Academia de Științe a Moldovei a găzduit, la 8 septembrie 2016, un eveniment științific de anvergură - Conferința Științifică Internațională „Republica Moldova: 25 de ani de independență”.
La lucrările forului științific internațional au fost prezenți membrii AȘM, primul Președinte al Republicii Moldova, Dl Mircea Snegur, al doilea Președinte al Republicii Moldova, Dl Petru Lucinschi, ex-președinte al Parlamentului Republicii și ex-Președinte interimar al Republicii Moldova Marian Lupu, la eveniment fiind invitați reprezentanți ai celor trei puteri în stat, misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, instituțiilor de cercetare și universitare, renumiți oameni de știință de peste hotare, inclusiv România, SUA, Ucraina, Finlanda, Azerbaidjan.
Participanții la întrunire au fost salutați de președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca care a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia organizării forului internațional și a ținut un discurs în care amenționat. „Anul acesta este marcat de solemnități cu o încărcătură istorică deosebită, pe care am onoarea, emoția și bucuria să o împărtășesc alături de fiecare dintre Domniile Voastre, precum și cetățenii acestei țări”, a remarcat în alocuțiunea inaugurală președintele AȘM, accentuând, totodată, că, alături de voința poporului, știința și intelectualitatea au stat la temelia statului Republica Moldova, promovând adevărul științific, în ultimă instanță.
Ca participant nemijlocit la proclamarea Independenței Republicii Moldova, primul Președinte al Republicii Moldova, dl Mircea Snegur a salutat prezențala acest for științific foarte semnificativ și important,în opinia Domniei Sale, atât pentru mediul academic, cât și pentru opinia publică. „Doresc să apreciez inițiativa Academiei de Științe a Moldovei de a analiza în cadrul forumul în cauză aspectele și etapele mișcării noastre în formula de stat independent”, a menționat primul Președinte, exprimând doleanța ca societatea să aibă parte mereu și de argumente științifice în ceea ce privește valorificarea rezervelor și realizarea proiectelor care ar apropia aderările definitive a țării noastre la Uniunea Europeană.
„25 de ani e clar că e un prilej de sărbătoare, facem un mic bilanț, dar e și un prilej de a face o analiză ce s-a întâmplat cu noi, ce s-a întâmplat în societate, dar și cadrul Academiei”, a subliniat cel de-al doilea Președinte al țării, Dl Petru Lucinschi, în cuvântul său de salut. Excelența Sa a ținut să specifice și faptul că pe parcursul celor 25 de ani cuvintele muncă sau cercetare științifică au fost înlocuite cu cuvântul luptă, lupta pentru existență, chiar din primele zile, făcând trimitere la clasica formulă a fi sau nu a fi. În acest context, ex-Președintele Lucinschi,a exprimat opinia că în această perioadă s-a consumat foarte multă energie luptând.În acest sens, a dorit cacercetătoriisă se concentrezeîn continuare pe activitatea științifică, beneficiind de o anumită liniște și un anumit confort, iar majoritatea rezultatelor cercetărilor științifice să fie totuși axate pe problemele globale, probleme cu care se confruntă societatea noastră.
Ex-președintele Parlamentului Republicii Moldova, ex-Președinte interimar al Republicii Moldova, parlamentar, Marian Lupu, a ținut un discurs, în care a exprimat deosebita plăcere de a se afla în acest cadru solemn și festiv de înaltă ținută intelectuală, Academia de Științe fiind forul științific de referință al țării noastre, laboratorul în care se produc idei valoroase pentru țară, instituția care merită în cel mai înalt grad respectul și considerația societății. Legislatorul a salutat decizia AȘM de a organiza această conferință științifică dedicată aniversării a 25-a de independență națională,. În opinia sa această manifestare academică este o lecție vie de istorie recentă, iar pentru mulți dintre noi este un eveniment pe care l-am trăit și am participat din tot sufletul și cu tot entuziasmul pentru obținerea integrității.
„Sunt nespus de bucuros și vreau să vă mulțumesc tuturor pentru invitația de a participa la un eveniment atât de reprezentativ, dedicat celor 25 de ani de „Independență a Republicii Moldova”, a menționat AsafHajiyev, Secretar general alAdunării Parlamentare a Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (PABSEC), membru de onoare al AȘM. Savantul a remarcat faptul că în 25 de ani, populația Moldovei a avut și căderi și zboruri, lucru firesc în procesul de dobândire a independenței. Însă, în pofida la toate, academicianul a dorit să sublinieze că de fiecare dată când vine la noi în țară, vede pe fețele oamenilor zâmbete care vorbesc despre faptul că suntem un popor bun care mereu se bucură de oaspeți, conștienții fiind că doar cu mâinile lor pot obține un viitor bun. Secretarul general al PABSEC a acordat premiul forului pe care îl reprezintă Academiei de Științe a Moldovei, dorind ca Marea Neagră să fie simbolul care să ne consolideze și să ne unească și mai mult.
Un mesaj de salut participanților la forum a adresat și Dl Isaac Bersuker, profesor universitar la Universitatea din Texas, SUA, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Academicianul a exprimat bucuria pentru a fi din nou alături de familia academică, dar și onoarea de a susține o comunicare științifică în cadrul unui eveniment științific internațional cu impact deosebit atât pentru Academia de Științe a Moldovei, cât și pentru societate.
Lucrările Conferinței s-au desfășurat în cadrul a două sesiuni. În cadrul primei sesiuni au conferențiat dr. hab. Mircea Snegur, Doctor Honoris Causa al AȘM, la subiectul Independența și edificarea statului Republica Moldova; academicanul Asaf Hajiyev, Secretarul general al PABSEC – Современные тенденции развития стран членов Черноморского Экономического Сотрудничества; MattiOlavi Sidoroff, ex-reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa din Republica Moldova a expus comunicarea privind Сonflictul transnistrean: 10 ani de observații subiective și m.c.Ion Guceac, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei a vorbit despre Statul inovațional: o provocare pentru viitorul Republicii Moldova.
Sesiunea a doua i-a avut drept protagoniști pe prof. univ. Mircea Duțu, director al Institutului Cercetări Juridice al Academiei Române care a prezentat comunicarea Armonizarea legislației și dezvoltarea științei dreptului – componente esențiale ale drumului european al Republicii Moldova; academicianul Iurii Șemșucenko, director al Institutului de Stat și Drept al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, a fost prezent cu subiectul Проблемы конституционного развития государств восточно-европейского региона; prof. Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului a vorbit despre Promovarea și protecția drepturilor omului în Republica Moldova. Constatări către aniversarea a 25 de ani de independență; profesor cercetător Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM a reflectat asupra subiectului Eforturi de recunoaștere internațională a statului Republica Moldova.
Toate comunicările prezentate în cadrul Conferinței se vor regăsi într-o ediție specială, pe care Academia de Științe o va edita în timpul cel mai apropiat posibil.
La finele Conferinței, dr.hab., prof. Cușnir, moderator al Sesiunii, a prezentat texul Rezoluției Conferinței care a fost votat în unanimitate, cu introducerea ulterioară a unor propuneri parvenite din partea forumiștilor.În document se menționează faptul că Statul Republica Moldova nu este un proiect eșuat sau unul falimentar, fără șanse de revigorare, modernizarea prin dezvoltare democratică, încrederea prin educarea patriotismului și coeziunea prin elaborarea, acceptarea și asumarea unei idei naționale pot fi asigurare prin elaborarea și adoptarea unui program național complex și fezabil, proces la care Academia de Științe a Moldovei va participa plenar, oferind și pe această cale suport științific politicilor de stat.
Textul integral al Rezoluției
În cadrul evenimentului a fost inaugurată o Expoziție tematică de carte, dedicată unor evenimente cu participarea plenară a unei bune părți a celor prezenți la forumul științific, prezentată de m.c. Ion Guceac, vicepreședinte al AȘM.
Galerie foto
Eugenia Tofan ,
Centrul Media al AȘM
|