(27.08.1928 – 21.06.2016)
Academia de Științe a Moldovei, comunitatea științifică a primit cu tristețe vestea trecerii la cele veșnice a academicianului Mihail LUPAȘCU, doctor habilitat în științe agricole, profesor universitar, savant în domeniul fitotehniei și producerea nutrețurilor.
Mihail Lupascu s-a născut la 27 august 1928 în s. Cuizăuca, r-nul Rezina. A absolvit Şcoala Agricolă din s. Cucuruzeni (1948) şi Institutul Agricol din Chişinău (1953), apoi a urmat doctorantura la Grădina Botanică a Filialei Moldoveneşti a AŞ a URSS (1954-1957). Inițial a fost angajat ca cercetător ştiinţific inferior la Grădina Botanică (1957-1959), apoi conferenţiar la Institutul Agricol din Chişinău (1959-1961).
A fost director al Institutului Moldovenesc de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Culturilor de Câmp (Bălţi) (1962-1974) şi director general al A.Ş.P. „Selecţia” (1974-1978). A susținut teza de doctor habilitat în științe agricole în anul 1971, profesor universitar din 1972, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei din 1978. Ulterior, ocupă mai multe funcţii importante: academician-coordonator al Secției de Ştiinţe Biologice şi Chimice a AŞM (1978-1980), ministru al Agriculturii al RSSM (1980-1985), vicepreşedinte al AŞM (1978-1986, 1990-1995), şef al Laboratorului Agrofitocenoze de Culturi Furajere (1979-2004). Din 2004 este cercetător ştiinţific principal la Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1994-1998).
Academicianul Mihail Lupașcu a fost fondatorul şcolii ştiinţifice în domeniul biologiei plantelor furajere şi programării recoltelor. A elaborat bazele teoretice şi practice de producere a nutreţurilor şi proteinei vegetale, bazele modelării fitocenozelor culturilor de nutreţ şi ale programării recoltelor lor, precum şi bazele agrotehnice şi organizatorice de creare a asolamentelor furajere şi furajero-cerealiere în Republica Moldova. A avut o contribuţie substanţială la constituirea sectorului de producere a furajelor într-o ramură separată, care facilitează realizarea în practică a conceptului de dezvoltare a agriculturii Moldovei pe baze ecologice, atribuind un rol însemnat perfecţionării structurii suprafeţelor însămânţate cu culturi de câmp. A demonstrat eficienţa economică şi ecologică a prezenţei culturilor de nutreţ în agrolandşaftul republicii şi a fundamentat ştiinţific rolul culturii de lucernă în sporirea fertilităţii solului, în soluționarea problemei proteinei vegetale şi în atenuarea eroziunii de suprafață a solului provocate de apă şi de vânt. A contribuit la cercetarea şi implementarea noilor soiuri şi specii netradiţionale de culturi de câmp furajere şi a determinat rolul acestora în asigurarea sectorului zootehnic cu nutreţuri. În comun cu colegii a avut un aport considerabil în studiul fenomenului de secetă în agricultura Republicii Moldova și în elaborarea și implementarea tehnologiilor, procedeelor și metodelor științific argumentate de diminuare a impactului stresului hidric asupra productivității plantelor și dezvoltării unii agriculturi sustenabile.
A publicat în ţară şi în străinătate cca 400 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 28 de monografii, manuale, broşuri, în care a abordat probleme de agricultură şi ecologie: Смешанные посевы кормовых культур на силос (1965); Однолетние кормовые культуры (1972); Технические и кормовые культуры (1976); Люцерна (1988); Agricultura Moldovei şi ameliorarea ei ecologică (1996); Agricultura ecologică şi producerea furajelor în Republica Moldova (1998); Lucerna: importantaecologică şi furajeră (2004) ş.a.
A pregătit 10 doctori în ştiinţe agricole. Este membru titular al Academiei Agricole din Federaţia Rusă, membru de onoare al Academiei Agricole şi Silvice din România şi al Academiei Central-Europene pentru Ştiinţe şi Arte. Doctor Honoris Causa al Universităţii Agrare de Stat din Moldova.
Pentru activitate științifică prodigioasă și merite deosebite în dezvoltarea științelor agricole, academicianul Mihail Lupașcu a fost distins cu titlurile de „Om Emerit”, de laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova şi al Premiului „Gheorghe Ionescu-Şişeşti (România), a fost decorat cu, „Insigna de Onoare”, „Drapelul Roşu de Muncă”, Ordinul „Lenin” și „Ordinul Republicii”.
În aceste clipe de profundă tristețe, comunitatea științifică exprimă sincere condoleanțe familiei, colegilor, apropiaților în legătură cu trecerea la cele veșnice a celui care a fost academicianul Mihail LUPAȘCU.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Gheorghe Duca, Monica Babuc, Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Ion Tighineanu, Teodor Furdui, Maria Duca, Valeriu Rudic, Andrei Sangheli, Gheorghe Gaberi, Stanislav Groppa, Ion Guceac, Aurelia Hanganu, Alexandru Ciubotaru, Pavel Vlad, Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Ion Druță, Boris Gaina, Gheorghe Cimpoeș, Vasile Micu, Serafim Andrieș, Andrei Palii, Vasile Babuc, Ion Hăbășescu, Gheorghe Șișcanu, Aurelian Gulea, Petru Patron, Tudor Lupașcu, Mihail Vronschih, Vasile Luca, Vasile Botnari, Alexandru Teleuță, Boris Boincean, Valeriu Vozian, Valentin Focșa, Constantin Dadu, Gheorghe Tudorache, Valerian Darie, Liliana Cepoi, Mihail Lala
Corpul regretatului academician Mihail Lupașcu va fi depus în incinta Academiei de Științe a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 1), joi, 23 iunie 2016, între orele 10:00–12:00 .
Mitingul de doliu va avea loc cu începere de la ora 11:00.
Savantul va fi înmormântat la Cimitirul Central din Strada Armenească.
|