Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare și 55 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei, comunitatea științifică a fost sărbătorită, la 12 iunie 2016, în cadrul unui eveniment inedit, la Complexul Etno-Cultural „Vatra”, la care au participat conducerea țării, oaspeți din străinătate, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, asociațiile culturale și de creație, mediului de afaceri și cercetători.
Manifestarea a demarat cu un cuvânt inaugural din partea președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca. Președintele AȘM a salutat prezența Președintelui Nicolae Timofti, a Primului și celui de-al doilea Președinți ai Republicii Moldova – Mircea Snegur și Petru Lucinschi, vicepreședintelui Parlamentului, Liliana Palihovici, președintelui Comisiei Parlamentare Cultură, Învățământ, Știință, Mass-Media, Tineret și Sport, m.c, Vladimir Hotineanu, parlamentarului Violeta Ivanov, Secretarului General al Asambleei Parlamentare a țărilor Mării Negre, dl Asef Sari, a tuturor oaspeților din străinătate, exprimând onoarea pentru prezența lor la acest eveniment remarcabil.
Președintele AȘM a adresat un mesaj de felicitare tuturor cercetătorilor, oamenilor de știință, tuturor celor care și-au făcut o carieră și un destin din felul de a înțelege știința și celor care au conștientizat rolul acesteia pentru dezvoltare. „Ne-am dorit ca acest eveniment să fie unul deosebit și neordinar, ca această manifestare să fie un prilej de demonstrare și de promovare a rezultatelor noastre științifice, ca această sărbătoare să o trăim împreună cu toți cercetătorii, cu acei cetățeni ai Republicii Moldova care sunt alături de noi. Suntem toți azi, aici, pentru a apropia laboratorul de cetățean, pentru a crea o punte de legătură dintre cercetare și problemele societății. Vă felicit pe toți cu acest frumos prilej, ziua în care sărbătorim știința, cercetarea, dar și cunoașterea și doresc să avem împreună o zi cât frumoasă”, a menționat în mesajul său președintele Duca.
În deschiderea evenimentului, un mesaj de felicitare a adresat Președintele Nicolae Timofti. În discursul său, Șeful statului a subliniat specificul și impactul muncii savanților asupra bunăstării cetățenilor țării noastre, exprimând aprecieri pentru eforturile pe care le depun oamenii de știință, dar și deplina încredere că vor veni timpuri mai prielnice pentru activitatea nobilă a cercetătorului. „Societatea contemporană nu poate fi imaginată în afara științei și inovării. Se consideră, pe bună dreptate, că știința a impulsionat și a călăuzit evoluția societății încă de la începuturile ei. Istoria omenirii a reținut în analele sale nenumărate dovezi de dăruire și sacrificiu în numele afirmării adevărului științific”, a menționat Președintele Timofti. Totodată, Șeful statului a exprimat recunoștință generațiilor de străluciți savanți de ieri și de azi, angajaților din sfera cercetării și inovării, care, prin străduința și devotamentul lor, de-a lungul timpului, au asigurat continuitatea cercetărilor științifice.
În numele Parlamentului RM, cuvinte înalte de recunoștință și prețuire tuturor celor care prin proiecte de cercetare, contribuie la dezvoltarea țării, a rostit prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici. Dna Palihovici a exprimat recunoștință celor, care, prin jertfirea de sine au făcut numele Republicii Moldova cunoscut la nivel internațional prin marele lor realizări în domeniul chimiei, fizicii, matematicii, geneticii, medicinii, Republica Moldova mândrindu-se cu nume sonore de savanți care au contribuit la dezvoltarea științei mondiale. „25 de ani Parlamentul Republicii Moldova a făcut tot posibilul în susținerea cercetării, științei și inovației. Poate nu este suficientă contribuția pe care o acordă statul, ne vom strădui să fie în creștere, dar încurajez și doresc încă o dată ca ideile dumneavoastră să fie în permanentă dezvoltare, iar cercetarea, proiectele interesante de cercetare să nu se limiteze la hotarele Republicii Moldova, ci să fie extinse prin proiecte europene care ar aduce mai mult beneficiu întregii societăți”, a subliniat legislatorul.
În cadrul evenimentului, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, le-a acordat Președintelui Nicolae Timofti și prim-vicepreședintelui Parlamentului Liliana Palihovici Medalia aniversară „70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare” cu nr. 1 și 2.
În cadrul manifestării a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor „Savantul Anului” și „Tânărul Savant al Anului”, Premiilor Academiei de Științe pentru cele mai remarcabile realizări și Premiilor „Pârghia lui Arhimede” pentru jurnaliștii, care au promovat pe parcursul anului rezultatele cercetătorilor moldoveni.
Premiul „Savantul Anului” a fost înmânat acad. Mitrofan Ciobanu și dr. Sergiu Mustață.
Premiile Academiei de Științe au fost acordate după cum urmează:
Premiul Grigore Vieru – Alexandru Burlacu
Premiul Boris Melnic - IZ, GB, IP Știința
Premiul Dumitru Ghițu – acad. I. Tighineanu
Premiul special MAIB pentru tânăr cercetător - Ianoș Corețchi
Premiul Paul Bran – Rodica Perciun
Premiul Ilie Untilă - Ștefan Manic
Premiul Constantin Țâbărnă - Ion Mereuță
De asemenea, președintele AȘM a înmânat însemnele de Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei unor personalități notorii ale științei mondiale:
Acad. Asaf Hajiev, Academia Națională de Științe din Azerbaidjan;
Prof. Dr. Ion Dogaru, membru corespondent al Academiei Române;
Prof. Jiuping Xu, Directorul Institutului de Procesare a Informației, China.
După înmânarea distincțiilor și premiilor, președintele Duca l-a însoțit pe Șeful statului la standurile expuse pe teritoriul Complexului „Vatra”, unde institutele de cercetare și universitățile, și-au prezentat în cel mai frumos mod posibil cele mai relevante rezultatele ale activității lor. Președintele Timofti a semnat în Cartea de Onoare și a preparat plăcinte, alături de foștii președinți ai Republicii Moldova, Domnul Mircea Snegur și Domnul Petru Lucinschi.
De-a lungul întregii zile aniversare a avut loc o serie de manifestări, unde fiecare vizitator, a avut ocazia să afle cum e să fii cercetător și să descopere lumea științei prin experimente interactive, concursuri și expoziții, lupte medievale și sportive, degustări și prezentări gastronomice. Au fost vernisate colecțiile moldave care au bătut recordurile mondiale Guiness, expoziții de inventică și fotografice din istoria cercetării. Tinerii savanți au concurat în cadrul concursului interactiv Science Slam, unde a convins publicul, într-o manieră originală, despre importanța descoperirilor lor.
Pe scena Complexului „Vatra” au evoluat mai multe formații de artiști, printre care Orchestra Prezidențială, ansamblul Brio Sonores, formația etnofolclorică „Ștefan Vodă”, corul ASEM etc., care au întreținut pe parcursul zile atmosfera de sărbătoare. Evenimentul a culminat cu un concert de zile mari, susținut de Chișinău Youth Orchestra și Alex Calancea Band.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |