Științele agricole - la Festivalul Strugurelui

2016-08-22
 

Peste 70 de viticultori din 18 raioane ale republicii și-au dat întâlnire duminica aceasta, la 21 august, la Cimișlia, unde s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Festivalului Strugurelui.

Cu o colecție impresionantă de soiuri noi de struguri, la festival, a participat și Institutul  Stiințifico-Practic de Horticultura si Tehnologii Alimentare (ISPHTA). Expoziția a fost vizitată de delegația oficială, în frunte cu prim-ministrul Pavel Filip. Directorul Institutului, dr.hab. Constantin Dadu a prezentat cca 12 soiuri semi-timpurii și timpurii de struguri, soiuri multiforme, fără semințe, printre primele din Republica Moldova,  inclusiv Apiren roz basarabean, Prezentabil, kișmiși, Ialovenskii ustoicivii etc.
 
Fiind prezenți încă de la prima ediție, directorul Constantin Dadu a menționat și unele constatări, dar și așteptări. Domnia Sa consideră, că organizarea unor atare festivaluri sunt binevenite și au un impact benefic atât asupra producătorilor, cercetătorilor, cât și consumatorilor. Este locul unde se întâlnesc toți producătorii din domeniu, abordează diferite probleme care îi frământă, își împărtășesc din experiența proprie, dar pot face și publicitate propriului produs, unde și cum pot fi exportați strugurii autohtoni.
 
Dr. Fiodor Cazac, șeful Laboratorului Ameliorare Genetică și Clonală a viței de vie la ISPHTA a fost și membru al Comisiei de jurizare care a apreciat soiurile prezentate la festival. Domnia Sa a remarcat faptul că, practic, după calitățile gustative soiurile, elaborate de institut au ocupat mai mereu primele locuri.
 
Bătălia la festival s-a dat după și pe cel mai mare/greu strugure. Strugurele câștigător a cântărit 3kg 880 gr și a fost licitat la suma 2300 lei. Câștigătorii au fost menționați cu cupe, medalii și diplome de onoare, vor fi menționați.
 
Premierul Filip a apreciat munca viticultorilor și i-a felicitat pe aceștia pentru efortul lor de  a menține acest brand de țară, care constituie o ramură importantă a economiei naționale. Totodată, șeful Executivului i-a îndemnat pe producătorii de struguri șă-și continue activitatea, inclusiv prin implementarea noilor tehnologii, reiterând sprijinul Guvernului pentru agricultori în lansarea afacerilor competitive în domeniu.
 
Festivalul Strugurelui are ca scop promovarea producerii și consumului de struguri, precum și facilitarea stabilirii relațiilor comerciale între agricultori, inclusiv cu parteneri din străinătate.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM,
Cimișlia