Sărbătoarea Porumbului, marcată pentru al treilea an, de Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”

2016-09-04
 
Porumbul a fost sărbătorit pentru al treilea an consecutiv, în cadrul Festivalului Național „Ziua Porumbului”. Evenimentul, pe care Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” l-a transformat deja într-o frumoasă tradiție,  a avut loc la 3 septembrie 2016, în s. Pașcani, r-nul Criuleni. 
 
La festivitate a fost prezent ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, șefi de direcții din cadrul Ministerul Agriculturii, conducerea și reprezentanți ai Consiliului Raional Criuleni, directorul general al ÎS „Cricova”, Iurie Carp, directorul ÎS „Franzeluța”, directorul ANSA, dr. Gheorghe Gaberi, proaspăt Laureat al Premiului Național, oaspeți din România și Ucraina - președinți ai Asociațiilor de Porumb, meșteri populari din localitățile vecine, producători agricoli, localnici.
 
Academia de Științe a Moldovei a fost reprezentată de prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, acad. Boris Gaina, academician-coordonator al Secției științe agricole, membri ai Secției.

Programul zilei a demarat cu vizitarea loturilor demonstrative, prezentate de directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, dr. Pintilie Pârvan, dar și de alți colaboratori, ulterior fiind vizitate exponatele de tehnică, produse de uz fitosanitar, fertilizanți. Un interes aparte a fost acordat prezentării tehnicii agricole, destinate tehnologiilor de prelucrare conservativă a solului.
 
Festivitatea a fost inaugurată de gazda evenimentului – dr. Pintilie Pârvan, directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, care a ținut să felicite participanții cu ocazia celei de a III-a ediții a festivalului, mulțumind pentru actul de prezență a tuturor producătorilor agricoli și oaspeților care au onorat invitația de a fi parte a acestei festivități. „Prin organizarea acestui festival, vrem să arătăm că Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” este viu, activează și va activa, este și va fi pe piață, va fi prezent pe piețele internaționale, atât în țările CSI, cât și în țările europene. Vom menține piețele naționale, dar vom încerca să pătrundem și pe alte piețe”, a menționat directorul.
 
În context, directorul Pârvan a remarcat că Institutul are menirea de a produce hibrizi performanți, hibrizi solicitați de către producătorii agricoli, hibrizi care sunt rezistenți la hazardurile care persistă în ultimul timp în Republica Moldova și nu numai.  Totodată, directorul a amintit faptul că în premieră, Institutul  de Fitotehnie „Porumbeni”, începând cu anul 2014 a înaintat la testări oficiale în România trei  hibrizi de porumb. Datorită rezultatelor obţinute, hibrizii nominalizaţi au trecut cu succes Comisia de înregistrare, care a avut loc în martie curent, la Institutul pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor din România şi au fost incluşi în Registrul de Stat al României. Includerea acestor hibrizi în Registrul de plante al României, va permite începând cu anul 2016, intrarea pe piața Uniunii Europene, cu semințe de porumb de marca „Porumbeni”. Dl Pârvan a specificat și faptul că IF „Porumbeni” și hibrizii de la IF Porumbeni mențin astăzi cota de circa 70% din toată suprafețele ocupate de porumb din Republica Moldova și speră că această suprafață să o mențină și în continuare.
 
În luarea sa de cuvânt, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a menționat faptul că Academia de Științe a Moldovei, în comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, au susținut constant eforturile Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, inclusiv privind organizarea „Zilei Porumbului”, care ulterior s-a transformat într-un Festival Național, astăzi ajungând la cea de-a III-a ediție. A salutat participanții prezenți la această sărbătoare cu semnificație aparte pentru țara noastră, care are drept scop promovarea culturii porumbului în Republica Moldova, dar și trecerea în revistă a succeselor remarcabile ale acestei instituții de profil, responsabilă de elaborarea suportului științific în asigurarea unei eficacități sporite a procesului de cultivare a porumbului. 

În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Tighineanu a exprimat  recunoștință pentru aportul colectivului de amelioratori din cadrul instituției la crearea, testarea, omologarea, multiplicarea, implementarea și comercializarea hibrizilor autohtoni de porumb și elaborarea tehnologiilor competitive de cultivare a porumbului în contextul dezvoltării unei agriculturi ecologice, precum și menținerea și extinderea fondului genetic al acestei culturi. Prim-vicepreședintele AȘM, a remarcat contribuția merituoasă a directorului dr. Pintilie Pârvan, sub conducerea căruia a fost realizată, în premieră, testarea hibrizilor de porumb de marca „Porumbeni” în România, ceea ce deschide oportunităţi reale de comercializare pe piaţa europeană. Pentru muncă cu abnegaţie şi spirit inovativ, propunerea noilor căi de soluţionare a problemelor din domeniu cu care se confruntă ţara noastră, în conformitate cu decizia CSȘDT, mai mulți colaboratori ai Institutului au fost menționați cu diplome de onoare ale AȘM.
           
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a remarcat că orice ţară agricolă care se respectă are un Festival al Porumbului şi toate ţările din vecinătate şi noi avem un festival cu tradiţii care se organizează în fiecare an. IF „Porumbeni„ este într-adevăr un institut cu care putem să ne mândrim și asta demonstrează și rezultatele de ultimii ani. Ai o mândrie deosebită când ești în străinătate și afli că lumea cunoaște hibrizii autohtoni, elaborați de Institut, a menționat ministrul Grama. Oficialul a spus că Institutul are viitor, mulțumind colectivului şi directorului Institutului, dlui Pintilie Pârvan pentru tot ceea ce fac, dar și producătorilor agricoli, pentru că îi susțin, cumpărând hibrizii IF „Porumbeni”.
 
Gheorghe Nedelcu, președintele Asociației Amelioratorilor, Producătorilor și Comercianților de Sămânță din România, vicepreședintele Asociației Fermierilor din România a exprimat onoarea de a fi invitat la sărbătoarea Porumbului, organizată de Institutul „Porumbeni”, institut de prestigiu pe care îl cunoaște de ani de zile. Impresionat fiind de munca cercetătorilor de aici, de ceea ce realizează și de ceea ce-și propun să facă, colegul rămân își dorește o colaborare mult mai strânsă decât cea avută în ultimii ani, în ceea ce privește schimbul de material genetic, schimbul de informații, elaborarea de hibrizi comuni etc. „Propunem să promovăm hibrizii porumbeanului în România și implicit în comunitatea europeană, precum și a hibrizilor valoroși românești, care pot să-și găsească loc pe piața moldovenească. Sigur că fiecare fermier are posibilitatea să aleagă ceea ce i se potrivește mai bine”, a precizat oaspetele din România, dorința colegilor români fiind de a extinde colaborarea nu doar la nivelul cercetărilor științifice, ci chiar şi la nivelul tehnologiilor care să ajungă până la fermieri, astfel încât rezultatele cercetărilor științifice să aibă o abilitate eficientă la nivelul fermierilor”.
          
La festival au fost prezenți și meșteri populari care și-au expus diverse obiecte de artizanat, instrumente muzicale, costume naționale etc. O premieră la festival a constituit demonstrațiile aeriene a unei companii de stat, care dispune de câteva zeci de helicoptere ce vor ajuta la protecția plantelor în pomicultură, viticultură etc. Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută pe tot parcursul zilei de îndrăgiții artiști de muzică populară de la noi din țară.
 
Și ce fel de Festival al Porumbului fără mămăliga? Toți oaspeții au fost serviți cu mămăliga tradițională, preparată de şase bucătari, care a cântărit peste 600 kg. Aceasta a fost servită cu brânză de oi și friptură.
 
Porumbul este o cultură care ocupă al doilea loc după suprafaţă şi primul loc după volum în lume, a menționat directorul Pintilie Pârvan, iar mămăliga a devenit ca un logo, un talisman al Festivalului „Ziua Porumbului". Și dacă mămăliga din anul trecut a cântăriit 550 kg, din anul acesta 600 kg, în 2017, organizatorii îşi propun să facă o mămăligă de o tonă, în speranța că vor ajunge în Cartea Recordurilor. 
Festivalul Național Ziua Porumbului, se desfășoară în fiecare an la sfârșitul verii, începutul toamnei.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM