Bostaniada 2016 - la Grădina Botanică, un proiect - premieră de apropiere a producătorilor de cercetarea ştiinţifică

2016-09-25
 

Grădina Botanică (Institut) a Academiei de Științe a Moldovei a fost gazda celei de-a V-a ediții aniversare  a Festivalului etno gastronomic BOSTANIADA, care se desfășoară în zilele de 24 și 25 septembrie curent, un proiect-premieră a instituției academice și organizatorii-fondatori ai evenimentului.

La deschiderea festiva a Bostaniadei a participat conducerea Academiei de Științe, în persoana președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca și prim-vicepreședintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu.
 
În numele comunităţii ştiinţifice, reprezentanții AȘM au salutat publicul numeros la cea de-a V-a ediție a Festivalului, exprimând convingerea că scopurile râvnite de organizatori vor fi atinse. „Festivalul vine cu o abordare modernă de susţinere a producătorilor autohtoni, a fermierilor, vine să reflecte şi să dezvolte în continuare cele mai frumoase tradiţii din domeniu”, a menționat președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca. Totodată, președintele AȘM a exprimat bucuria pentru faptul că această ediţie aniversară este organizată la Grădina Botanică, fapt ce simbolizează o apropiere a producătorilor de cercetarea ştiinţifică, deja integrată în spaţiul european.
 
În acest context, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a menționat că spiritul european a prevalat la Noaptea Cercetătorilor, eveniment care s-a desfăşurat aseara în scuarul Academiei de Ştiinţe, şi va fi, fără îndoială, resimţit astăzi la festivalul Bostaniada pentru a ne consolida, a ne crea o dispoziţie bună, a impulsiona o dezvoltare durabilă a ţării noastre. „Vă doresc să aveţi parte de clipe cât mai frumoase în cadrul festivalului Bostaniada, să ne bucurăm împreună de realizările care vor fi demonstrate astăzi”, a îndemnat prim-vicepreședintele AȘM, felicitând organizatorii pentru aducerea în prim-plan a elementelor inedite ce țin de tradițiile naționale și dorind sănătate şi succes tuturor.
 
Conducerea AȘM a vizitat și Expoziția de plante tropicale și subtropicale, arbori si arbuști, plante floricole, plante furajere, medicinale si aromatice, amplasata pe teritoriul Grădinii Botanice cu ocazia festivalului.
 
Ediția curentă a Bostanaidei a purtat un caracter deosebit de festiv, în format de carnival, dar ca și în anii precedenți, Bostaniada se organizează cu scopul de a sustine economia locală, prin sporirea veniturilor antreprenorilor autohtoni, precum si a agricultorilor din Moldova, prin sporirea vânzărilor acestora.  
  
Organizatorul festivalului, Vasile Nicolaescu, a menționat în cuvântul său de deschidere că în fiecare an se străduie să vină cu elemente noi și idei inovatoare, exprimând bucuria că Bostaniada a devenit unul dintre cele mai populare evenimente publice.
 
Evenimentul a inclus ca de obicei, elementele tradiționale de iarmaroc și gastronomie tradițională, parade costumate, jonglori, piruieți și acrobați, prezentări de gimnastică estetică, master-class și prezentări de Samba dans.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, au evoluat ansambluri etnofolclorice, precum „Ștefan Vodă”, conducător Tudor Ungureanu, „Plăieșii”, conducător Nicolae Gribincea, „Tălăncuța”, cu surorile Osoianu, precum și interpretele Aura, Maria Stoianov etc. Evenimentul culminant al zilei de sâmbătă a fost spectacol de dans în evoluarea ansamblului academic de stat „Joc”, urmat de un show extravagant de circ de noapte, iar duminică va evolua Alex Calancea Band urmat de focuri de artificii.     

Ca și în ceilalți ani, fermierii vor concura pentru cel mai greu bostan, iar Regele Bostanului, domnul Ion Ciocanu, inițiatorul și fondatorul Bostaniadei, va întrona scena festivalului.
 
Cel mai greu bostan prezentat în cadrul festivalului cântărește 285 de kg și este din G.Ț. „Spânu Vasile”, s. Ratuș, r-n Criuleni.

Galerie foto 
Eugenia Tofan,
                      Centrul Media al AȘM