Ieri, 24 august 2016, Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul şedinţei de lucru, lista câştigătorilor Premiului Naţional, ediţia 2016.Candidații la Premiul Naţional au concurat la patru domenii – cultură și artă, știinţă, tehnologii, sport.
Și la ediția 2016, comunitatea științifică a fost reprezentată onorabil la compartimentele știință, tehnologii, cultură și artă.
Astfel, Premiul Naţional 2016, în domeniul ştiinţei a fost acordat:
Doctorului habilitat, profesor Victor ŢVIRCUN, academician-coordonator al Secției științe umanistice și arte a AȘM - pentru valorificarea istorico-științifică a moștenirii intelectuale a lui Dimitrie Cantemir și promovarea acesteia pe plan internațional.
Doctorului habilitat în științe medicale, Constantin EȚCO - pentru contribuția sa în dezvoltarea managementului sistemului de sănătate și implementarea asigurărilor medicale obligatorii în Republica Moldova.
În domeniul tehnologiilor:
Doctorului în ştiinţe agricole, Gheorghe GABERI şi doctorului habilitat în ştiinţe tehnice, Constantin SÎRGHI - pentru crearea și implementarea soiurilor autohtone și a tehnologiilor moderne în sectorul vitivinicol național.
În domeniul culturii și artei:
Scriitorului, doctor habilitat în filologie Andrei ŢURCANU - pentru lucrările de critică literară și poezie ,,Arheul marginii și alte figuri” și ,,Zăpezi în august”.
Laureaţi ai Premiului Naţional 2016 au mai fost desemnaţi:
Conf. Univ. Anatolie Zolotcov - pentru soluțiile tehnologice privind rezistența pereților structurali de beton armat a clădirilor la acțiuni seismice.
Artistului Nicolae Glib - pentru excelență în carieră sa muzicală.
Actorului Petru Hadîrcă – pentru promovarea artei teatrale în Republica Moldova şi peste hotare.
Regizorilor Virgiliu Mărgineanu şi Leontina Vataman-Mărgineanu - pentru inițierea și organizarea cu succes a Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf”.
Poetului Traian Vasilcău- pentru trilogia psalmodică „Regăsit în cer”, promovarea literaturii naţionale peste hotare și organizarea evenimentelor culturale de susţinere a tinerelor talente.
Simion Zamşa, pentru activitatea fructuoasă în domeniul artei plastice, inclusiv Opera omnia.
Premiul Naţional se acordă anual de către Guvern, în semn de recunoștință pentru rezultatele obţinute în diverse domenii de activitate. Selectarea laureaţilor a fost realizată prin vot secret de către o comisie specială, din care fac parte miniştri, conducători ai instituțiilor de resort, personalității din domeniul culturii și artei, reprezentanți ai mediului academic.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca i-a felicitat pe proaspeții Laureați ai Premiului Național 2016, apreciind eforturile și munca de zi cu zi dedicată științei, lucru ce sporește nu doar imaginea comunității științifice, dar și a țării. Le-a dorit sănătate și noi cuceriri.
Ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional va avea loc vineri, 26 august 2016, la Palatul Republicii.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|