Eveniment științific internațional la Academia de Științe, dedicat celor mai acute probleme din domeniul cu statut de relevanţă energetică

2016-09-29
 
La 29 septembrie - 1 octombrie 2016, la Academia de Științe a Moldovei și-a ținut lucrările cea de-a III-a ediție a Conferinței Internaționale  „Energetica Moldovei -2016. Aspecte regionale de dezvoltare”. 

Ședința plenară a forului științific internațional a fost prezidată de prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, Directorul general al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan, şeful Inspectoratului Energetic de Stat, Iacob Timciuc, rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei, prof. Viorel Bostan,  directorul General Executiv al CNR-CME, România, dr. ing. Gheorghe Balan şi directorul Î.C.S. “RED UNION FENOSA”, Moldova, Jose Lius Gomes Pascual.
 
Prim-viceprețedintele AȘM, acad, Ion Tighineanu a adresat un mesaj de salut participanților la conferință, apreciind disponibilitatea de a lua parte la acest for ştiinţifico-practic, dedicat abordării celor mai acute probleme şi modalităţilor de identificare a soluţiilor optime pentru funcţionarea şi dezvoltarea în continuare a energeticii, domeniu cu statut de relevanţă strategică deosebită pentru toată societatea, fie la nivel naţional, regional sau global. „Astăzi, prezenţi la acest eveniment important, noi putem cu certitudine afirma, că mai multe lucruri s-au realizat în numele transpunerii acestor obiective. În anul 2010, Republica Moldova a aderat la Tratatul Comunităţii Energetice, eveniment care a contribuit la pavarea căii spre integrarea sistemului energetic al ţării în spaţiul Uniunii Europene, cu oportunităţi de creare a unei pieţe energetice comune. Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, semnat în vara anului 2014, prevede cooperarea părţilor semnatare pe baza principiilor de parteneriat, în vederea promovării politicilor de eficienţă energetică. La nivel naţional, este în curs de derulare perfecţionarea şi implementează cadrului legislativ energetic. Strategia energetică a Republicii Moldova până în 2030, Legea energiei regenerabile, legile cu privire la energia electrică şi gazele naturale sunt doar unele exemple din lista acelor documente adoptate la nivel de stat, cu menirea transpunerii politicilor energetice moderne, elaborate la scară europeană, ce se regăsesc în pachetul energetic III, Directivele UE referitor la eficienţa energetică, performanţa energetică, promovarea utilizării energiei din surse regenerabile”, a  remarcat în luarea sa de cuvânt prim-vicepreședintele Tighineanu. Totodată, acad. Tighineanu, a subliniat că, concluziile, ce urmează a fi elaborate în cadrul forului, sunt multaşteptate, exprimându-și convingerea că ele vor contribui esenţial la prosperarea cu succes a sectorului energetic atât la scară naţională, cât şi regională.
 
„Prezența unui public distins la acest eveniment demonstrează interesul sporit manifestat pentru dezvoltarea sectorului energetic, pe toate dimensiunile sale – dezvoltarea cadrului legal și liberalizarea pieței energetice, dezvoltarea infrastructurii energetice, creșterea eficienței energetice, valorificarea surselor de energie regenerabilă”, a menționat viceministrul Economiei Valeriu Triboi. Mai mult ca atât, a precizat demnitarul, intențiile Guvernului de a armoniza legislația energetică, pe dimensiunea energiei electrice, gazelor naturale, eficienței energetice și regenerabilelor, cu cea comunitară, a fost reconfirmată prin semnarea Acordului de Asociere între RM-UE, în vara anului 2014.
 
Profitând de această oportunitate, oficialul a adus sincere mulțumiri organizatorilor acestui eveniment – Academia de Științe a Moldovei și Institutului de Energetică al AȘM, partenerilor de dezvoltare pentru susținerea și contribuția la realizarea evoluțiilor pozitive din ultima decadă, echipelor care stau în spatele instituțiilor din subordinea și în coordonarea Ministerului Economiei, care fac posibilă realizarea politicilor energetice, dar și tuturor persoanelor care contribuie la dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova, aspirând către obiectivul primordial - energie furnizată în mod sigur, energie curată și la prețuri accesibile.
 
Directorul general al Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, și-a exprimat doleanța ca această platformă să urmeze exemplelor din România, forumurilor din statele vecine care, de fapt, s-au dovedit a fi unele foarte fructuoase și cu rezultate bune de implementat în continuare. „Sunt sigur că nu doar proiectele de infrastructură ne vor uni cu România și cu Spațiul Comunitar, ci și astfel de evenimente la care avem ocazia să avem schimb de opinii, de gânduri, un lucru foarte important consider eu. Este știut, că natura nu ne-a înzestrat cu zăcăminte, de aceea, susține directorul, trebuie să fim inventivi. „Suntem puși în situație de a inventa și a găsi soluții și avem șansa de a beneficia de acea bogăție mare care poartă denumirea de energie regenerabilă, dar vreau să cred că avem suficiente minți lucide care vor fi capabile în viitorul apropiat să valorifice din plin acea resursă care este imensă, resursa eficienței energetice”, a conchis dl Stratan.   

Jose Lius Gomes Pascual, Î.C.S. „Red Union Fenosa”, a vorbit despre experiența pe care o are aici, în Republica Moldova, un investitor privat. „Probabil toți cunoașteți despre grupul Gas Natural Finosa, cu o prezență foarte vizibilă în Spania și în toate țările din America Latină și, evident, în Europa Occidentală. Este un grup destul de „bătrân”, a luat naștere în 1843, acum are o prezență în mai mult de 30 de țări”, Domnia Sa accentuând aceste lucruri pentru a se înțelege importanța de a avea o certitudine și un cadru legal care funcționează foarte bine în afară de parametrii tehnici financiari de care trebuie să ne preocupăm. Profitând de acest prilej, i-a mulțumit dl viceministru Triboi pentru talentul și inițiativa Domniei Sale de a rezolva aptitudinile pozitive și situațiile, în care s-a aflat și pe care le-a depășit cu bine.        

Gheorghe Balan, director executiv al CNR-CME, a menționat că  CNR a acordat o atenție deosebită acestui eveniment prin toate relațiile pe care le are cu companiile, universitățile, mediul academic, astăzi fiind prezenți la acest for cu 15 lucrări, lucrări elaborate de specialiști care au renume în țară și în străinătate. Prin această participare au încercat să demonstreze sprijinul și colaborarea pentru Republica Moldova, pe care și-o doresc cât mai bună. „Obiectivele pe care și le-a pus Institutul de Energetică al AȘM și anume, accesul la știință, punerea, implementarea rezultatelor cercetării în practică, relația între știință și sectorul economic, promovarea științei, promovarea specialiștilor moldoveni în lume, are toate datele CNR să poată să asigure toate aceste obiective”, a declarat directorul executiv al CNR-CME.     

Rectorul Universității Tehnice din Moldova, dr. hab. Viorel Bostan, a subliniat că acest eveniment este extrem de important pentru o analiză a situației actuale în sectorul energetic național. „Deja a devenit o tradiție frumoasă ca, o dată la doi ani, în cadrul conferinței internaționale, să avem un forum de discuții, în care să abordăm problemele existente în acest domeniu extrem de important şi să identificăm soluții relevante, tehnice, social economice, chiar și politice”, a remarcat rectorul UTM, mulțumind organizatorilor evenimentului, precum și colegilor din străinătate care, prin experiența lor, oferă o identificare mai facilă a soluțiilor.          
 
Potrivit directorului Institutului de Energetică, dr. Mihai Mihai, cea de a III-a ediție a conferinței a conferinței internaționale Energetica Moldovei abordează aspectele regionale de dezvoltare. Reuniunea în cauză este una foarte importantă pentru țara noastră, dat fiind că Republica Moldova este o țară lipsită de resurse energetice fosile, practic, 80% din resurse sunt importate, iar acest eveniment oferă posibilitatea de a sesiza mai bine oportunitățile de a micșora dependența de energie și a creșterii securității energetice a țării. Obiectivul de bază al conferinței este de a întruni toți actorii de pe piața energetică atât din țară, cât și din regiune, tocmai pentru a-și împărtăși experiențele proprii, necesare îmbunătățirii sectorului energetic al Republicii Moldova.
 
La eveniment participă reprezentanți din peste 10 țări, inclusiv, România, Italia, Belarus, Ucraina, Federația Rusă, Azerbaidjan etc.,  fapt ce demonstrează impactul mare pe care îl comportă acest eveniment, la care vor fi luate în dezbatere prezentările  științifice ale fiecărui comunicant.
 
La  finele evenimentului va fi elaborată o Rezoluție, în care vor fi propuse recomandările pentru organele decizionale, în scopul elaborării politicilor și documentelor strategice pentru sectorul energetic.           

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Energetică al AȘM, în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, cu suportul Ministerului Economiei și a Agenției de Naționale de Reglementare în Energetică. Pentru buna desfășurare a lucrărilor conferinței au contribuit întreprinderile energetice din țară -  Gaz Natural Union Fenosa, Societatea pe Acțiuni Red-NordVest, Inspectoratul Energetic de Stat, Proiectul de Energie și Biomasă, Moldova Gaz, Moldelectrica, practic, majoritatea organizațiilor energetice din țară. 
 
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM