Activitatea științifică este cea mai frumoasă și atrăgătoare pentru cei cu gândul, sufletul și profesionalismul în Academie

2016-06-17
 

Un eveniment științific de amploare, dedicat aniversării a 70-a de la crearea primelor instituții de cercetare și a 55-a de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei, a avut loc la 16 iunie 2016, la Academia de Științe a Moldovei. Forul științific suprem s-a reunit în cadrul unei Conferințe științifice cu genericul sugestiv „Academia de Științe a Moldovei: Evoluție, instituționalizare, personalități (1946-2016)”. În cadrul evenimentului a fost inaugurată o expoziție de fotografii și documente cu același generic.

Un discurs inaugural a ținut președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca. Președintele Duca a felicitat participanții la conferință, exprimând cuvinte de apreciere autorilor rapoartelor care urmau să prezente evoluția și istoria dezvoltării științei, a institutelor de cercetare și Academiei în cei 70 și, respectiv, 55 de ani. Domnia Sa a trecut în revistă o serie de rezultate științifice dintre cele mai valoroase, mulțumind savanților pentru efortul, dedicația și atașamentul față de tot ceea ce înseamnă știința și rolul savantului în societate. „Chiar dacă am trăit o istorie poate mai controversată, mai ales, în domeniul științelor umaniste, noi am avut o istorie și un parcurs științific foarte frumos. Instituțiile noastre din domeniul științelor exacte, științelor naturii, inginerești, economice, juridice au avut succese destul de mari și care au reușit să promoveze imaginea comunității științifice din țara noastră în lumea științifică din alte țări și noi ne mândrim cu aceasta”, a remarcat academicianul. 

În deschiderea evenimentului m.c. Ion Guceac, vicepreședinte al AȘM, președintele comitetului de program al conferinței, a salutat prezența distinșilor oameni de știință la eveniment, remarcând că acesta este și un prilej excelent de a arunca o privire peste ani, de a face bilanțuri cantitative, dar și de a trasa noi obiective și asta pentru că, în cadrul sesiunilor, vorbitorii, savanți notorii, vechimea muncă a cărora, practic, coincide cu vârsta AȘM, și-au propus să expună în discursurile sale principalele etape parcurse de domeniile științifice și chiar propriile trăiri.

Conferința științifică aniversară și-a continuat lucrările în cadrul a două sesiuni. Vorbitorii au conferat despre evoluția institutelor de cercetare, Academiei, evocând numele sonore de savanți care au stat la baza formării acestora, reușitele înregistrate care au asigurat succesul științei naționale, problemele cu care s-a confruntat de-a lungul anilor știința și oamenii cu vocație în cercetare, regretele pentru carențele admise, soluțiile propuse, dar și propriile trăiri pe care le-au împărtășit, pe alocuri cu nostalgie, raportorii.

Sesiunea de rapoarte a demarat cu un demers științific cu genericul „Întâlniri cu președinți ai AȘM, constatări și impresii”, prezentat de acad. Mircea Bologa, savantul cu renume mondial, care a parcurs o cale lungă fiind contemporanul celor patru președinți. Savantul a reflectat importanța evenimentelor din propria experiență, cu precădere, în activitatea Institutului de Fizică Aplicată. „Avem 70 și 55 de ani doar calendaristic, înțelepciunea și vârsta maturității sunt cheile succesului, munca nu permite generației mai vechi să îmbătrânească și se poate ca înainte să ne aștepte cele mai surprinzătoare rezultate”, a subliniat în discursul său academicianul. Cu o mândrie aparte, respect și mare angajament, savantul a remarcat că activitatea științifică este cea mai frumoasă și atrăgătoare, rămânând cu gândurile, sufletul și profesionalismul în academie, cuprins, totodată, de sentimentele mărețe de a participa la dialogul generațiilor, evenimente memorabile pentru destinul unui om de stiintă. A dorit tuturor inspirație, o minunată perspectivă familiei academice, succese în inițiative, victorii creatoare, binele și fericirea.

Acad. Teodor Furdui, fondatorul Sanocreatologiei, președinte al Sfatului Academicienilor, prim-vicepreședinte de onoare al AȘM, a evocat în alocuțiunea sa istorii de succes ale oamenilor de știință în domeniile biologiei și chimiei. Savantul a venit cu informații rezumative, împărtășind și unele amintiri și impresii pe calea parcursă împreună. 

Despre evoluția științelor socioumanistice și personalitățile care s-au remarcat în domeniu a reflectat cunoscutul savant istoric, m. c. Demir Dragnev. Acad. Sveatoslav Moscalenco a vorbit în intervenția sa despre dezvoltarea științelor fizice. Două paradigme ale științe inginerești - a fost subiectul prezentat de acad. Ion Bostan. Academicienii Mihai Cimpoi, Gheorghe Ghidirim, Mitrofan Ciobanu și Vasile Micu au parcurs istoriile științelor, respectiv, filologice, medicale, matematice și agricole.

Prin decizia Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică, raportorilor le-a fost conferită Medalia jubiliară „70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare și 55 de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei”. Distincția respectivă a fost oferită și directorului Institutului de Cardiologie din Iași, membru de onoare a Academiei Medicale, Grigore Tinică, prezent la eveniment. Directorul Tinică, la rândul său, i-a înmânat președintelui AȘM o diplomă de excelență pentru Academie, pentru excepționala activitate de promovare a valorilor naționale, pentru contribuția deosebită la creșterea calității actului educațional și de cercetare științifică din Republica Moldova. De asemenea, cu ocazia celor două aniversări, oaspetele ieșean a înmânat o plachetă omagială cu recunoștință și apreciere pentru 70 de ani de patriotism, profesionalism și realizări deosebite.

La finele sesiunii, prim-vicepreședintele AȘM; acad. Ion Tighineanu a adus mulțumiri distinsilor savanți care au prezentat rapoarte,  au venit cu informații interesante, unele necunoscute chiar, au împărtășit din amintirile, trăirile și experiențele proprii, remarcând, totodată, efortul acestora în sintetizarea unui volum imens de date. Le-a adresat tuturor un mesaj de felicitare cu prilejul celor două aniversări și le-a dorit succese remarcabile în cariera științifică.

Toate discursurile prezentate în cadrul Conferinței vor face conținutul unei ediții speciale.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM