Ieri, 24 august 2016, Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul şedinţei de lucru, lista câştigătorilor Premiului Naţional, ediţia 2016.Candidații la Premiul Naţional au concurat la patru domenii – cultură și artă, știinţă, tehnologii, sport.
Și la ediția 2016, comunitatea științifică a fost reprezentată onorabil la compartimentele știință, tehnologii, cultură și artă.
Astfel, Premiul Naţional 2016, în domeniul ştiinţei a fost acordat:
Doctorului habilitat, profesor Victor ŢVIRCUN, academician-coordonator al Secției științe umanistice și arte a AȘM - pentru valorificarea istorico-științifică a moștenirii intelectuale a lui Dimitrie Cantemir și promovarea acesteia pe plan internațional.
Doctorului habilitat în științe medicale, Constantin EȚCO - pentru contribuția sa în dezvoltarea managementului sistemului de sănătate și implementarea asigurărilor medicale obligatorii în Republica Moldova.
În domeniul tehnologiilor:
Doctorului în ştiinţe agricole, Gheorghe GABERI şi doctorului habilitat în ştiinţe tehnice, Constantin SÎRGHI - pentru crearea și implementarea soiurilor autohtone și a tehnologiilor moderne în sectorul vitivinicol național.
În domeniul culturii și artei:
Scriitorului, doctor habilitat în filologie Andrei ŢURCANU - pentru lucrările de critică literară și poezie ,,Arheul marginii și alte figuri” și ,,Zăpezi în august”.
Laureaţi ai Premiului Naţional 2016 au mai fost desemnaţi:
Conf. Univ. Anatolie Zolotcov - pentru soluțiile tehnologice privind rezistența pereților structurali de beton armat a clădirilor la acțiuni seismice.
Artistului Nicolae Glib - pentru excelență în carieră sa muzicală.
Directorului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadîrcă – pentru promovarea artei teatrale în Republica Moldova şi peste hotare.
Regizorilor Virgiliu Mărgineanu şi Leontina Vataman-Mărgineanu - pentru inițierea și organizarea cu succes a Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf”.
Poetului Traian Vasilcău- pentru trilogia psalmodică „Regăsit în cer”, promovarea literaturii naţionale peste hotare și organizarea evenimentelor culturale de susţinere a tinerelor talente.
Simion Zamşa, pentru activitatea fructuoasă în domeniul artei plastice, inclusiv Opera omnia.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca i-a felicitat pe proaspeții Laureați ai Premiului Național 2016, apreciind eforturile și munca de zi cu zi dedicată științei, lucru ce sporește nu doar imaginea comunității științifice, dar și a țării. Le-a dorit sănătate și noi cuceriri.
Premiul Naţional se acordă anual de către Guvern, în semn de recunoștință pentru rezultatele obţinute în diverse domenii de activitate. Selectarea laureaţilor a fost realizată prin vot secret de către o comisie specială, din care fac parte miniştri, conducători ai instituțiilor de resort, personalității din domeniul culturii și artei, reprezentanți ai mediului academic.
Ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional va avea loc vineri, 26 august 2016, la Palatul Republicii.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|