Alteța Sa Regală, Principele Radu al României a vizitat orașele Cahul și Comrat

2016-10-04
 
Alteța Sa Regală, Principele Radu al României a vizitat, la 3 octombrie 2016, oraşele Cahul şi Comrat. În vizita sa, Principele a fost însoțit de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu. La invitația Alteţei Sale Regale, din delegație a făcut parte președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca.
 
Principele Radu al României a vizitat pentru prima dată sudul Republicii Moldova, scopul vizitelor regionale ale membrilor Casei Regale fiind de a sprijini comunitățile locale în realizarea unor proiecte comune, dar și identificarea și valorificarea unor noi oportunități care ar facilita parcursul european al Republicii Moldova.
 
În dimineața zilei, Principele Radu al României a vizitat Consiliul Raional Cahul, unde a avut o întâlnire cu președintele raionului, dl Ion Groza, vicepreședintele raionului, dl Vladimir, Calmâc, primarul or. Cahul, dl Nicolae Dandiș și deputatul Elena Bacalu. La întâlnire au fost prezenți președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, Ambasadorul României la Chișinău, E.S. Daniel Ioniță, dna Anca Corfu, consul general al României la Cahul, precum și reprezentanţi ai administraţiei publice locale.
 
A doua destinație a fost Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, unde Alteța Sa Regală a avut o întâlnire cu conducerea, dar și corpul profesoral al instituției. Principele Radu a vizitat Centrul culturii și civilizației române, după care, în sala de festivități, a avut o întâlnire cu studenții Facultății de filologie și istorie. Prorectorul Universității dr. Sergiu Cornea, a rostit un cuvânt de bun venit, exprimând onoarea de a-l avea în vizită pe Principele Radu, după care a făcut o succintă prezentare a instituției. La Universitate au mai luat cuvântul E.S. Domnul Ambasador Daniel Ioniță, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca.
 
La Liceul „Mihai Eminescu”, Alteța Sa a participat la o spectaculoasă întâlnire cu profesorii și elevii acestuia. Principele Radu a fost întâlnit în mod tradițional, cu pâine și sare de către liceeni, iar în sala de festivități, directorul Ala Gaidar i-a spus un călduros bun venit înaltului oaspete în incinta liceului, care, de la înființarea sa și-a format un traseu bine definit de dezvoltare și asta grație proiectelor și sprijinului, inclusiv al României. Alteța Sa, împreună cu  personalitățile care îl însoțea, au asistat la un spectacol de înaltă spiritualitate de poezie, muzică și dans, prezentat cu deosebit talent de elevi. Principele Radu a fost invitat să viziteze expoziția „Toamna de aur”, realizată de elevi și expusă tradițional pe holul liceului, expoziție ce l-a impresionat de-a dreptul pe oaspete.
 
În discuțiile purtate cu conducătorii celor trei instituții vizitate s-a pus accent preponderent pe proiectele comune care pot fi inițiate și dezvoltate în domeniul educației, economiei și infrastructurii. Alteța Sa a menționat faptul că Guvernul  României oferă Republicii Moldova un important ajutor în renovarea și modernizarea grădinițelor de copii și școlilor. În acest sens, Ambasadorul Daniel Ioniță a remarcat că angajamentul României în Republica Moldova este unul de durată, Republica Moldova fiind o prioritate strategică. „Dorim ca prin tot ceea ce facem să contribuim la îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor Republicii Moldova, iar programele noastre de asistență acoperă domenii variate de acțiune, de la bursele școlare oferite elevilor, studenților, doctoranzilor și post-doctoranzilor din Republica Moldova, până la programul care s-a dovedit de a fi unul de foarte mare succes de renovare a grădinițelor din Republica Moldova”, a menționat diplomatul, specificând că la momentul de față sunt renovate 832 de grădinițe, până acum Guvernul României alocând 23 de milioane de euro.
 
Alteța Sa a făcut referire și la și o serie de alte proiecte importante ce se desfășoară în domeniul cultural. În context, Principele a ținut să precizeze faptul că la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei se acordă anual două burse regale: Bursa Regele Ferdinand I și Bursa Regina Maria. Două instituții de învățământ poartă nume regal: Liceul Teoretic Regele Mihai I din Cimișeni și Școala Primară Regina Maria. „Și în România și aici am fost rugați de către autorități să sprijinim Republica Moldova pentru intrarea în Uniunea Europeană. Și nu se poate face acest sprijin decât dacă cunoști bine regiunile”, a declarat Alteța Sa Regală, Principele Radu al României.
 
În această ordine de idei, președintele raionului Cahul, Ion Groza, a menționat că Guvernul României a fost cel mai mare donator și prieten care i-a ajutat, iar un exemplu în acest sens sunt școlile și grădinițele renovate, chiar dacă raionul Cahul se află departe de București, cetățenii beneficiază din plin de ajutorul oferit de către Guvernul României.
 
Și primarul or. Cahul, Dl Nicolae Dandiș, a mulțumit pentru această vizită extraordinară pe care a făcut-o Alteța Sa la Cahul, vizită care nu este altceva decât un mesaj clar prin care Alteța Sa acordă atenție regiunilor, localităților de o pondere importantă în țară, precum este orașul Cahul. Domnia Sa a apreciat crearea instrumentelor suplimentare de finanțare din partea României, prin programele pe care le pot gestiona Consulatele Generale ale României. 
La rândul său, președintele AȘM, acad, Gheorghe Duca a remarcat faptul că statul român trebuie să investească în generația tânără, să asigure cu carte românească instituțiile de cultură din Republica Moldova. Prioritatea principală este susținerea proiectelor educaționale, privind dezvoltarea grădinițelor, școlilor,  universităților. Acestea au nevoie atât de dotări speciale, infrastructura educațională, cât și de crearea posibilităților ca elevii, studenții să poată merge în România, să cunoască România, să vadă care sunt oportunitățile de dezvoltare a țării noastre. În semn de prețuire pentru implicarea plenară și sprijinul acordat instituțiilor din țara noastră, prin proiectele comune,  președintele AȘM i-a oferit Alteței Sale Regale Medalia jubiliară „70 de ani de la crearea primelor instituţii de cercetare care au stat la baza fondării Academiei de Ştiinţe a Moldovei”, precum și volumul enciclopedic „Republica Moldova” și 25 de ani de independență a Republicii Moldova.
 
În cadrul vizitei la Comrat, Principele Radu a vizitat Universitatea de Stat, aceasta fiind a doua vizită a Alteței Sale în Regiunea Autonomă Găgăuzia. Amintim că acum un an, la prima vizită a Alteței Sale la Comrat, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a lansat o frumoasă inițiativă de a crea în cadrul Universității un Lectorat de Limba Română. Inițiativa a fost realizată cu sprijinul nemijlocit al Alteței Sale Regale, care a demarat demersurile necesare pentru deschiderea unui Lectorat de Limba Română. Astfel, în cadrul Centrului de Informare al României a avut loc inaugurarea primului Lectorat de Limbă Română, unde activează profesori din România. Aici, Alteța Sa Regală a avut discuții cu audienții din cadrul Lectoratului, care deja vorbesc suficient de bine limba română. Alteța Sa a  răspuns la diverse întrebări ale studenților care au vizat subiecte legate de limbă, civilizație și cultură română. La întâlnire a fost prezent și reprezentantul Bașcanatului.
 
Alteța Sa a donat instituțiilor vizitate seturi de cărți despre Familia Regală, dar și o parte de CD-uri cu Muzica Regelui.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM,
consemnare de la Cahul și Comrat