Încă un proiect câștigat de Academia de Ştiinţe din Moldova în cadrul Programului European Orizont 2020

2016-10-04
 
Recent, au fost făcute publice rezultatele evaluării propunerilor de proiecte din cadrul concursului H2020-MSCA-RISE-2016 (Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange).
 
Proiectul cu titlul „Materiale Nanoporoase și nanostructurate pentru aplicații medicale”, cu acronimul NanoMed a fost printre proiectele propuse spre finanțare. Consorțiumul este format din 13 parteneri (Spania, Franța, Marea Britanie, Portugalia, Grecia, Ungaria, Slovenia, Ukraina și Kazahstan, Republica Moldova).
 
Țara noastră este reprezentată în acest proiect de echipa condusă de membrul corespondent, profesor, doctor habilitat Tudor Lupașcu de la Institutul de Chimie al Academiei de Științe din Moldova și de SRL „Ecosorbent”.
 
Echipa Institutului de Chimie al AŞM este formată din cercetători din cadrul  Laboratorului de Chimie Ecologica, care pe parcursul mai multor ani se ocupă cu tehnologii de obținere a cărbunilor activi din materie prima autohtonă şi din cadrul Laboratorului de Metode Fizico-chimice de Cercetare şi Analiză.
 
Potrivit m.c. Tudor Lupașcu, proiectul are drept scop stimularea colaborării intersectoriale și internaționale în domeniul adsorbanților noi nanoporoși și nanostructurați, utilizați în tratamentul stărilor de sănătate asociate cu expunerea acută și cronică la radiațiile externe și la intoxificarea cu metale grele.
 
Pentru atingerea cu succes a obiectivelor propuse, proiectul a întrunit  specialiști din mediul academic și industrial, diferite domenii ale chimiei fizice și de suprafață, chimiei materialelor nanoporoase și nanostructurate, carbunelui activ, științelor biomedicale și biologice, farmaciști și medici uniți prin scopul de a dezvolta mijloace noi și eficiente de protecție a sănătății omului.
 
Drept finalitate a acestei colaborări, participanții consorțiului vor stabili o colaborare de durată și vor crea o rețea de centre de cercetare de excelență în domeniul absorbanților biomedicali.
 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM