Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, dr. hab., Victor Juc, a avut o întrevedere cu reprezentanții a două centre științifice din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei Române - Centrul de Economia Industriei și Serviciilor și Centrul pentru Energie Regenerabile și Eficiențe Energetice. La întrevedere au fost prezenți dr. Filip Cârlea, directorul Centrului pentru Promovarea Energiei Regenerabile și Eficiență Energetică, care desfășoară activități de cercetare în proiecte-pilot al Academiei Române, dr. Marina Bădineanu, cercetător științific principal, șef Departament Energie și dr. Cristian Sima, cercetător științific principal, Centrul de Economie a Industriei. Din partea ICJP, la întrevedere a participat, dr. Svetlana Ciumac, cercetător științific coordonator, Centrul Cercetări Politice și Relații Internaționale al ICJP al AȘM.
Vicedirectorul Victor Juc a remarcat faptul că Institutul de Cercetări Juridice și Politice al AȘM a participat la concursul proiectelor bilaterale cu România, a câștigat un proiect, iar în cadrul acestei întrevederi părțile s-au întrunit pentru a pune în discuție unele probleme ce țin de metodologia investigațiilor, ce acțiuni urmează a fi întreprinse în anul curent, dar și ce activități se conturează în perspectiva anului viitor. Cele două instituții de cercetare și-au pus drept scop de a realiza unele cercetări în comun privind securitatea, dar fiind că în cadrul ICJP activează cu succes Centrul de Cercetări Strategice, iar securitatea umană, securitatea economică și cea energetică a Republicii Moldova sunt foarte importante.
Obiectivul întrevederii a vizat și discuții privind asigurarea continuității de colaborare a celor două instituții, și asta pentru că și-au confirmat deja poziția unei colaborări de mai mulți ani, care este una foarte fructuoasă. Acum își doresc să extindă treptat această colaborare cu noi cercetări, cu identificarea de noi domeniile și teme, pe care le-ar dezvolta în comun.
În acest sens, dr. Filip Cârlea, a subliniat faptul că părțile deja au abordat discuții preliminare pentru semnarea unui protocol de colaborare științifică între Institutul de Energetică al AȘM și Centrul de Energiei Regenerabile și Eficiență Energetică al Academiei Române și, pe viitor, cu Institutul de Cercetări Juridice și Politice al AȘM.
Delegația din România se află la Chișinău și cu ocazia participării la cea de-a III-a ediție a Conferinței Internaționale „Energetica Moldovei -2016. Aspecte regionale de dezvoltare”, care va avea loc timp două zile și unde vor expune lucrări într-o paletă foarte largă pe zona domeniului energetic din cadrul Institutelor de Cercetări din România, din cadrul politehnicii românești, din cadrul Academiei Române.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|