(26.09.1934 – 16.05.2016)
La 16 mai 2016 s-a stins din viaţă membrul corespondent al AŞM Vasile ŞALARU, doctor habilitat în ştiinţe biologice, profesor universitar, savant în domeniul fiziologiei plantelor. Comunitatea ştiinţifică a pierdut un savant onorabil, un coleg şi un prieten.
Profesorul Vasile Şalaru s-a născut la 26 septembrie 1934, în satul Văratic, raionul Rîşcani. A absolvit, în anul 1957, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Biologie şi Pedologie. În anul 1963 a susţinut teza de doctor în biologie, în 1972 - teza de doctor habilitat. În 1975 a obţinut titlul de profesor universitar. Biolog, domeniul ştiinţific: algologie, hidrobiologie, biotehnologia algală, protecţia şi utilizarea raţională a resurselor vegetale. Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1995).
Numele savantului Vasile Şalaru este bine cunoscut în lumea specialiştilor din domeniul ştiinţelor naturii, în primul rând, datorită aportului fundamental în dezvoltarea algologiei, domeniu căruia i-a consacrat tot talentul, entuziasmul şi devotamentul său. Erudiţia profesională, competenţa deosebită şi pasiunea pe care a făcut-o pentru ştiinţă i-au creat o autoritate înaltă şi recunoaştere largă nu doar la noi în ţară, dar şi departe peste hotarele ei.
Numele fiecărui om de ştiinţă este legat de ceva specific, propriu numai acestuia. În anul 1952, fiind înmatriculat la Facultatea de Biologie şi Pedologie a Universităţii de Stat din Moldova, se încadrează în activitatea de cercetare, frecventând cercul ştiinţific de la Catedra de Botanică, în speranţa de a obţine cunoştinţe suplimentare întru realizarea visului său din copilărie de a deveni botanist.
A absolvit Facultatea de Biologie şi Pedologie a Universității de Stat din Chişinău (1957). După absolvire devine asistent la Catedra de Botanică (1957), cercetător ştiinţific interior (1958-1963) şi cercetător ştiinţific superior (1963-1967) în Laboratorul de Hidrobiologie al Institutului de Zoologie al AŞM. În 1967 este transferat la Grădina Botanică AŞM, unde organizează Laboratorul de Plante Inferioare. Din 1972 este şef al Catedrei de Botanică a Universităţii de Stat din Moldova.
Este considerat fondatorul şcolii ştiinţifice de algologie din Republica Moldova. Activitatea ştiinţifică se axează pe studierea speciilor noi şi rare pentru flora magnoliofitelor (cca 150 de specii evidenţiate pentru prima dată pe teritoriul Moldovei). Ulterior studiază algoflora bazinelor acvatice din Moldova, acordând o deosebită atenţie fitoplanctonului. Elaborează metode de combatere a algelor cianofite toxice în bazinele piscicole şi în bazinele refrigerente şi propune metode de stimulare a dezvoltării speciilor de alge, în scopul sporirii productivităţii biologice a bazinelor. Studiază productivitatea primară a bazinelor acvatice şi propune un şir de modificări în metodele de determinare a productivităţii primare. Este autorul unor metode originale de aplicare a unor specii de alge şi plante acvatice vasculare în procesul de epurare biologică a apelor poluate de cea mai diversă origine,toate fiind confirmate cu brevete de invenţie.
Viaţa sa a cuprins două domenii importante pentru societate: ştiinţa şi domeniul didactic, prin care regretatul membrul corespondent al AŞM, profesor universitar Vasile Şalarua transmis cunoştinţele valoroase din domeniul Algologiei generaţiilor ulterioare de savanţi. A pregătit circa 30 doctori şi doi doctori habilitaţi din Moldova şi din alte ţări (Egipt, Siria, Columbia, Guineea, Şri-Lanka, Etiopia, Vietnam, Rusia, Bulgaria, România, Germania etc.). Este autor a circa 400 lucrări ştiinţificeşi autor a circa 30 brevete de invenţii.
În decurs de 35 ani a deţinut funcţia de şef al Catedrei Ecologie, Botanică şi Silvicultură, dând dovadă de diplomație deosebită şi verticalitate în luarea deciziilor. Activitatea ştiinţifică a savantului din domeniul Algologiei Vasile Şalaru a fost apreciată în 1992 cu titlul onorific de „Om emerit în ştiinţă al R. Moldova”. În anul 1994 este decorat cu medalia „Meritul civic” pentru merite deosebite în dezvoltarea ştiinţei şi învățământului, peste un an a primit titlul de Membru corespondent al AŞM. Din anul 1974 până în ultimele zile ale vieţii a activat în calitate de membru al Consiliului specializat pentru susţinerea tezelor de doctor din ţară şi de după hotarele ei. În anii 1992-2002 a activat în calitate de vice-preşedinte al Consiliului de experţi în biologie al Comisiei Superioare de Atestare a R. Moldova. O perioadă impunătoare profesorulVasile Şalarua fost membru al Colegiului de redacţie al prestigioasei reviste internaţionale din domeniul algologiei „International Journal on Algae”, editată în or. Kiev în limba rusă şi în New York în limba engleză.
Vasile ŞALARU s-a evidențiat prin particularităţile sale omeneşti. Și-a consacrat viața organizării cercetării și s-a aflat printre mohicanii ştiinţei autohtone. Va rămâne un om de omenie, simplu, mărinimos, gata să vină în ajutor oricând.
În aceste clipe întreaga comunitate ştiinţifică alături de familia, rudele, prietenii şi colegii, celui care a fost doctorul habilitat în biologie, membrul corespondent Vasile Şalaru, exprimându-le sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune în legătură cu trecerea în lumea celor drepţi.
Dumnezeu să-i dea iertare şi odihna binemeritată între aleşii Săi.
Gheorghe Brega, Gheorghe Duca, Corina Fusu, Gheorghe Ciocan, Ion Tighineanu, Ion Guceac, Teodor Furdui, Aurelia Hanganu, Aurelian Gulea, Valeriu Rudic, Ion Toderaş, Vlad Arnautov, Ernest Aruşanov, Mircea Bologa, Mitrofan Cioban, Alexandru Ciubotaru, Leonid Culiuc, Maria Duca, Victor Lacusta, Mihail Lupaşcu, Sveatoslav Moscalenco, VsevolodMoscalenco, Gheorghe Mişcoi, Alexei Simaşchevici, Andrei Ursu, Petru Soltan, Nicolae Balaur, Ion Dediu, Alexandru Dicusar, Constantin Gaindric, Ion Geru, Tudor Lupaşcu, Adelina Dodon, Alexandru Teleuţa |