Încă o zi petrecută sub semnul durerii și tristeții. O zi grea, în care comunitatea academică și universitară i-a spus adio reputatului om de știință, Vasile Șalaru, membru corespondent al AŞM, doctor habilitat în ştiinţe biologice, profesor universitar, savant în domeniul fiziologiei plantelor, nume bine cunoscut în lumea specialiştilor din domeniul ştiinţelor naturii, în primul rând, grație contribuției substanțiale în dezvoltarea algologiei, domeniu căruia s-a consacrat plenar pe tot parcursul carierei științifice.
În dimineața zilei de astăzi, la Universitatea de Stat din Moldova, acolo, unde a activat până în ultima clipă a vieții, a avut loc un miting de doliu, la care au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, rectoratul Universităţii, corpul profesoral, prieteni, discipoli, dar şi cei care l-au cunoscut, l-au apreciat şi l-au iubit.
„Astăzi se va înălța în ceruri colegul nostru, personalitate marcantă în domeniul științei biologice didactice, dl academician, profesor universitar, Vasile Șalaru”, a spus cu tristețe decanul Facultății de Biologie și Pedologie a USM, dr. conf. Mihai Leșanu. Făcând o incursiune în biografia și activitatea științifică a regretatului savant, decanul a menționat că profesorul Șalaru este considerat, pe bună dreptate, părintele algologiei autohtone, drept pentru care colegii și discipolii ar trebuie să-i fie recunoscători, iar în semn de înaltă apreciere Laboratorul de algologie ar putea cu cinste să poarte numele fondatorului - prof. Vasile Șalaru, personalitate cu același superlativ pe întreg parcursul vieții – extraordinar.
În cuvântul său de rămas bun, dr. hab. Nicolae Sadovei, prorector USM, a menționat că pentru Universitate trecerea în neființă a m.c. al AȘM, profesorului, dr.hab., Vasile Șalaru este o pierdere ca și orice trecere a unei mari valori. A fost un universitar prin excelență, s-a format în cadrul USM, în cadrul facultății în care a lucrat până în ultima clipă, a avut o mulțime de discipoli care îi poartă cu mândrie mai departe ideile și tot ceea ce a reușit să transmită dumnealui. „Pentru noi, cei rămași aici, pentru cei care suntem membrii ai comunității universitare, este foarte important, în primul rând, ca memoria, ideile, gândurile lui, felul de a fi, să le retrăim mai departe și să le transmitem celorlalți”, a spus prorectorul USM.
În numele conducerii AȘM, Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică și comunității Științifice, sincere condoleanțe și sentimente de profundă compasiune, în legătură cu pierderea irecuperabilă a celui care a fost m.c. Vasile Șalaru a transmis prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. „M-am convins în decursul anilor de valoarea acestei mari personalități. Totul ce realiza, făcea cu pasiune, cu dragoste, emana căldură, energie pozitivă care atrăgea, apropia, consolida și, probabil, aceste calități le-a transmis și studenților, dar, mai cu seamă, fiului său, Victor, care, cu siguranță, va dezvolta mai departe cercetările inițiate de tatăl său, profesorul universitar, m.c. Vasile Șalaru”. Acad. Tighineanu a ținut să sublinieze două aspecte importante care i-au marcat cariera savantului – ascensiunea fulminantă în cercetarea științifică, susținând teza de doctor habilitat la doar 38 de ani și profunzimea cercetărilor științifice, calitatea înaltă a cercetărilor, fapt ce ulterior s-a soldat cu crearea unei școli științifice care i-a dus faima departe de hotarele țării noastre. Rămân de mare valoare cele cca 400 lucrări științifice, 30 brevete de invenție, dar și pregătirea a 30 de doctori și doctori habilitatți nu numai pentru țara noastră, dar și pentru alte țări ale lumii. M.c. Vasile Șalaru a reprezentat cu brio atât Academia de Științe, Institutul de Zoologie, Grădina Botanică, dar și USM. Prim-vicepreședintele a menționat și faptul că profesorul întotdeauna a activat cu pasiune, cu dăruire de sine și așa va rămâne în memorie pentru totdeauna - o personalitate notorie a țării noastre, un patriot un savant adevărat.
„Alma Mater a noastră a pierdut o personalitate foarte importantă în viața de peste 50 de ani de activitate. Extraordinar de mare durere are și familia mea, institutul nostru, extraordinar ce personalitate a fost Vasile Șalaru - un foarte bun și credincios prieten, sincer prieten, un Om cu literă mare”, a menționat în cuvântul său de adio m.c. Ion Dediu. Ca om de știință, a remarcat savantul, a fost poate unul din cei mai mari, mai talentați și mai fructuoși algologi din Europa. A fost un deschizător de drumuri în botanică, același lucru l-a insuflat și feciorul său, Victor Șalaru, care a devenit și va fi în continuare unul dintre cei mai mari algologi din spațiul post-sovietic și dânsul fiind un deschizător de drumuri privind algologia pedologică. „Pentru mine personal moartea profesorului Vasile Șalaru a fost o moarte grăbită și care m-a copleșit, m-a zguduit”, spus m.c. Ion Dediu, rugându-l să-l ierte, dacă altă dată nu a putut fi acolo unde era nevoie.
Acad. Ion Toderaș, director Institutului de Zoologie a menționat că pentru Institut, dar și pentru familia sa, plecarea în lumea celor drepți a profesorului Șalaru nu poate fi admisă și nici conștientizată încă. „A plecat dintre noi omul care, în primul rând, mi-a fost profesor mie și soției mele”, a spus cu durere firească academicianul. Remarcându-i și alte calități deosebite ale profesorului, acad. Toderaș crede că acum, la aflarea plecării din viață a omului de știință, va plânge Ceahlăul, va plânge Constanța, va plânge Clujul, pentru că puțini au avut noroc să asculte cântecele pe care le cânta din sufle, lăcrimând de fiecare dată. Vor plânge și discipolii de la Institutul de Zoologie, pentru că el a fost cel care punea umărul oriunde era nevoie. „Dormi în pace, dragul nostru profesor. Mi-ai fost ca părinte, ceea ce ai făcut pentru mine, pentru familia mea și Institut nu vom uita niciodată”, a spus cu durere firească academicianul.
Colectivul Grădinii Botanice, de asemenea, este în doliu profund, a spus dr. Alexandru Teleuță, directorul instituției, căci astăzi pleacă o personalitate care tot timpul a fost alături de noi și a contribuit atât la dezvoltarea Grădinii Botanice, cât și la pregătirea cadrelor de înaltă calificare. Mai mult ca atât, regretatul savant, împreună cu acad. Alexandru Ciubotaru au stat la baza fondării Grădinii Botanice, trecând prin toate greutățile vremurilor. Veșnica și adânca plecăciune din partea colectivului Grădinii Botanice a esprimat directorul. „Domnul academician Vasile Șalaru, veți fi în veșnica noastră memorie ca o personalitate care a activat și a promovat știința botanică în republică și peste hotare”, a spus dr. Teleuță.
„Este foarte greu să găsești cuvintele care ar reflecta pe de plin importanța și rolul acestei personalități care astăzi pleacă dintre noi”, a menționat academicianul Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor, coleg și prieten al prof. Șalaru. Academicianul a remarcat capacitățile intelectuale ale savantului, pe care le-a manifestat pe tot parcursul activității în știință. „Este extraordinar să fii fondatorul unei direcții de algologie, să descrii cca 150 de noi specii pentru știință, să atragi în acest domeniu cea mai apropiată ființă - feciorul, care să-i continue munca și ideile”, a subliniat academicianul. A făcut cinste și universității și științei și oriunde a activat, de aceea consideră foarte dureros plecarea savantului, fiind sigur însă de un lucru - și Universitatea și Academia și toți cei care l-au cunoscut nu-l vor da uitării.
Academia de Științe a Moldovei, comunitatea științifică și universitară suferă astăzi o mare pierdere, o pierderea ce va fi resimțită și în societate, pentru că a fost un mare Om, respectat și iubit deopotrivă de membrii Academiei, colaboratori, colegi, discipoli, studenți, pe care regretatul om de știință, profesor, coleg și părinte i-a respectat și iubit, la rândul său, pe toți. Cei care au rămas, să-i continue munca și să-i cinstească dedicația.
Dumnezeu să Vă ierte și Vă apere liniștea, distinse profesor, Vasile Șalaru.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|