Opinia publică a fost informată deja pe parcursul lunii curente despre grandiosul eveniment, pe care îl organizează, la 23 septembrie curent, Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Proiecte Internaționale, Universitatea de Academiei de Științe, Rețeaua Punctelor de Contact, DAS Solution, institutele de cercetare și cele de învățământ superior - NOAPTEA CERCETĂTORILOR EUROPENI - 2016, a III-a Ediție, eveniment susținut de Comisia Europeană pentru participarea Republicii Moldova în Programul Cadru al Uniunii Europene de Cercetare și Inovare ORIZONT 2020.
Și pentru că pregătirile sunt pe ultima sută de metri, suntem curioși sa aflăm cât mai multe detalii despre modul în care se va desfășura acest eveniment de amploare, pentru că așa ne-au promis organizatorii, cu ce nou vine ediția curentă pentru publicul larg, ce abordare inedită de promovare a științei va oferi pasionaților de știință, dar și curioșilor care doresc să descopere lumea, frumusețea și tainele științei.
La această oră suntem în scuarul Academiei de Științe a Moldovei, unde președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, „inspectează” amplasarea corturilor, se interesează cum merg pregătirile și se asigură că totul va fi la cel mai înalt nivel. Aici i-am și solicitat un scurt interviu.
Dl președinte Gheorghe Duca, suntem pe ultima sută de metri în pregătiri, în câteva ore va fi dat startul celei de-a III-a ediții a evenimentului mult așteptat și discutat - NOAPTEA CERCETĂTORILOR EUROPENI – 2016. Care, totuși, credeți că este impactul organizării acestui eveniment pentru societate, care este unul din cele mai renumite inițiative ale Uniunii Europene, în crearea unei societăți bazate pe cunoaștere?
Este un eveniment-sărbătoare pentru Academia de Științe a Moldovei, pentru comunitatea științifică, este un eveniment, într-adevăr, mult așteptat de cercetători, pentru că oamenii de știință vin azi cu rezultate științifice pe care intenționează să le promoveze într-un mod absolut inedit, lejer, dar și accesibil în același timp, pentru toți. Este un eveniment unde publicul are posibilitatea de a afla ce este știința, care este rolul ei în societate, care sunt domeniile principale implicate în cercetări etc. Cei prezenți vor fi pe post de audienți ai unor prezentări originale, mai haioase, expuse într-o manieră pe înțelesul tuturor. Este preconizată prezența la acest eveniment nu doar a cercetătorilor din mediul academic, dar și a celor din universități, a oamenilor de afaceri, vor fi studenți, masteranzi, doctoranzi și chiar elevi și asta pentru că știința este o activitate care deschide pentru oameni oportunități de a cunoaște, dar a-i pregăti pentru viață.
Vrem să antrenăm toată societatea în această paradigmă pe care încercăm de 25 de ani să o promovăm, că societatea noastră trebuie să fie bazată pe cunoaștere, aceasta înseamnă că trebuie să fie bazate pe oamenii care cunosc, care știu carte. Investițiile care se fac în Republica Moldova trebuie să fie îndreptate spre cetățean, spre cei care au capacități de a schimba ceva. Iată acesta este scopul nostru și este important că această Noapte a Cercetătorului se organizează în aceeași zi, la aceeași ora concomitent în 300 de orașe din UE. Într-adevăr este o inițiativă europeană, este modalitatea de a arăta tuturor că succesul nostru poate să fie numai în cercetare și inovare. Cercetare și inovare trebuie să fie baza dezvoltării oricărei societăți. Dacă vorbim despre scopul pe care îl punem noi în fața noastră, acesta este dorința de a trezi curiozitățile cetățeanului și mai ales a tineretului, interesul pentru cercetare, or, cercetarea este generarea ideilor, cunoașterea fenomenelor, cunoașterea naturii, societății, inovarea este transformarea acestor idei în bani, iar banii sunt acel indicator care demonstrează bunăstare, dezvoltare și speranță, în ultima instanță.
La ce se lucrează acum sau pe ce se pune accent în cercetarea autohtonă? Cu ce inedit veniți de data la aceasta la eveniment?
Noi continuăm să lucrăm asupra obținerii și extragerii diferitor substanțe chimice, substanțe farmaceutice, pentru tratarea diferitor boli. Gradina Botanică, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor ale AȘM vor prezentata substanțele care se găsesc în componența diferitor ierburi, plante și care pot trata diferite boli. În afară de aceasta, vor fi prezentate substanțe, produse cosmetologice, elaborate de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, care le ajută oamenilor să fie mai frumoși, de asemenea, vor fi prezentate ultimele rezultate de modelare a fotosintezei, o elaborare a Institutului de Chimie, vor fi prezentate rezultatele următoarei etape de construcție a satelitului moldovenesc, elaborare a Universității Tehnice din Moldova. Este o speranță pentru unii poate mai utopică și neclară, neînțeleasă, dar o bună parte din doctoranzi, cercetători de la UTM și Instituțiile de Cercetare din AȘM lucrează cu determinare pentru finalizarea acestui sputnic. Matematicienii și informaticienii vor veni cu matematici de dezvoltare a sistemului ecologic, metode de dezvoltare economică. Sunt o serie de alte lucruri interesante cu care cercetătorii noștri vor veni în scuarul Academiei pentru a demonstra cât de interesantă și curioasă poate fi și este cercetarea care ne ajută pe noi să punem bazele dezvoltării și să mișcăm societatea spre progres.
Dl președinte, Academia de Științe a obișnuit cumva publicul cu organizarea evenimentelor științifice de proporții, unde încearcă să demonstreze de fiecare dată clar rolul științei în societate, recurge la varietăți din cele mai originale, unele fiind chiar premiere absolute. Reușiți să întruniți, în afară de cercetători, reprezentanți ai conducerii țării, oaspeți din străinătate, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, asociațiilor culturale și de creație, mediului de afaceri etc. După ce ați adus în țară experiența europeană Science Slam, ați aniversat frumos și inedit cei 70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare și 55 de ani de la fondarea Academiei de Științe, la Complexul Etnocultural Vatra, iată că sunteți la a III-a ediție de Noapte a Cercetătorilor Europeni. Ce urmează? Cu ce veți mai uimi publicul în timpul apropiat?
Vă mulțumesc pentru această întrebare. Pe data de 10 noiembrie va fi marcată Ziua Mondială a Științei. Acum suntem în proces de identificare a noi inițiative cât mai originale, cât mai inedite, pe care vrem să le lansăm cu acest prilej. Dar aveți dreptate, Academia de Științe, comunitatea științifică s-au aliniat la standarde europene, promovând o serie de manifestări științifice inedite, precum Science Slam, un proiect extraordinar pentru tinerii cercetători, unde participanții, își prezintă în modul cel mai original posibil domeniul de cercetare, haios și, totodată, accesibil pentru publicul larg. Subiectele sunt dintre cele mai diverse - de la dezvoltarea tehnologiilor informaționale, genetică, chimie, medicină - până la stres și agresivitate. Într-adevăr, de Ziua Academiei, am organizat la Complexul etnocultural Vatra, în premieră, o acțiune și o sărbătoare de amploare, unde am promovat știința și cunoașterea, oferind publicului și un program de divertisment inteligent și atractiv pentru toate categoriile și toate vârstele. Sperăm ca prin aceste acțiuni să atragem cât mai mult tineret în cercetare, pentru a putea crea un viitor frumos și bun țării noastre.
Dl președinte Duca, și pe final, aveți o ocazie în plus de a invita astăzi publicul larg la evenimentul cercetătorilor din scuarul Academiei de Științe.
Noi nu vrem ca lumea să creadă că știința este o activitatea neinteresantă. Evident, ea solicită mari sacrificii, cercetătorii sunt și ei oameni. Pentru majoritatea dintre ei, știința este viața lor, oamenii de știință au o clarviziune aparte, ei văd altfel lucrurile, altfel văd viitorul, de aceea, ei doresc ca să se bucure societatea de ceea ce realizează.
Scuarul nostru nu este mare, dar sperăm să avem o prezență suficientă pentru a putea sărbători împreună și într-un mod degajat și atractiv, cercetarea și pe cei care stau mereu la masa științei – pe savanți. Sperăm și mizăm mult pe prezența instituțiilor media din țară, care vor transmite acest eveniment, pe care ni-l dorim cât mai reușit și cât mai deosebit. Vă invităm și Vă așteptăm.
Dl președinte, Vă mulțumim pentru acest interviu. Suntem nerăbdători să vedem amploarea evenimentului și să ne bucurăm împreună de realizările cercetătorilor noștri.
Și eu Vă mulțumesc
A consemnat, Eugenia Tofan,
Șef Centrul Media al AȘM |