La 14 iulie 2016, în cadrul unei ceremonii, la Reşedinţa de Stat a Republicii Moldova, Preşedintele, Nicolae Timofti, a înmânat unui grup de cetățeni distincții de stat, conferite, anterior, prin decrete prezidențiale, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite faţă de stat, pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniile respective de activitate şi înaltă măiestrie profesională.
Printre cei decoraţi se numără mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice.
În cadrul ceremoniei, cu mai înaltă distincție de stat - Ordinul Republicii - a fost decorat academicianul Mircea BOLOGA, pentru activitate ştiinţifică îndelungată și prodigioasă, dar şi merite în pregătirea tinerilor savanţi şi a specialiştilor de înaltă calificare.
Ordinul „Gloria Muncii” a revenit:
Dr.hab. Vasile BOTNARI - director al Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM;
Prof. Ion COMANICI - cercetător științific principal la Grădina Botanică (Institut), a AȘM;
Dr. Aurel SÎMBOTEANU - prorector al Academiei de Administrare Publică ;
Dl Mihai PAPUC - șef de redacție în cadrul Întreprinderii de Stat Editorial-Poligrafice „Știința”
De Medalia „Meritul Civic” s-a învrednicit:
Dr.hab. Laurenția UNGUREANU - director adjunct al Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei
Cu Titlul onorific „Maestru în Artă” a fost distins dr.hab.Victor GHILAȘ - director al Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM:
Întrebat ce semnifică această înaltă distincție pentru Domnia Sa, acad. Mircea Bologa a declarat că acesta este rodul muncii unei vieți în slujba științei, considerând că este și o nouă obligațiune pentru el, dar și toți cei care s-au învrednicit de atare considerație din partea conducerii statului. „Sincere mulțumiri pentru înalta apreciere a unei vieți în slujba științei. Vor trece ani, Moldova, Academia vor intra binemeritat în familia europeană, se vor armoniza perseverențele, iar această zi va rămâne pentru fiecare dintre noi o frumoasă amintire. Trăim și vom retrăi cu recunoștință acest eveniment major. Ne vom onora obligațiunile cu devotament pentru țară și neam”, a menționat deținătorul celei mai înalte distincții de stat, academicianul Bologa.
Pentru directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM, dr.hab. Vasile Botnari, Ordinul „Gloria Muncii” distincția este o recunoaștere a rezultatelor științifice, pe care le-a realizat împreună cu Institutul pe parcursul mai multor ani. „Consider că este o apreciere înaltă nu numai a activității mele de 36 de ani în știință, dar și a colectivului, pe care am onoarea să-l conduc. Este un prilej de mândrie, satisfacție și bucurie, pentru că ceea ce am realizat, ceea ce am reușit să implementăm, a fost apreciat atât de înalt”.
„Cred că această distincție este un prilej de bucurie și satisfacție că munca asiduă și cu multă dăruire de sine a fost apreciată, o muncă realizată timp de 27 de ani în cadrul Institutului de Zoologie al AȘM. În acest răstimp, am depus toate eforturile ca rezultatele științifice să fie competitive în plan național și internațional, pentru ca imaginea institutului să fie la nivel”, a subliniat dr.hab., profesor cercetător, Laurenția Ungureanu, mulțumind colectivului care a știut întotdeauna să o susțină și împreună să realizeze lucruri frumoase.
Ion Comanici, prof., univ. cercetător principal la Grădina Botanică (Institut) a AȘM: „Această distincție este recunoașterea rezultatelor activității mele de peste 50 de ani asupra nucului care este o cultură strategică pentru țara noastră, despre care regretatul Ion Vartamanu scria „acești nucari care erau solitari stau ca niște cronici ale dragostei noastre”. Este cel a pus bazele de înmulțire vegetativă, prin altoire, dând posibilitate să se dezvolte cultura de nuci.. Profesorul este mândru pentru faptul că, dacă astăzi este o ramură nouă a agriculturii Moldovei - cultura de soia nucului sau nucicultura, aici este și aportul său.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|