Prestigiosul portal NanotechWeb.org din Londra a plasat micro-submarinele cu capacităţi cargo, elaborate de academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi colegii săi de la Universitatea Tehnică – dr. Mihai Enachi, Vlad Ciobanu şi Vitalie Postolache, printre cele mai importante elaborări nanotehnologice din lume, raportate în reviste internaţionale, în luna septembrie curent. Elaborarea, realizată în strânsă colaborare cu prof. Oliver Schmidt, prof. Vladimir Fomin şi dr. Maria Guix de la Institutul pentru Nanoştiinţe Integrative din Dresda, Germania, deschide oportunităţi enorme pentru implementarea nanotehnologiilor în biomedicină, protecţia mediului ambiant, transportarea dirijată a micro-obiectelor în medii fluide etc.
Acad. Ion Tighineanu a menţionat, în acest context, că saltul tehnologic se bazează pe integrarea nanotuburilor din dioxid de titan, cu cavitatea interioară în formă de con, într-o reţea quasi-ordonată ce se auto-propulsează în soluţii apoase sub influenţa razelor ultraviolete. Auto-propulsarea este generată de ejectarea, prin capetele largi ale nanotuburilor, a bulelor de oxigen ce se formează în interiorul nanotuburilor datorită proprietăţilor fotocatalitice ale dioxidului de titan. Reţeaua de nanotuburi se comportă ca o micro-submarină, iar mişcarea ei poate fi totalmente dirijată prin intermediul razelor ultraviolete incidente. Mai mult chiar, savanţii au demonstrat o capacitate extraordinară a submarinei, şi anume cea de cargo, adică de „a lua la bord” şi a transporta micro-obiecte. În procesul de mişcare, micro-submarina captează particulele din calea ei şi le menţine alipite de capetele înguste ale unor nanotuburi, în timp ce alte nanotuburi din reţea continuă să lucreze în calitate de nano-motoare, adică, specifică savantul, contribuie în continuare la propulsarea submarinei. Eliberarea particulelor captate se produce prin întreruperea iluminării submarinei cu raze ultravilote.
Conceptul submarinei cu efect colectiv de cargo va impulsiona dezvoltarea micro-nano-roboticii pentru diverse aplicaţii în medii fluide. De menţionat că prin această elaborare de proporţii, academicianul Tighineanu a stabilit un nou record personal şi naţional, numărul de nanotehnologii selectate şi apreciate de portalul londonez atingând cifra 10.
Pe parcursul lunii septembrie curent, portalul NanotechWeb.org din Londra a remarcat la scară globală 20 de elaborări nanotehnologice, Republica Moldova regăsindu-se în această listă merituoasă în cohorta celor mai dezvoltate ţări ale lumii: SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Suedia, Spania, Belgia, Olanda, China etc.
Eugenia Tofan,
Centrul Media ASM
|