La Academia de Științe a Moldovei a avut loc Simpozionul ştiinţific național cu participare internațională „Biotehnologii avansate – realizări și perspective”

2016-10-13
 

În zilele de 3 și 4 octombrie 2016, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM a organizat Simpozionului ştiinţific național cu participare  internațională „Biotehnologii avansate  – realizări și perspective”, ediţia a IV-a.

Evenimentul a avut drept obiectiv promovarea și diseminarea rezultatelor științifice noi obținute în domeniul biotehnologiilor avansate ce vizează aspectele genetice şi  fiziologice de creare şi dirijare a potenţialului productiv şi adaptiv al plantelor de cultură, principii şi procedee de majorare şi cuantificare a variabilităţii, diversitatea genetico-fiziologică şi conservarea genofondului vegetal.
 
Simpozionul, la fel ca și alte activități, care au avut loc pe parcursul anului în curs, a fost consacrat aniversării a70-a de la crearea primelor instituții academice de cercetare și a 55-a de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei. Începutul lunii octombrie reprezintă, de asemenea, o dată aniversară  și pentru Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM, care, prin această aniversare a mai înscris o filă importantă. Astfel, la 1 octombrie 2013, la iniţiativa Academiei de Ştiinţe a Moldovei,  a fost creat prin fuziunea Institutului de Genetică și Fiziologie a Plantelor și Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică, instituții cu realizări ştiinţifice recunoscute în ţară şi peste hotare și tradiții de mai multe decenii.
 
Menținând conceptele stabilite la prima ediție a simpozionului care a avut loc în 1998 (II-a ediție – 2002, III – 2013), evenimentul în cauză are drept scop dezbaterea celor mai recente rezultate remarcabile din biotehnologiile vegetale, animale și a microorganismelor, prin întrunirea oamenilor de știință din diferite centre științifice.
 
La lucrările actualului simpozion au expus solicitarea de participare 310 cercetători din domeniile biologiei, agriculturii, reprezentanți ai 18 instituţii de cercetare şi universităţi din țară și 23 de peste hotare, printre care România, Marea Britanie, Germania, Italia, Federația Rusă, Ucraina, Belarus, Iran.
 
Culegerea de materiale include 174 teze științifice discutate sub formă de comunicare/poster referitoare la tematica simpozionului: Inginerii celulare și tisulare, Tehnici și metode în biotehnologie, Biotehnologii avansate în agricultură, Bioconservarea și tehnologii de valorificare a resurselor genetice. În cadrul acestui for au fost audiate 24 rapoarte orale și discutate 51 postere.
 
În ședința plenară au fost prezentate comunicări la teme de importanță majoră care au vizat: Utilizarea biotehnologică a fotorespirației; Progrese în implementarea miscantusului în asigurarea siguranței energetice; Biotehnologia - bază de progres în agricultură. Punct de vedere; Aspecte biotehnologice ale selecției vitei-de-vie; Crearea hibrizilor interspecifici de viță-de-vie Vitis vinifarea L. x Muscadinia rotundifolia Michx, cu rezistență sporită față de factori biotici și abiotici.
 
În cadrul secțiunii „Inginerii celulare și tisulare”au fost puse în evidență  practicile experimentale de analiză moleculară ale polimorfismului ADN-ului genomic, aplicabilitatea tehnicilor RAPD, SSR, RT-PCR în studierea caracterelor valoroase la plante, elaborarea tehnicilor de diagnostic molecular al patogenilor, aspecte histologice ale morfogenezei plantulelor de prun.
 
La secțiunea „Tehnici și metode în biotehnologie” au fost menționate biotehnologiile moderne, care conduc la lărgirea considerabilă a variabilității genetice prin obținerea in vitro a variațiilor somaclonale, a unor mutații induse de factori fizici, chimici și biologici, obținerea de haploizi, linii partenocarpice cu caractere utile (rezistența la boli, toleranța la stres, capacitatea bioproductivă sporită), metodelor de dirijare а variabilității genetice în baza selecției gameților, tehnicilor de obținere a compușilor activi. O atenție separată a fost acordată biotehnologiilor de producere a entomofagilor, microorganismelor cu efect antifungic.
 
La tematica „Biotehnologii avansate in agricultură și protecția plantelor” au fost puse în discuție problemele creării  unei germoplasme cu rezistenţă genetică la stresul termic şi hidric, precum şi rezistenţă la principalii agenţi patogeni (Fusarium, Alternaria spp., Ustilago spp., Erwinia spp. etc.).
 
În cadrul secțiunii „Bioconservarea și tehnologii de valorificare  a resurselor genetice” au fost scoase în evidență probleme ce țin de utilizarea rațională a genofondul vegetal, diversificarea spectrului de culturi cu diferite destinații și crearea colecţiilor de germoplasmă (soiuri, linii, genotipuri mutante) cu rezistenţă ecologică sporită la factorii  nefavorabili ai mediului. De importanță majoră au fost remarcate și lucrările ce au inclus studiul mecanismelor fiziologice şi biochimice ce asigură optimizarea formării recoltei şi calităţii producţiei plantelor în condiţii naturale şi diferite sisteme de agricultură; elaborarea de principii noi ameliorative, crearea de soiuri şi hibrizi noi  cu productivitate şi rezistenţă ecologică sporită pentru agricultura intensivă, semiintensivă şi organică.
 
La finele discuțiilor și totalizărilor rezultatelor simpozionului au fost trasate o serie de obiective de perspectivă: Marcheri moleculari asociați cu caractere economic valoroase la plantele de cultură; Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor la factorii biotici şi abiotici nefavorabili;Mecanisme fiziologice şi biochimice ce asigură realizarea potenţialului genetic al plantelor; Bioenergetica, fotosinteza, nutriţia minerală şi regimul hidric în procesul producţional; Căi de amplificare a variabilităţii genetice prin aplicarea diferitor factori fizici, chimici şi biologici; Conservarea genofondului vegetal; Biotehnologii şi metode de ameliorare a plantelor; crearea de noi soiuri şi hibrizi cu productivitate şi rezistenţă ecologică înaltă; Noi preparate inofensive, bioregulatori naturali și studiul aplicabilității lor pentru agricultura ecologică.
 
Participanții s-au implicat activ la discuțiile axate pe temele și direcțiile de cercetare prezentate, atât în cadrul comunicărilor, cât și în cadrul sesiunii de postere, acumulând astfel un schimb de experiență și stabilind noi relații de colaborare în domeniile de interes comun.
 
În scopul soluționării problemelor menționate s-a propus extinderea colaborării în domeniul biotehnologiilor avansate prin elaborarea unor proiecte de cercetare pe teme de interes cu antrenarea laboratoarelor specializate din instituțiile de învățământ, cercetare și cele ramurale. În cadrul dezbaterilor s-a atestat importanța stabilirii unui dialog ştiinţific vizând rezultatele cercetări din domeniu şi aplicabilitatea lor.

Galerie foto
 
Centrul Media al AȘM