Mesaj de felicitare adresat comunității științifice cu prilejul Zilei Academiei de Științe a Moldovei

2016-06-11

Onorați membri ai Academiei de Științe a Moldovei,
Stimați cecetători,

Destinul Academiei de Științe a Moldovei este legat de două date reprezentative: 12 iunie 1946, când a fost înființată Baza Moldovenească de Cercetări Științifice, și 2 august 1961, când a avut loc sesiunea de fondare a Academiei de Științe a Moldovei. Acești ani au constituit punctul de pornire în crearea și dezvoltarea unei viitoare instituții publice de interes național, coordonator plenipotențiar în domeniul științei și inovării.

Timpul scurs de la începuturile AŞM până astăzi a fost marcat de schimbări și reorganizări condiționate de evoluția științei globale. În pofida tuturor vicisitudinilor, parcursul Academiei de Științe a Moldovei a fost în permanență centrat pe dezvoltarea și consolidarea performanței științifice, valorificarea experienței și a potențialului savanților, a elanului creator al tinerilor, promovarea valorilor naționale și internaționalizarea cercetării.

Acest traseu al ascendenței nu ar fi fost posibil fără implicarea și dăruirea plenară a fiecărui dintre Dumneavoastră. Grație perseverenței și intransigenței de care ați dat dovadă, comunitatea științifică a obținut rezultate remarcabile, reușind să se impună la scară europeană și chiar globală.

S-au elaborat și implementat noi tehnologii, a fost dezvoltată baza materială, iar în urma eforturilor noastre comune a fost atinsă o performanță deosebită în ceea ce privește cooperarea internațională. Începând cu 1 ianuarie 2012, Republica Moldova a devenit prima țară, din cadrul Parteneriatului Estic, asociată la Programul Cadru 7 (PC7) al Uniunii Europene pentru știință și dezvoltare tehnologică, iar în 2014 Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere la Programul European pentru Cercetare-Inovare Orizont 2020.

Astăzi, avem un sistem de cercetare condus de savanţi în baza performanței științifice. Sunt asigurate condițiile pentru valorificarea experienței academicienilor, existând o vizibilitate considerabilă a cercetătorilor la nivel internațional, bazată pe o experiență de cinci ani în Spațiul European de Cercetare.

În prag aniversar, îmi exprim ferm convingerea că și în viitor, însuflețiți de aceleași năzuințe și aspirații, vom merge împreună pe calea excelenței științifice autentice. Vom milita pentru adevărul științific și pentru valorificarea potențialului intelectualității autohtone – valori imanente dezvoltării unei societăți sănătoase și sustenabile.

Vivat scientia! Vivat Academia!

Academician Gheorghe Duca,
Președintele Academiei de Științe a Moldovei