În cadrul Salonului de Carte Bookfest – Chișinău, la 3 septembrie 2016, a avut loc lansarea cărții „Astronomul Nicolae Donici – Enigme descifrate” de Magda Stavinschi (editura Curtea Veche Publishing).
Lansarea i-a avut drept invitați pe viceministrul Educației, dr. hab. Vasile Marina, acad. Valeriu Canțer, președintele CNAA, directorul adjunct al ICR, Chișinău, Nichita Danilovici, dar şi cercetători științifici din domeniul științelor fizice și inginerești.
„Evenimentul de astăzi este unul deosebit din punctul de vedere al promovării istoriei științei basarabene, în particular, și a științei românești, în general”, a menționat în debutul evenimentului de lansare dr. hab. Veaceslav Ursachi, coordonator al Secției științe inginerești și tehnologice a AȘM, aflat și pe post de moderator al lansării. În cuvântul său introductiv, profesorul a subliniat faptul că Nicolae Donici este o personalitate care, din păcate, este puțin cunoscută și nu doar în mediul academic, dar în general de către publicul larg din Basarabia.
În acest context, prof. Ursachi a exprimat onoarea de a o avea alături pe autoarea Magdalena Stavinschi, care a depus un efort considerabil pentru sistematizarea creației științifice a marelui savant, dar mai ales, celei legate de viața personală și descifrarea unei enigme, elucidând misterul vieții astronomului Donici. „Datorită eforturilor extraordinare depuse de dr. Stavinschi a fost descifrată enigmă legată de ultima perioadă a vieții și, mai ales, de data și anul morții marelui savant”, a subliniat dl Ursachi.
În deschiderea evenimentului editorial a luat cuvântul academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei. „Astăzi vom vorbi despre o personalitate notorie a neamului, despre un savant remarcabil, astrofizician, poate cel mai vizibil savant de origine basarabeană al secolului XX – Nicolae Donici, care a avut un destin cu mai multe urcuşuri şi coborâşuri şi care, în rezultatul evenimentelor tragice social-politice din regiunea noastră, a luat calea pribegiei şi a fost uitat cu desăvârşire și absolut nemeritat în spaţiul românesc”, a menționat prim-vicepreședintele AȘM. Prezentând un succint parcurs al biografiei distinsului savant, acad. Tighineanu a ținut să specifice faptul că Nicolae Donici, pe lângă multitudinea de merite aduse pe altarul științei, a fondat un observator astronomic, de unicat pe acele timpuri, la Dubâsarii Vechi, a promovat imaginea plaiului natal pe diverse continente, ca până la urmă să fie pierdut din memoria noastră după emigrarea sa în Franţa în anii 40 ai secolului trecut.
Anii treceau şi tot mai puţine şanse rămâneau pentru a descifra mai multe enigme din viaţa şi activitatea lui Nicolae Donici, relatează academicianul, dar spre fericirea noastră, descifrarea acestor enigme şi le-a asumat o cercetătoare ştiinţifică cu calităţi deosebite – doamna doctor Magda Stavinschi, care a reuşit să facă ceea ce părea deja imposibil.
În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi al comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, acad. Tighineanu a exprimat sincere mulţumiri doamnei dr. Magda Stavinschi pentru contribuţia impresionantă la descifrarea multor enigme din viaţa şi activitatea ilustrului savant Nicolae Donici. În conformitate cu decizia Consiliului Suprem pentru Ştiinţăşi Dezvoltare Tehnologică, prim-vicepreședintele AȘM, împreună cu academicianul Haralambie Corbu, originar din Dubăsarii Vechi, i-a înmânat doamnei dr. Magda Stavinschii Medalia jubiliară „70 de ani de la crearea primelor instituţii de cercetare care au stat la baza fondării Academiei de Ştiinţe a Moldovei”.
La rândul său, autoarea Magda Stavinschi a mulțumit pentru această distincție, care a constituit o adevărată surpriză pentru ea, mulțumind și celor care au fost prezenți la eveniment. Autoarea a prezentat volumul într-o formă mai mult decât accesibilă publicului larg, creionând personalitatea astronomului, într-o prelegere academică, în care a inclus enigmele descifrate pe parcursul cercetărilor sale. În volumul „Astronomul Nicolae Donici. Enigme descifrate”, autoarea a prezentat viaţa şi opera ştiinţifică ale astronomului Nicolae Donici (1874-1960), unul din cei mai importanţi savanţi ai secolului XX, membru de onoare al Academiei Române, membru fondator al Uniunii Astronomice Internaţionale, observator al unui număr impresionant de eclipse de Soare, din Spania până în Cambodgia, din Portugalia până în Crimeea, din SUA până în Rusia, dar şi al altor fenomene astronomice. A fondat în 1908 Observatorul astronomic de la Dubăsarii Vechi, în acelaşi an în care Spiru Haret semna actul de înfiinţare a Observatorului din Bucureşti.
„Cel ce a fost un adevărat recordman în observarea eclipselor nu știa că el însuși va intra într-una dintre cele mai îndelungate eclipse pe care le-a cunoscut istoria noastră: timp de decenii, nimeni de pe pământul românesc nu a mai auzit de el. A avut o viață atât de zbuciumată, a muncit cu atâta abnegație, a făcut atâtea sacrificii pentru cunoașterea universului, încât mă gândesc, că poate numai un romancier i-ar fi putut urmări destinul unic”, găsim în prefața volumului autoarea.
În contextul realizării unui volum impresionant de muncă de cercetare la editarea volumului, autoarea Magda Stavinschi a adus mulțumiri pentru efortul extraordinar mai multor cercetători de pe ambele maluri ale Prutului, interesați de soarta acestui savant.
Academicianul Haralambie Corbu, originar din Dubăsarii Vechi, a mărturisit că dr. Magda Stavinschi a descoperit o mare comoară a științei care a pornit din Basarabia pe vremuri și care a cucerit globul pământesc. Și deși a fost dat uitării acasă o perioadă îndelungată, bucură totuși faptul că Academia Română, prin efortul implicit al dnei Magda Stavinschi, care ani de zile i-a consacrat căutărilor, astăzi Nicolae Donici revine în actualitate, în lumea contemporană, ocupând locul pe care îl merită în știință, în țară și pe mapamond.
Dr. Magda Stavinschi a făcut o donație de carte Bibliotecii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, exprimând doleanța de a fi identificate și alte resurse financiare pentru ca volumul despre astronomul Nicolae Donici să ajungă în toate bibliotecile din ţară.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|