A plecat în eternitate „poetul gliei noastre”, acad. Mihail Lupașcu

2016-06-25
 
La numai câteva zile de la plecarea la Ceruri a m.c. Eugen Zgardan, o veste la fel de  tristă a zguduit din nou comunitatea științifică din țară. Încă un ilustru savant a ales calea neîntoarcerii, încă un nume sonor care va rămâne scris cu litere de aur în istoria științei moldave se desparte de lumea pământească. A plecat din rândurile noastre patriarhul științei agricole, o personalitate a neamului nostru, academicianul Mihail Lupașcu, doctor habilitat în științe agricole, profesor universitar, savant în domeniul fitotehniei și producerea nutrețurilor.
 
„Nu doar comunitatea științifică, dar întreaga țară își apleacă capul astăzi în memoria acestei personalități notorii a neamului nostru, care a realizat multiple proiecte pentru redresarea situației în agricultură, pentru încurajarea cercetării științifice”, a menționat la mitingul de doliu care a avut loc la Academie, la 22 iunie, acad. Boris Gaina, academician-coordonator al Secției științe agricole a AȘM. Academicianul l-a cunoscut personal pe regretatul savant încă în 1979, adjudecându-și dreptul de a-l caracteriza ca pe un om care avea o grijă părintească față de tineret, de cercetare, de dezvoltarea științei agricole. „Niciodată știința agricolă nu a fost atât de puternic susținută, decât în perioadă când acad. Lupașcu era ministru al Agriculturii”, a subliniat acad. Gaina. 
 
În numele conduceri AȘM, comunității științifice, acad. Ion Tighineanu, președinte interimar al AȘM, a exprimat sincere condoleanțe și sentimente de profundă compasiune familiei, colegilor și apropiaților în legătură cu plecarea în eternitate  acad. Mihail Lupașcu, care a fost o personalitate notorie, un savant ilustru, un pilon al neamului și patriarhul științei agricole, patriarhul unei dezvoltări durabile în țara noastră. Având o carieră mereu în ascensiune, dinamică, academicianul a creat o școală științifică în biologia plantelor furajere, a pregătit o pleiadă întreagă de cercetători tineri, a publicat 400 de lucrări științifice, 28 monografii, broșuri. Acad. Mihail Lupașcu a fost nu numai un savant celebru, dar și un om de stat, a subliniat președintele interimar, menționând, în context,  cele mai înalte funcții, pe care le-a deținut de-a lungul vieții - ministru, președinte al Sovietului Suprem, vicepreședinte al AȘM, academician-coordonator, director general al Institutului „Selecția” etc., funcții în care a reușit și a înregistrat performanțe. „Cheia succesului eu o văd în abordarea științifică, în abordarea științifică a proceselor, în toată activitatea multilaterală a acad. Mihail Lupașcu și prin aceasta și-a câștigat aprecierea și respectul colegilor, creându-și o bună imagine nu numai la noi în țară, ci și peste hotarele ei”, a remarcat acad. Tighineanu. Acad. Lupașcu pleacă în eternitate, dar va rămâne în inimile și memoria celor care l-a cunoscut pentru totdeauna, a relevat savantul. 
 
„Este dificil astăzi să apreciem la justa valoare semnificația activității acad. Lupașcu în dezvoltarea agriculturii și dezvoltarea științei agricole, fiind numit pe bună dreptate patriarhul științei agricole moldave”, avea să spună acad. Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor, care a avut onoarea să activeze împreună cu regretatul savant mai mulți, fie în funcție de vicepreședinte al AȘM, de ministru sau de membru al Prezidiului. A fost un savant cu merite deosebite, fiind recunoscut nu doar la noi în țară, dar și peste hotarele țării, recunoașterea manifestându-se atât prin alegerea sa în calitate de membru titular al Academiei Agrare din Rusia, dar și de conducător al Secției plantelor furajere, în fosta Uniune Sovietică. Acad. Furdui a remarcat tezaurul impresionant de cărți, care vor rămâne cărți de căpătâi pentru toți cei care activează în agricultură. „Sunt sigur că cei care l-au cunoscut niciodată nu-l vor da uitării și el permanent va fi un etalon de consacrare dezvoltării științei și țării”, a spus acadenicianul.  
 
Prezent la mitingul de doliu, primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a menționat că astăzi țara petrece pe în ultimul drum, în primul rând, un Om bun, un Om cu un comportament extraordinar, impecabil cu colegii și subalternii. „Academicianul Lupașcu a lăsat urme pronunțate în știința agricolă și academică și nu în interes personal, ci pentru binele societății”, a spus Excelența Sa. Academicianul Lupașcu a fost unul din inițiatorii și promotorii integrării nemijlocite a științei cu producția, exemplu elocvent fiind Asociația Științifică de Producție „Selecția” de la Bălți, pe care a creat-o fiind una din primele și în aceste condiții a depus eforturi colosale pentru valorificarea progresului tehnico-științific în domeniul cultivării culturilor de pe câmp cum ar fi: soiuri calitative, semințe înalt productive, tehnologii progresiste adaptate la condițiile noastre ș.a. Reiterând afirmațiile acad. Furdui, Președintele Snegur a menționat, în cunoștință de cauză, că mulți ani la rând, Mihail Lupașcu a fost unicul președinte al Comisiei zonale pentru elaborarea sistemului științific argumentat al agriculturii Moldovei sau de gospodărie în agricultura republicii, un merit extraordinar având în educarea cadrelor tinere pentru știința agricolă din țară. „Dumnezeu să-l ierte, să-l primească în Împărăția Sa și să-l odihnească în pace”, a spus Dl Mircea Snegur. 
 
Eleonora Graur, președintele raionului Rezina, nepoata regretatului savant, își amintește că cele mai bune sfaturi le-a primit de la unchiul său Mihail Lupașcu, care era un mare înțelept și căruia îi va purta mereu tot respectul și prețuirea. Nu doar cei care sunt prezenți astăzi îl petrec cu tristețe pe ultimul drum, a spus Dna Graur, dar și cei din raionul Rezina, împreună cu concetățenii de la  baștină regretatului savant - Cuizăuca, care au venit în număr mare să-l conducă pe ultimul drum pe cel care a fost mândria satului și care mereu s-a interesat cum se dezvoltă localitatea natală. 
 
Clipele triste de despărțire de unul dintre cei mai iluștri savanți, om de știință, om de stat, de  prietenul și colegul său Mihail Lupașcu au fost expuse de acad. Alexandru Ciubotaru. L-a caracterizat ca pe un adevărat cetățean al țării, cu deosebită dragoste de țară și conștiincios în tot ce făcea.  
 
Un mesaj de compasiune a transmis, în numele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, viceministrul Vasile Luca. „Performanța științifică și devotamentul academicianului Mihail Lupașcu pentru a dezvolta și a construi un sistem al agriculturii pe baza regimului ecologic în Republica Moldova reprezintă un model la care se pot raporta atât tinerii savanți cât și cei care administrează sfera științei și practicii agricole. Mihail Lupașcu va rămâne în sufletele și gândurile noastre pentru perseverența, pentru negația și înțelepciunea cu care și-a desăvârșit viața și cariera. Demnitarul a exprimat sincere condoleanțe familiei îndoliate pentru trecerea în cele veșnice a acad. Mihail Lupașcu, omul care a muncit cu conștiință și dedicare pentru oameni.  
 
„A plecat dintre noi Mihail Lupașcu, academician, om de omenie, om care toată viața a lucrat pentru știință, pentru țară, pentru agricultură”, a spus acad. Vasile Micu, un alt nume greu de savant în domeniul științelor agricole, care a colaborat zeci de ani cu acad. Lupașcu, activitatea lui, dar și el însuși rămânând a fi un exemplu, un îndrumător înțelept. I-a îndemnat pe cei care vin să-i urmeze semnul, să fie ca el și să muncească pentru țară. 
 
Dr. hab., prof. Boris Boincean a ținut să specifice că cei de la Bălți îi sunt  recunoscători pentru tot ce a făcut regretatul academician pentru Institutul „Selecția”, fiind director al instituției. Datorită dumnealui, astăzi Institutul este unul integru, cu succese mari care reprezintă mândria zonei de nord.„ Durerea este foarte mare, dar vă puteți alina sufletele cu gândul că acad. Lupașcu a contribuit foarte mult la prosperarea agriculturii, la prosperarea întregii noastre țări, vă puteți mândri și se pot mândri și nepoții și strănepoții”, a spus prof. Boincean, adresând condoleanțe familiei.           

Mareadurere pentru pierderea care a suferit-o a fost exprimată de unul din discipolii marelui om și savant, dr. Nistor Bolocanu, care l-a însoțit în viață aproape 40 de ani, a fost martorul activității dumnealui în toate circumstanțele. Personal, îi este foarte recunoscător pentru că i-a decis soarta. A vorbit ca despreun părinte, un părinte conducător, dar și un părintespiritual, de aceea, și durerea deveni și mai puternică și mai  necruțătoare. Întrebat de un jurnalist, cu ocazia aniversării a 80-a, cine este Mihail Lupașcu, discipolul își amintește că a spus atunci fără a ezita „este poetul gliei noastre”. Dl academician, prin lucrările pe care le-a scris, a cântat tot ce este mai frumos în această țară. I-a promis scumpului părinte că vor continua tot ce a creat și  făcut bun și util în viață. „Doamne, ceea ce rămâne pe pământ noi vom ocroti, ceea ce pleacă în Ceruri… ocrotește, Doamne, sufletul acestui mare Om”,  a  spus cu tristețe discipolul.
 
Academicianul Mihail Lupașcu s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. Sicriul cu corpul neînsuflețit al savantului a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
                      Centrul Media al AȘM