Acad. Maria Duca a revenit la baștină, în or. Sțngerei, în cadrul unei sesiuni speciale cu prezentări de Laudatio

2016-05-31
 

Rectorul Universității AȘM, acad. Maria Duca a participat, la 28 mai 2016, la Lucrările Universităţii Populare de Vară Mitropolit Iosif Naniescu,ediţia a IV-a, care s-a desfășurat la Sângerei, în incinta Liceului „Mihai Eminescu”.

Potrivit acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român, Chișinău, rector al Universităţii Populare de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu”,așa cum s-a stabilit, odată cu crearea Universității, fiecare sesiune este consacrată unei personalități a trecutului nostru și unei personalități contemporane care sunt legate de Sângerei, de locul unde se desfășoară lucrările acesteia. Ediția curentă a fost dedicată lui Nicolae Casso, una personalitățile trecutului, figură proeminentă a mișcării de rezistență din Basarabia împotriva autocrației țariste și a politicii de asimilare și deznaționalizare, academicianul Maria Duca fiind personalitatea contemporană, băștinașă din Sângerei, căreia i-a fost dedicată o sesiune specială cu prezentări de Laudatio.
 
În cadrul sesiunii au fost evocate trei prezentări în expunerea dr. Angela Port, dr. Tatiana Potâng, prorector UnAȘM și m.c. Ion Guceac, vicepreședinte al AȘM.
 
Dr. Agela Port a evocat profilul profesional al acad. Maria Duca care este unul vast și plurivalent, în decursul a patru decenii de activitate manifestându-se ca un pedagog excelent, savant care a creat și dezvoltat cercetări de o înaltă valoare științifică, recunoscute în plan național și internațional și, nu în ultimul rând, ca manager iscusit care a condus un liceu, o catedră, o facultate, în prezent fiind rectorul UnAȘM.  
    
Prorectorul UnAȘM, dr. Tatiana Potâng a menționat că acad. Maria Duca nu este pur și simplu rectorul universității, ea este cea care a conceput, a creat universitatea, astăzi aceasta fiind o universitate extraordinară în care „intri ușor și vrei să rămâi”. Dr. Potâng a descris-o pe Dna Maria Duca drept un deschizător de drumuri, mereu deschisă pentru tot ce este nou. Totodată, Prorectorul Potâng a  ținut să felicite Institutul Cultural Român și pe directorul Valeriu Matei pentru această inițiativă extraordinară de a pune în valoare personalitățile autohtone cu relevanță, pentru această modalitate inedită de a pune în valoare nu doar personalitățile, dar și raionul Sângerei cu toți oamenii de bună-credință care participă la aceste evenimente.
 
M.c. Ion Guceac, vicepreședinte al AȘM, având, totodată, și funcția de monitor al Universității, a remarcat faptul că este bine cunoscut cu activitatea pe care o desfășoară dna rector, acad. Maria Duca, care, deși cu greu a acceptat această funcție și această sarcină deloc simplă, a transformat între timp instituția într-o bijuterie, astăzi UnAȘM fiind în topul instituțiilor din învățământ superior din țară. Vicepreședintele a evocat și aspectul activității științifice impresionante a academicianului Maria Duca, care este autor a peste 350 de lucrări științifice, dintre care, mai bine de jumătate sunt publicate în reviste științifice cunoscute în țară și peste hotare, autor a 7 brevete și 7 certificate de omologare a unei importante culturi, floarea soarelui. Această plantă, grație implicației acad. Maria Duca este astăzi răspândită în Republica Moldova, Ucraina, Belarus, dar și în alte țări.
 
La rândul său, acad. Maria Duca, a exprimat recunoștință deosebită pentru acest pământ care i-a dat rădăcinile și care o ajută și astăzi în viață, pentru părinții care nu mai sunt în viață, dar i-au oferit posibilitatea de a se ocupa cu ce și-a dorit, beneficiind de înțelegere și oportunități și, nu în ultimul rând, pentru unchiul său (fratele mamei). A rămas emoționată până la lacrimi că unchiul a găsit puteri să vină și s-o aștepte alături de ceilalți concetățeni și să audă poate pentru prima dată cine este nepoata lui.
 
Și pentru că a rămas impresionată de invitația de a fi protagonista acestei sesiuni, dar și pentru că este pentru prima oară la Liceul „Mihai Eminescu”, a adus în dar pentru liceeni un lot de carte, publicații ale savanților din diverse domenii, în speranța că vor completa armonios polițele bibliotecii instituției. De asemenea, rectorul a distribuit și materiale promoționale despre Universitatea AȘM și cele 8 Școli doctorale, invitând absolvenții să-și facă studiile la UnAȘM.
 
„Eu mă bucur de această frumoasă întâlnire care trebuie să rămână și să preluăm flacăra vie, să ducem exemplu, menirea cu întâlnirea acestor personalități, care sunt copământenii dumneavoastră”, a menționat la finele sesiunii  acad. Valeriu Matei, directorul ICR, îndemnând tinerii să-și realizeze destinul, vocația, să-și urmeze neabătut calea, să nu abandoneze, să fie luptători, pentru că un om nu realizează nimic, dacă nu este un luptător. „Satul global asta este lumea actuală”,  este de părere acad. Matei, așa că personalitățile pornind de la un sat până la urmă reprezintă lumea întreagă, pentru că noi toți locuim într-un mare sat și e bine dacă el își onorează și își cinstește tradițiile și oamenii care au pornit din acest sat. 
     
Acad. Valeriu Matei i-a mulțumit Dnei Maria Duca pentru că a acceptat invitația sa în calitate de rector al Universității Populare de Vară „Mitropolit Iosif  Naniescu”, să facă parte din programul ediției a IV-a a Universității care se derulează în acest an la Sângerei, la Iezărenii Vechi, la Chișcăreni și la Pepeni. 
      
Menționăm că protagonistul discuției ediției anterioare și  personalitatea contemporană a fost dr.hab., prof.  Ion Moldovanu, sângerean, care i-a predat într-un fel ștafeta, Dnei Maria Duca.
 
În cadrul sesiunii consacrate lui Nicolae Casso, au fost prezentate patru comunicări, una dintre care a avut onoare să o prezinte chiar rectorul Valeriu Matei, precum și dl. Ion Constantin, (București) „Ion Pelivan – biograf al lui Nicolae Casso”; dr. Gheorghe Negru, președintele Asociației Istorice „Rolul lui Nicolae Casso în mișcarea de rezistență din Basarabia față de politica țarismului rus”;  Dna Viorica Ignatiuc, profesoară la Liceul din Chișcăreni, „Nicolae Casso la Chișcăreni”. 
     
În deschiderea ediției a fost dezvelit bustului marelui istoric „Nicolae Iorga”, o donație pe care a făcut-o raionului și orașului Sângerei personal Dl Valeriu Matei, aceasta fiind o operă pe care prieteni prahoveni i-au dăruit-o Domniei Sale.
 
La eveniment au fost prezente autoritățile locale, președintele raionului, Vasile Marandiuc, reprezentantul Guvernului Republicii Moldova în teritoriu, Ion Bârsanu, primarul or. Sângerei, Gheorghe Balașovschi, vicepreședinții Consiliului Raional, consilierii, dar și oaspeții importanți, preoți veniți de la Botoșani de la Piatra Neamț, de la Soroca, Protopopul de Sângerei al Mitropoliei Basarabiei, au fost personalități importante ale culturii venite și de la Chișinău - sângereni.        

Galerie foto

 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM,
or. Sângerei