In memoriam Eugen ZGARDAN
(08.06.1929 – 05.06.2016)
Academia de Științe a Moldovei, comunitatea științifică a primit cu tristețe vestea trecerii la cele veșnice a membrului corespondent Eugen ZGARDAN, doctor habilitat în zootehnie, profesor universitar, savant în domeniul medicinii veterinare.
Eugen Zgardan s-a născut la 8 iunie 1929, în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca. În 1947 a absolvit Colegiul Zooveterinar din Grinăuţi, după care și-a continuat studiile la Institutul de Medicină Veterinară din or. Lvov, Ucraina (1949-1954). A activat în calitate de cercetător ştiinţific, ulterior şef al Laboratorului de Helmintologie al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Zootehniei şi Medicinii Veterinare (1956-1973). În perioada anilor 1973-1999 a deținut funcția de șef de Catedră Parazitologie a Universităţii Agrare de Stat din Moldova, concomitent, fiind și decan al Facultăţii de Medicină Veterinară (1974_-1994) a aceleiaşi universităţi. Din 1999 este profesor la Catedra de Parazitologie a UASM.
Membrul corespondent Eugen Zgardan a fost fondatorul şcolii ştiinţifice în domeniul helmintozelor la anima¬le (ovine, bovine, porcine). Direcţia științifică principală a fost axată pe studierea epizootologiei regionale a helmintozelor la animale (anoplocefalotozele, echinococoza, strongilatozele gastrointestinale şi pulmona¬re, cisticercozele, dicrocelioza ş.a.). A elaborat un program integral de măsuri privind prognozarea, diagnosticul, combaterea şi profi¬laxia acestor maladii, care a fost implementat în sectorul zooveterinar. A fondat şi dezvoltat concepţia ştiinţifică despre poliparazitism. A semnat importante studii consacrate reinvaziei şi superinvaziei animalelor cu agenţi ai monieziozei, adaptării sezoniere a trichostronhilidelor faţă de invazierea ovinelor de diferită vârstă. A demonstrat eficacitatea imunostimulatorilor şi a vaccinărilor poli¬valente, a urmărit verificarea antihelminţilor şi influenţa lor asupra organismului. Este autor a cca 200 de lucrări ştiinţifice, metodice, reco¬mandări, printre care monografiile: Helmintozele animalelor domesti¬ce (1974); Цестодозы домашних животных (în 2 vol., 1982, 1984); Poliparazitismul la om, animale, plante şi mediu (2001). A fost preşedinte al Consiliului ştiinţific specializat pentru conferirea gradelor ştiinţi¬fice de doctor şi doctor habilitat la specialitatea „Medicina veterina¬ră” (din 1991). A contribuit la pregătirea cadrelor ştiinţifice de calificare superioară, fiind conducător ştiinţific la opt teze de doctor şi con¬sultant la cinci teze de doctor habilitat în ştiinţe veterinare şi biologice. A prezentat comunicări la multiple congrese, simpozioane şi confe-rinţe ştiinţifice, inclusiv internaționale - România, Rusia, Ucraina etc. A fost membru al colegiului de redacţie al Revistei Române de Parazi¬tologie.
Pentru activitate științifică și didactică prodigioasă și merite deosebite în dezvoltarea medicinii veterinare, m.c. Eugen Zgardan a fost decorat cu medaliile „Meritul Civic”, „D. Cantemir”, „Academicianul К. I. Skreabin”, „Pen¬tru Progresul Medicinii Veterinare Româneşti”. I s-a conferit titlul de „Om Emerit”.
În aceste clipe de profundă tristețe, comunitatea științifică exprimă sincere condoleanțe familiei, colegilor, apropiaților în legătură cu trecerea la cele veșnice a celui care a fost membrul corespondent Eugen Zgardan.
Dumnezeu s-l odihnească în pace.
Gheorghe Brega, Gheorghe Duca, Eduard Grama, Monica Babuc, Gheorghe Gaberi, Gheorghe Cimpoieș, Ion Tighineanu, Ion Guceac, Stanislav Groppa, Teodor Furdui, Aurelia Hanganu, Boris Gaina, Mihail Lupașcu, Vasile Micu, Serafim Andrieș, Valeriu Rudic, Ion Toderaș, Maria Duca, Vasile Babuc, Petru Patron, Andrei Palii, Ion Hăbășescu, Tudor Lupașcu, Mihail Vronschih, Valentin Focșa, Nicolae Stratan, Gheorghe Tudorache, Gheorghe Donica, Constantin Erhan |