Astăzi, 28 iunie 2016, Institutul de Genetică Fiziologie şi Protecţie a Plantelor (IGFPP) al AŞM a prezentat rezultatele obţinute de cercetătorii institutului în domeniul ameliorării culturilor cerealiere, leguminoase, legumicole, plantelor aromatice şi medicinale.
Invitați la evenimentul de prezentare au fost președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, dr. Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), membrii ai AȘM și directori de institute din cadrul Secțiilor de științe ale naturii și exacte și agricole.
Directorul IGFPP, dr.hab. Vasile Botnari a remarcat că cercetările s-au axat preponderent pe culturile cerealiere, referindu-se însă și la leguminoase, plantele eterooleaginoase și medicinale, multianuale, energetice, dar și la o colecție regională de viță de vie. „Atragem o atenție deosebită soiurilor de grâu durum care nu sunt decât în cadrul Institutului de Genetică, dar și la culturile de triticale care, sperăm noi, pe viitor vor ocupa suprafețe impunătoare, pentru că este o cultură cu mari perspective atât furajeră, cât și pentru panificare”, a subliniat directorul Botnari.
Oaspeţii au vizitat sectoarele experimentale ce cuprind culturile cerealiere, unde, după un şir de parametri fiziologici, biochimici, agronomici, a fost realizată selectarea celor mai performante genotipuri de triticale, grâu durum şi comun etc. Începând cu săptămâna viitoare, vor demara lucrările de seceriș, astfel încât cercetătorii sunt nerăbdători să vadă rezultatele finale ale muncii lor care includ nemijlocit recolta şi calitatea boabelor. În cadru vizitei, oaspeții, în mare componență specialiști în domeniu, au apreciat rezultatele obținute de cercetători, evaluând noile genotipuri de triticale, grație capacității de productivitate, rezistenţă la secetă, maladii, calitate, fiind luate în considerare și condițiile climatice inadecvate din ultimii ani.
La finele vizitei, Dl Mircea Snegur a declarat că a rămas impresionat de rezultatele pe care le-a văzut, dar și de multitudinea culturilor cerealiere, de starea îngrijită a sectoarelor experimentale, remarcând în context, eforturile depuse de cercetătorii IGFPP. Excelența Sa a mulțumit pentru invitație, mărturisind că a primit o satisfacție sufletească extraordinară. Totodată, Președintele Snegur a exprimat certitudinea că nu trebuie să mergi în altă parte ca să-ți „potolești„ dorul de știință, mai exact, de știință fundamentală aplicativă, pentru că ea este aici, la noi. „Vă mulțumim foarte frumos, m-a impresionat foarte mult profunzimea cercetărilor, rezultatele reale pe care le-am văzut, m-a impresionat cultura câmpurilor, înverzirea, tot”, a declarat Dl Snegur, dând asigurări că va reveni la Instititut ori de câte ori va fi invitat.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a ținut să specifice faptul că toate realizările Institutului, inclusiv, în colaborare cu partenerii de peste hotare (SUA, Marea Britanie, Franţa) denotă faptul că acesta este un institut lider în cadrul instituţiilor academice şi are o perspectivă de dezvoltare clară, dar este și un exemplu demn de urmat pentru alte instituții. Totodată, președintele Duca a subliniat că aceste rezultate se datorează nemijlocit managementului iscusit al directorului Vasile Botnari, care a reuşit într-o perioadă de timp relativ scurtă să consolideze colectivul și să-l orienteze spre cercetări de importanţă ştiinţifică şi relevanță practică pentru ţară.
O apreciere înaltă rezultatelor obținute la moment de către Institut a fost dată de dr. Gheorghe Gaberi, ANSA. „Eu cred că locurile, funcțiile nu trebuie să fie ocupare după titluri, dar după rezultatele pe care le avem în fiecare zi”, a spus directorul ANSA, exprimând opinia că aici trebuie să vină mult mai mulți oameni să vadă aceste realizări. Cu părere de rău, susține Dl Gaberi, puține locuri au rămas cu o concentrație de valori așa mare, opinie exprimată și cu alte ocazii, fiind în vizită pe terenuri experimentale ale Institutului. Oficialul a invocat, bineînțeles, și faptul că Institutul a reînviat sau, mai bine zis, a urcat o nouă treaptă odată cu venirea dl Botnari în calitate de director.
„Sunteți unica instituție care vă preocupați de cercetările în domeniul protecției plantelor, un domeniul destul de important pentru țara noastră”, a declarat Dl Gaberi, cu miza foarte pe participarea Institutului în proiectele comune care vor fi inițiate”.
„Este o zi pe care o scriu la zilele bune și zic că am fost rai, fiindcă așa frumusețe este imposibil să mai găsești undeva”, a spus directorul ANSA, considerând că atare ieșiri în câmp trebuie să fie transformate într-o tradiție, să ia forma unei măsuri publice, să vină tineretul, orășenii să vadă cum se face pâinea, de unde și din ce se ia.
Îndemnul de a fi vizitați a fost reiterat și de către directorul IGFPP, Vasile Botnari care a remarcat: „Societatea trebuie să ne viziteze cât mai des, să vină la noi, căci avem ce prezenta. Mai mult ca atât, recent, am avut în vizită specialiști din Japonia, Marea Britanie, Suedia, care au rămas surprinși plăcut de nivelul cercetărilor pe care noi le efectuăm. Actualmente, avem colaborări cu majoritatea țărilor cu dezvoltare durabilă în agricultură, inclusiv, Marea Britanie, Japonia, Coreea, Germania, etc, dar și cu țări din fosta Uniune Sovietică.
Întrebat fiind cu ce se mândrește cel mai mult astăzi Institutul, directorul a remarcat că se mândrește cu tot fondul genetic pe care îl dețin la ora actuală, considerând că este o datorie sfântă a oamenilor de știință de a păstra acest fond care este nu altceva decât aurul pe care îl are Republica Moldova. Chiar dacă au implementări a soiurilor noi din Franța, Olanda, alte țări, directorul Botnari este de părere că trebuie de promovat pe toate căile posibile și resursele genetice autohtone obținute de la strămoșii noștri, lucru pe care îl și fac.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|