Imensitate de culori, prezentată de artiști plastici europeni, la Expoziția de Artă „Culori eterne”

2016-07-23
 

La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost inaugurată, la 21 iulie 2016, Expoziția de Artă „Culori eterne”. Evenimentul a fost organizat de Galeria Europeʼs Art şi s-a desfăşurat sub patronajul preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu. Printre parteneri se numără și Academia de Științe a Moldovei.

La manifestare au fost prezenți oficiali, șefi ai misiunilor diplomatice, acreditate la Chișinău, oameni de cultură și artă, reprezentanți ai mediului academic. Academia de Științe a Moldovei a fost reprezentată de Secretarul științific general, dr.hab., Aurelia Hanganu.

Iana Stanţieru, directorul Galeriei de Artă a menționat că „Galeria de Artă Europe’s Art este una foarte armonioasă și include lucrările a 23 de artiști plastici din 14 ţări, inclusiv România, Arabia Saudită, Franţa, Finlanda, Rusia etc., scopul fiind de a promova creația lor atât în ţările europene, cât şi peste hotarele Europei.

Oaspeții au fost salutați de gazda evenimentului, Mihai Ursu, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Vorbind despre importanța expoziției, directorul a remarcat că obiectivul acestei expoziții este de a identifica ansamblul trăsăturilor specifice unei națiuni, exprimate în artă, exprimând speranța că publicul din Chișinău va folosi această frumoasă ocazie pentru a admira operele artiștilor plastici europeni.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a mulțumit pentru onoarea de a participa la acest inedit eveniment dedicat culturii și artei, subliniind că a auzit prima dată despre acest eveniment în Parlamentul European. Le-a mulțumit și artiștilor și organizatorilor pentru eforturile depuse, exprimându-și speranța că expoziția va deveni o tradiție. „Tematica acestei expoziții ne arată diferențele care există de la țară la țară, de la autor la autor, dar și ceea ce ne unește pe noi toți – arta și cultura. Expoziția prezintă o diversitate imensă de culori, iar autorii tablourilor impresionează. Sunt de apreciat și eforturile organizatorilor, care reușesc de fiecare dată, atât la nivel european, cât și la nivel național să promoveze arta, fiind adevărați ambasadori ai țării noastre”, a menționat președintele Parlamentului.

Prezentă la eveniment, Dna Monica Babuc, ministru al Culturii a salutat iniţiativa structurilor europene de a organiza atare eveniment la Chișinău. „Prin această expoziție încercăm să aducem la cunoștință o idee remarcabilă – cultura unește. Cultura arată întregii lumi că se poate trăi frumos prin artă și este salutabil că și la noi se înrădăcinează această tradiție de a organiza expoziții ale pictorilor de talie mondială”, a precizat ministrul Culturii.

În numele Academiei de Științe a Moldovei, un cuvânt de salut și de felicitare organizatorilor și participanților a rostit dr. hab. Aurelia Hanganu, Secretar științific general al AȘM. Dna Hanganu a remarcat importanța evenimentului pentru oamenii de cultură din țara noastră, eveniment foarte inspirat, plin de culoare și cu un generic provocator. Secretarul științific general a exprimat, de asemenea, mândria pentru faptul că printre participanții la expoziție se regăsesc învățăcei, cercetători din cadrul institutelor de cercetare academice, or, tehnicele care au permis realizarea acestor capodopere reprezintă, de fapt, niște inovații ale celor care muncesc zi de zi.

Dr.hab., prof. Aurelian Dănilă, membru al Academiei Europene pentru Știință și Artă a dorit ca expoziția lansată la Chișinău să fie de bun augur și și-a exprimat speranța ca maeștri noștri să aibă parte și pe viitor de asemenea expoziții.

Dr. Natalia Procop, cercetător științific în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM a fost una din protagonistele Expoziției, care a reprezentat frumos Academia de Științe. Tânăra cercetătoare a participat cu o lucrare, având drept titlu „Streliție 11”. Aceasta este o serie pe care a început-o de vreo trei ani și tot lucrează la ea, pentru că, în opinia autoarei, este o temă inepuizabilă. Natalia nu este la prima ei colaborare cu Europe’s Art. A mai participat la o expoziție de grup în Parlamentul European și la Consiliul Europei anul trecut.

Şi dacă este o expoziţie ce încearcă să promoveze cultura, istoria neamului peste hotare, artiştii care au participat în cadrul proiectului se bucură de această deschidere și speră ca lucrările lor să-și ia zborul în mai multe țări.

În cadrul expoziției sunt prezentate lucrări ale pictorilor Elvira Cemortan-Voloșin, Eleonora Romanescu, Vitalii Tisee, Natalia Procop din Republica Moldova, Cassandra J. Vainhouse și Cezara Kolesnikdin din Franța, Kassimir Savov (Bulgaria), Helene Pavlopoulou (Grecia), Ekaterina Shuster (Rusia) și Abbas Almosawi (Bahrain).

Expoziția va fi deschisă în perioada 21 iulie-14 august 2016, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Galeria Europeʼs Art, care promovează artiștii la nivel european, 5% din vânzările tablourile fiind redirecționate în proiecte caritabile, destinate copiilor. Expoziții similare au fost organizate anterior la Parlamentul European și Comisia Europeană.

După 14 august curent, o parte din lucrări vor pleca la Bahrain, altă parte - în Singapore.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM