În contextul lansării Apelului la consolidare în sprijinul proiectului de integrare europeană a Republicii Moldova de către Prim-ministru Pavel Filip (http://gov.md/ro/content/apel-la-consolidarea-intregii-societati-sprijinul-proiectului-de-integrare-republicii), aș dori să menționez că acest obiectiv este inerent comunității științifice.
În 2012, Moldova a devenit prima țară din spațiul CSI și Parteneriatul estic, care a obținut statutul de țară asociată la Spațiul European de Cercetare, iar în 2014, acest statut a fost obținut și pentru noul Program European Orizont 2020.
Beneficiile integrării sunt evidente. În cadrul apelurilor din Programul Cadru 7 au fost depuse peste 337 de propuneri de proiecte cu participarea grupurilor de cercetare din Moldova, din care 58 de proiecte au fost susținute de Comisia Europeană, cu un volum de finanțare în suma de 4.15 milioane euro.
În 2014- 2015, în cadrul Programului Orizont 2020, au fost depuse peste 130 de propuneri, care întrunesc peste 180 de participanți din Republica Moldova, din care 15 de proiecte au fost susținute de către Comisia Europeană, cu un volum de finanțare în suma de 1.94 milioane euro.
În comparație cu țările din Parteneriatul Estic, luând în considerație numărul de populație, Republica Moldova este cel mai activ participant la apelurile din cadrul Programului ORIZONT 2020, după cum urmează: de 2 ori mai activă decât Armenia și Georgia; de 3 ori mai activă decât Belarus; de 4 ori mai activă decât Ucraina; de 13 ori mai activă decât Azerbaidjan.
Datorită efortului consolidat al oamenilor de știință, autorităților și societății am sporit considerabil vizibilitatea cercetării naționale și am obținut recunoașterea comunității științifice europene pentru aceste eforturi. Cercetarea națională este acel sector, care a obținut cele mai palpabile rezultate în parcursul european al țării noastre din ultimii ani.
Conform clasamentului mondial Ranking Web of Research Centers din 2016, Academia de Științe a Moldovei își menține poziția de top dintre instituțiile naționale cu profil științific și se clasează printre primele centre de cercetare din lume și europa (http://asm.md/?go=noutati_detalii&n=7497&new_language=0).
În anul curent, Comisia Europeană, la solicitarea Academiei de Științe a Moldovei, a organizat un exercițiu de evaluare a sistemului național de cercetare și inovare. Rezultatele acestui exercițiu vor fi implementate în cadru reformei preconizate pentru acest domeniu, care, în viziunea savanților, va consolida comunitatea științifică.
În perioade de incertitudine, în țările care și-au dorit dezvoltarea, știința a fost sprijinită de autorități și chiar finanțată suplimentar. Conștientizarea acestui deziderat oferă guvernanților un instrument suplimentar de realizare a agendei de dezvoltare.
Academician Gheorghe Duca,
Președintele Academiei de Științe a Moldovei |