiei, a fost acceptată ideea să fie expuse și problemele managementului forestier.„ Cred că sunt două laturi ale ecosistemului, la general vorbind, care asigură o durabilitate de mediu pentru dezvoltarea economică a țării noastre”, a specificat reprezentantul Băncii Mondiale, dorind tuturor participanților dezbateri productive și utile cu rezultate necesare pentru dezvoltarea științifică.
 
În cadrul sesiunii în plen, directorul Institutul de Zoologie, acad. Ion Toderaș, a făcut un parcurs al activității institutului, de la 1946 până în prezent. A trecut în revistă numele personalităților care au manageriat activitatea instituției – acad. Mihail Iaroșenco, acad. Teodor Furdui, acad. Teodor Cioric, dr.hab., prof.Andrei Munteanu, respectiv actualului director. De asemenea, a menționat personalitățile care au făcut istorie și glorie institutului, evidențiind școlile științifice în domeniul:Școala în domeniul hidrobiologiei, fondată de acad. Mihail Iaroșencoși dezvoltată ascendent de acad. Ion Toderaș; Școala parazitologică, fondată de Alexei Spaschi; Școala ornitologică, fondată și condusă de prof. Ion Ganea, Școala fitonematologică, fondată de prof. Piotr Nesterov, care era și un bun pictor, multe din lucrări fiind vernisate pe holul institutului. În raportul său, directorul a a menționat colaborările, de-a lungul anilor, cu instituțiile de profil din Italia, România, Polonia, Belarus etc., remarcând și topul celor mai relevante realizări ale institutului.
 
Cu prilejul aniversării a 70-a de la crearea primelor instituții de cercetare și a 55-a de la formarea AȘM, Institutul de Zoologie a acordat Diploma de Excelență mai multor instituții și personalități din domeniu, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în formarea cadrelor de înaltă calificare și colaborare laborioasă cu institutul. 
 
După sesiunea în plen, Conferinţa şi-a desfăşurat lucrările în cadrul a patru secţii: Vertebrate terestre; Nevertebrate; Ecologie acvatică; Managementul forestier, în cadrul cărora au fost dezbătute și analizate la nivel global cercetările dindomeniul zoologiei.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan, 
Centrul Media al AȘM